Reportaj

Povesti la capat de linie. Despre trafic, politica si femei

Zeci de mii de clujeni folosesc zilnic mijloacele de transport in comun. Majoritatea dintre ei nu au ajuns niciodata la capat de linie, acolo unde, printre pauzele de cafea, soferii isi povestesc pataniile din trafic. Ziar de Cluj a facut azi o trecere in revista a celor mai reprezentative puncte de plecare ale autobuzelor, troleibuzelor si tramvaielor ce deservesc transportul public in Cluj-Napoca. La capat de linie, in cele cateva minute libere, soferii isi dau cu parerea despre politica, femei si traficul din oras.

Putina lume stie ce se intampla atunci cand din mijloacele de transport in comun coboara ultimul calator. Soferul autobuzului sau vatmanul parcheaza in zonele special amenajate unde pret de cateva minute soarbe o cafea tragand cu sete din tigara, in timp ce „omul de la dispecerat” ii parafeaza foaia de parcurs.

Primul si poate cel mai mare garaj al Companiei de Transport Public este cel de pe strada Bucium. De aici soferii pornesc in curse ducand calatorii in patru cartiere ale orasului. Prin ceata din fata dispeceratului un sofer de troleibuz sta de povesti cu unul dintre  vatmani despre cadourile de Mos Nicolae.

„No, ma, cum a fost mosul la tine? O venit sau iar te-o lasat pe dinafara? Ca eu nu am plecat inainte sa ajunga mosu’, ca imi dormeau fetele. Aaaa… si la tine… ce sa facem, lasa ca poate la anul suntem liberi de Sf. Nicolae si primim si noi ceva. Bine ca nu e nebunie azi in oras, da’ ceata asta ma omoara, trebuie sa merg la bai ca ma dor toate „, s-a auzit vocea soferului in ceata densa din aceasta dimineata.

La cateva zeci de metri distanta masinile de deszapezire se odihnesc la umbra cladirii a ceea ce trebuia sa fie candva Spitalul Regional de Urgenta, proiect lasat de peste un deceniu in paragina de autoritatile clujene. In statia de la Sirena calatorii infrigurati isi comanda o cafea in asteptarea unui troleu.

 „Auzi, draga, da’ ne lasa cu cainele in autobuz? Dar de cand? Stiam eu ceva, insa nu am crezut ca pana la urma au acceptat. Si oamenii nu comenteaza? Buuun. Trebuie sa ii iau bilet? Pai si daca il tin in brate? Data viitoare il iau si eu pe al meu. Tu ai facut hainita, dar in autobuz e cald, nu ii trebuie cojocul asta. Hai, bea mai repede cafeaua, ca uite, vine busu. Iti tin eu cainele …”, dialoga un tanar cu o domnisoara ce avea in lesa un caine de talie mica.

La capatul liniei 9, in statia de la Bucium, putina lume azi. Intre doua autobuze ciubucarii ii agaseaza pe trecatori.

„La Floresti? Mergem acum! Mai e jumatate de ora pana vine M-ul, haideti, ca acum pelcam. E tot atata cursa, ca la autobuz, da’ e mai cald. Uite, masina e cu motorul pornit, ca eu nu imi bat joc de clienti. Uite ca vine si domnul si mergem acum la Floresti”, a incercat sa agate un client ciubucarul de Floresti.

Pe malul Somesului, in Grigorescu, un sofer CTP cu motorul pornit verifica starea masinii. In garajul societatii cateva autoturisme stau frumos aliniate. Nimeni nu stie daca sunt ale angajatilor CTP sau ale locuitorilor din apropiere care din lipsa spatiilor de parcare  au apelat la ingaduinta sefilor bazei din Grigorescu. Fara a tine seama de frig, in spatele statiei o prostituata isi face rondul patruland de-a lungul pistei de biciclete in asteptarea clientilor. Dupa cateva minute intra in barul din aproiere sa se incalzeasca sub privirile incetosate ale clientilor casei.

 „Iar nu ai gasit nimic? Mergi, tu, acasa ca e sarbatoare azi. Nu vezi ca nimeni nu lucreaza?”, s-a auzit vocea unui barbat in barul de cativa metri patrati imbibat de fum si miros de bauturi spirtoase.

Statia de la  gara poate fi considerata un capat de linie pentru cateva dintre liniile de  autobuze. Aici soferii de pe liniile  3, 4, 9 sau 27 isi vizeza foile de parcurs, insa nu stau prea mult la discutii din cauza lipsei de spatiu in ghereta dispecerului. Pe Bulevardul Muncii, doi tineri, dupa ce au asteptat aproximativ 15 de minute in frig, incearca sa convinga vatmanul sa le transporte un colet pana in Manastur. Vatmanul, dupa cateva minute de negocieri accepta sa transporte coletul gratuit.

„Buna ziua, domnu’. Vrem sa va rugam ceva, daca se poate. Avem aici un colet si vrem sa il trimitem pana in Manastur la o prietena, ne puteti ajuta? Noi trebuie sa plecam in Dej si nu mai avem timp sa ne intoarcem. E un cadou, uitati, nu e bomba. Va rugam mult, o sa vina ea la depou, acolo in capat la statie. Multumim mult, sunteti de treaba”, a fost discutia tinerilor cu vatmanul.

La capatul liniilor 6 si 30 din Marasti mai multi soferi stau cu cafelele in mana in fata cladirii  dispeceratului si discuta aprins politica. Parerile despre noul Guvern si ultimele evenimente petrecute  pe scena politicii nationale curg.

„Megem inainte cu voiosie spre comunism, ca tot aia ne conduc. Tot comunistii is la putere, da’ acuma ii cheama altfel. Lasa-i, ca oricum nu imi pun ei in straita. Ca de nu mai merge treaba pe aici, ma duc sofer pe TIR pana mai pot. Crezi ca astia o sa faca mare branza? O sa vezi ca si in Guvernul asta sunt corupti, o sa ii prinda si atunci sa vezi ca nu mai ai pe cine pune sa ne conduca. Ai vazut cum i-au ridicat imunitatea lui Sova? Asa ar trebui sa le faca la toti, sa nu mai aiba imunitate sa ii vezi atunci cum sufla si in iaurt sau nu o sa mai vrea nimeni sa candideze „, a afirmat razand unul dintre soferi printre doua sorbituri de cafea.

In Gheorgheni atmosfera de la capatul liniei 3 este una dominata de o stare de somnoleta. Ceva mai activa era doar femeia de serviciu care matura de zor podeaua unui troleibuz parcat. In fata dispeceratului doi angajati CTP discuta despre femei si traficul din oras sub privirile unui alt sofer care inainte de a porni in cursa isi indeasa sticluta de plastic cu cafea in buzunarul de la piept.

„Ba, da’ imi e somn de nu mai stiu ce sa fac. Vezi, daca nu e trafic, te ia cu somnul. Ei ce bine era aici sa puna un pat si sa tragem un pui de somn o ora – doua, ce zici? E o idee buna, sa puna pat si sa vina vreo femeie, poate ca asa ne-am mai inviora. Lasa, ca maine incepe iar nebunia in oras, ca inca nu au terminat Motilor si nici la gara. Da de vor termina odata, ca poate atunci se va circula normal. Bine ca nu is pe Floresti, ca astia de pe M-uri sunt terorizati in fiecare dupa masa, la cate tamponari sunt si ce coloane se fac”, a afirmat unul dintre soferi pornind in cursa.

Ultima oprire de azi a fost cea din cartierul Zorilor. Aici, pe strada Observatorului trei autobuze stau aliniate, gata sa porneasca in cursa. Prin geamul dispeceratului se vedeau doi indivizi dintre care unul gesticula violent. Dupa cateva momente acesta a iesit in graba din cladirea calduta, a pornit din nou in cursa. Se pare ca era in intarziere si nu a apucat sa isi faca pauza de cafea. In apropierea statiei spargerile din trotuar sunt semnalizate cu rezervoare de toaleta. In asteptarea unui autobuz un grup de romi, dupa ce au scormonit in containerele cu haine de pe marginea drumului, au acaparat in totalitate cele doua banci din statie, copiii agasand cetatenii si vanzatoarea de la toneta in speranta ca vor primi ceva banuti. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *