Reportaj

Povești despre funcționari beți și bani de la Națiunile Unite (!!!), la ședința de Consiliu Județean

Ceea ce ar fi trebuit să fie niște discuții despre asocierea județului Cluj cu comuna Luna și municipiul Câmpia Turzii s-au transformat în niște povești ridicole despre funcționari beți și amintiri din Consiliul Local Câmpia Turzii, de pe vremea când Dorin Lojigan, actualul primar, era viceprimar. Tișe ar trebui să meargă la Câmpia să stabilească liniștea, pacea și ordinea printre consilierii din Câmpia, ca aceștia să nu mai spună despre unii și alții că nu au creier. 

În ședința de Consiliu Județean de luni s-au purtat niște discuții fără sens, care mai degrabă s-au asemănat cu niște deliruri cauzate, probabil, de gândul la concedii sau de trecerea bruscă de la temperaturile ridicate de afară la aerul condiționat din sala de ședință. Protagonistul principal a fost Petre Pop, consilier județean PSD, care a făcut variațiuni pe aceeași temă, adică Tetarom V, un proiect ca o himeră – se vorbește mult despre el, de ani de zile, dar nu îl vede nimeni pentru că nu există. 

“Susțin acest proiect, dar trebuie să se facă pe banii Consiliului Județean și nu pe banii municipiului Câmpia Turzii pentru că bugetul este unul destul de mic și au destule de făcut. Colegii de la Câmpia nu au fost împotriva Parcului Tetarom V, au cerut niște justificări, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi cu 15 minute înainte și li s-a adus la cunoștință. Eu l-am înțeles și pe domnul primar care a spus că îi pare rău că l-a pus pentru că are un funcționar care a fost în stare de ebrietate și nu a fost în stare să ducă la bun sfârșit proiectul de hotărâre. Asta a fost explicația. Ei au întrebat cu ce contribuim noi ca UAT. În 2013, noi am fost cei care am inițiat propunerea”, a spus Petre Pop.

“Doar că nu vreți să dați bani deloc. Să se facă parcul, dar să nu pună Câmpia niciun ban”, a fost replica lui Tișe.

Argumentul lui Petre Pop pentru care Câmpia Turzii nu ar trebui să dea bani este de-a dreptul zdrobitor. 

Bineînțeles. Să știți că în 90 de ani, Câmpia a contribuit cu foarte mulți bani la dezvoltarea județului, prin Industria Sârmei Câmpia Turzii. Și mi se pare normal ca acel efort să se întoarcă acum”, a comentat Petre Pop.

Tișe nu a putut să facă altceva decât să îi răspundă la mișto, cu un zâmbet sarcastic.

“A, am înțeles.  Și din acest motiv, acum nu vreți să contribuiți”, a spus Tișe. 

Petre Pop și-a continuat pledoaria spunând că doar în Tișe are încredere, pe când în Haiduc nu poate să aibă încredere. Și-a amintit apoi de perioada când era consilier în Câmpia Turzii și se vorbea că vin cei de la Națiunile Unite (!!!) să facă parcul industrial. 

“Dacă vă citesc o chestie de când era Lojigan viceprimar…Spunea că cele 60 de hectare prevăzute pentru Parcul Tetarom Luna ați uitat să spuneți oamenilor că se află peste apă, într-o zonă de deal, fără niciun fel de acces la utilități, fără un pod de traversare a râului…Asta îi spunea domnului Haiduc. Noi am venit cu un proiect la Câmpia Turzii când ne-ați spus că ăștia de la Națiunile Unite vin cu bani și facem un incubator de afaceri care intră într-o sinergie a faptelor și vor fi acolo o grămadă de afaceri”, a adăugat Tișe.

“De unde vin ăștia?”, a răspuns Tișe. 

“De la Națiunile Unite”, a venit imediat replica lui Petre Pop.

“Cine sunt ăștia de la Națiunile Unite?” – Alin Tișe

“Păi asta ne spunea domnul coleg Haiduc, să îl întrebați pe dânsul” – Petre Pop.

Alin Tise

A mai urmat un dialog despre jigniri și oameni fără creier și despre Tișe care ar trebui să îi calmeze pe cei din Câmpia Turzii. 

“Am mutat competiția politică de la Câmpia Turzii la Cluj. PSD trebuie să se decidă ce face, dacă votul PSD stă în starea unui funcționar dacă a fost sau nu lucid este foarte rău. Astea sunt chestiuni care nu ar trebui spuse aici pentru că intrăm într-un ridicol. Dacă PSD nu votează pentru că un funcționar era beat și nu ne-a dat informațiile, evident că nu putem să vă luăm în serios” – Alin Tișe. 

“Nu înțeleg de ce atâta zarvă pentru că noi nu suntem acționari. Vi se pare normal domnule președinte să vii să spui că nu aveți creier și să jignești niște oameni? Ajungem la nivelul ăsta?” – Petre Pop

“Trebuie să venim să conciliem lucrurile acolo” – Alin Tișe

“Vă rog. Eu mizez pe înțelepciunea dvs, deci vă rog să îi temperați” – Petre Pop.

“Și fără alcool” – Alin Tișe. 

Proiectul a fost votat triumfător! Și a urmat un comunicat de presă năucitor. Mai năucitor decât discuțiile din ședință. Comunicat, pe care vi-l redăm în totalitate, mai jos: 

Plenul reunit al Consiliului Județean Cluj a aprobat luni, 30 iulie 2018, contractul de asociere al Județului / Consiliului Județean cu municipiul Câmpia Turzii și cu comuna Luna, în vederea realizării Parcului Industrial Tetarom V din Luna.

 „În contextul în care parcurile noastre industriale și-au dovedit deja, din plin, viabilitatea, rolul acestui al cincilea parc industrial Tetarom va fi de a stimula dezvoltatea economico-socială a județului într-o manieră armonioasă și echilibrată, cu atât mai mult cu cât locurile de muncă reprezintă încă o problemă pentru locuitorii din zona Turda-Câmpia Turzii”, a declarat președintele Alin Tișe, inițiatorul proiectului de hotărâre.

Decizia realizării unui nou parc industrial în partea sudică a județului Cluj a fost luată atât ca urmare a interesului ridicat al investitorilor pentru inițierea sau dezvoltarea de afaceri în zonă cât, mai ales, a dorinței Consiliului Județean de a impulsiona dezvoltarea acestei regiuni și de a oferi locuitorilor din municipiile Turda-Câmpia Turzii și celor din localitățile limitrofe posibilitatea obținerii unui loc de muncă, cu toate avantajele ce decurg de aici. Parcurile industriale sunt recunoscute, oriunde în lume, ca motoare de dezvoltare locală și instrumente de creştere a investiţiilor private, cu efecte benefice asupra mediului economico-social al zonei în care se realizează. În acest context, obiectivele urmărite de Consiliul Județean prin edificarea Tetarom V – stimularea investițiilor, sprijinirea cercetării științifice și tehnologice, impulsionarea dezvoltării regionale, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, vor contribui esențial la redefinirea zonei sudice a județului și la transformarea acesteia într-un semnificativ pol de creștere.
Contractul de asociere aprobat stabilește drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți, Consiliului Județean Cluj revenindu-i rolul de a asigura managementul implementării proiectului. De asemenea, forul administrativ județean va întocmi toate documentațiile tehnice, economice și de urbansim necesare înfiițării Parcului Industrial Tetarom V și va realiza efectiv infrastuctura parcului, din bugetul județului, sens în care Consiliul Județean a și alocat deja suma de 23.100.000 lei.

În ceea ce privește Primăria Luna, pe lângă garanțiile legate de viabilitatea fizică și juridică a terenului de 115 ha pe care îl pune la dispoziție, acestă comună va încasa de la viitorii rezidenți ai parcului toate taxele, impozitele şi celelalte obligații prevăzute de legislația în vigoare, care se fac venit la bugetul local. Nu în ultimul rând, în ceea ce privește Primăria Câmpia Turzii, aceasta va înființa o linie de transport public de persoane care să lege municipiul de parcul industrial și va  finanța realizarea unei investiții de tip „spin-off”.

Similar cazului celorlalte parcuri industriale Tetarom, gestionarea și administrarea viitorului parc din Luna se va realiza de către societatea comercială Tetarom S.A., entitate la care Consiliul Județean Cluj este acționar majoritar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *