Povestea unei mămici, devenită nutriționist: autismul, tratat printr-o dietă cunoscută în străinătate, recent introdusă în România

Daniela Man este o mămică, devenită nutriționist, după ce s-a confruntat cu grava problemă de sănătate a fiului ei, o formă severă de autism. Daniela Man a descoperit în străinătate că această afecțiune poate fi tratată printr-o dietă specifică, iar săptămâna viitoare va lansa la Cluj o carte care detaliază această dietă prin care autismul poate fi vindecat. Cu toate că în străinătate acest tratament este cunoscut și recunoscut de către specialiști, în România de abia acum ajunge, prin eforturile Danielei Man, care și-a spus întreaga poveste pentru Ziar de Cluj:

„Băiețelul meu a fost diagnosticat cu autism la vârsta de doi ani și jumătate, formă gravă. Era complet non-verbal, nu putea să mestece, nu putea să se hrănească singur, să se îmbrace sau să bea apă singur, nu putea să facă nimic, nici măcar să arate cu degetul către un obiect dorit.

Dacă avea nevoie de ceva nu puteai să îți dai seama ce îi trebuie pentru că nu putea nici măcar să arate spre ceva sau să îți dai seama de ce anume are nevoie și nu înțelegea nimic din ce îi spuneai, plângea foarte mult, câte 6-8 ore pe zi. Dacă, de exemplu, voiam să ieșim undeva, se supăra foarte tare și nu puteam să plecăm nicăieri cu el. Stătea în mare parte a timpului întins pe marginea patului sau cu burta pe jos, pe podea, și alinia obiecte. Cam asta făcea toată ziua. După diagnostic, am urmat terapie comportamentală și de limbaj. Deși răspundea puțin la terapia comportamentală, la stimularea limbajului nu răspundea absolut deloc, nu reușea să scoată niciun sunet, nu făcea niciun progres și era incert dacă va vorbi vreodată.

Am plecat din țară cu el, ne-am mutat la 3 ani, și când am ajuns cu el în Malta, prima doctoriță, care mai tratase cazuri de autism, în momentul în care l-a văzut, mi-a spus: «Copilul are o inflamație puternică la creier! Ce îi dați să mănânce?» 

La vremea aceea, Alex bea doar lapte praf din sticla, cu biberonul, asta era singura lui hrana, sau mânca ocazional niște pâine, manca foarte puțin, hrana lui era foarte limitata, nu accepta niciun fel de mâncare. Oricum nu putea mesteca, tot ce încercam să îi ofer era sub formă de piure, ca și pentru bebeluși, dar, în principiu, singura masă pe care o accepta și o cerea era laptele din sticla cu biberon. 

Doctorul Lidia Oukhaneva ne-a îndrumat prima dată către dieta fără gluten și fără cazeină, am adoptat dieta aceasta și la 7 zile după dietă copilul a început să vorbească singur. Asta este o realitate și momentul acela, bineînțeles, pentru mine a fost determinant, pentru că nu am înțeles logica a ceea ce s-a întâmplat. Aveam încredere în dr. Lidia pentru că o știam de foarte mulți ani și avea rezultate minunate, dar nu am înțeles ce legătură aveau glutenul și cazeina cu faptul că Alex nu vorbea, și, de fapt, ce se întâmplase, de ce, dintr-o dată, a început să vorbească. Și nu numai că a început să vorbească, dar începea să revină printre noi, adică voia să interacționeze, să se joace, nu mai stătea singur, accepta prezența noastră. 

Era incredibil ce se întâmpla și practic acolo a început totul pentru mine! Am început să stau pe internet, să citesc, să caut, să iau legătura cu părinți din alte țări, cu organizații, am început să citesc foarte multe cărți și foarte multe studii medicale. 

Eram antreprenor, aveam propria mea afacere, călătoream destul de mult și, înainte de toate astea, ultima mea preocupare era masa zilei. În prezent sunt nutriționist și membru al Uniunii Practicienilor de Terapie Alternativă și Complementară din România.

Am început să studiez, am citit peste 200 de studii medicale, am luat legătura cu medici din străinătate care tratau cu succes cazuri de autism și care chiar recuperează copii din condiția aceasta, în sensul în care copilul ajunge să fie recuperat total. Am întâlnit personal copii recuperați din autism, am vorbit cu zeci de părinți, am scris la sute de părinți care și-au recuperat copiii din autism și am înțeles că, de fapt, autismul se tratează cu intervenții bio-medicale, adică nutriție, dietă, terapii alternative, pe lângă terapia comportamentală pe care noi o știm, și că, de fapt, simptomele autismului sunt de obicei semne ale unei intoxicații majore a organismului.

Acești copii au foarte multe lipsuri de anumite minerale, vitamine, enzime, ceva nu funcționează undeva bine, sistemul imunitar este compromis și au un surplus de toxine.

Această dietă pe care au introdus-o în România nu este inventată de mine, este dieta carbohidraților specifici, a lui Elaine Gottschall, care tratează, pe lângă autism, și simptomele de ADHD, tratează cu foarte mare succes boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul colonului iritabil si multe boli autoimune, de la psoriazis, lupus, multe boli autoimune și chiar cazuri de Alzheimer și demență.

Autiștii au și intoleranță la cazeină, este  o combinație, ei nu pot să consume niciun fel de lactate, de aceea dieta pentru autism a fost adaptată fără lactate, pentru că s-a demonstrat că ei de fapt nu pot digera cazeina. 

Dieta aceasta este folosită în Statele Unite de peste 20 de ani de către medici, nutriționiști, specialiști în autism, e recunoscută. Primul lucru pe care ți-l spune cineva care te diagnostichează este: copilul trebuie trecut pe dietă. Asta se întâmplă în America și chiar și în unele țări europene.

Există medici care au adoptat protocolul DAN, Defeat Autism Now, în care, practic, se merge exact e implementarea acestei diete sau a unei diete asemănătoare, fără gluten și fără cazeină și fără zahar, în principiu; aceasta este cea mai eficientă, detoxifierea organismului, deparazitare și suplimentare, în funcție de nevoile fiecărui copil. 

Am creat și un site, acasaladaniela.ro, unde, la  categoria «Dieta carbohidraților specifici», se explică exact, amănunțit, tot ce este legat de aceasta dietă, studii științifice, istoric, alimente permise, alimente interzise. 

La fel este explicat și în cartea «Introducere în dieta carbohidraților specifici», care se va lansa miercuri, 28 iunie, la Turnul Croitorilor, strada Baba Novac, nr 35, la ora 18:30. 

Nu se practică la noi această dietă, momentan mă confrunt cu asta, vreau să o fac cunoscută, pentru că pe noi ne-a ajutata enorm de mult, este foarte cunoscută și utilizată în străinătate. Eu ajut mulți părinți deja, cu copii cu autism si nu numai, am tratat si celiachie și mai multe condiții intestinale și intoleranțe alimentare, cu această dietă. Lucrez cu mămici din Canada, Marea Britanie, Australia, Germania și cu mămici din toată România pentru că pe internet e destul de ușor să ne conectăm cu toții, fără să aibă relevanță unde locuiesc eu. M-am născut și am crescut în Cluj și am scris această carte în limba română tocmai pentru că am văzut că este nevoie și m-am simțit responsabilă pentru aceasta informație.

Avem nevoie de informații de genul acesta și avem nevoie de medici care să înțeleagă că trebuie să lucrăm împreună! Eu asta sper, din suflet, să se întâmple, și am văzut ce rezultate a avut copilul meu! Lui Alexandru i-am făcut testele la vârsta de 4 ani, autismul are o scară, se numește Atec, este o scară folosită de Institutul de Cercetare a Autismului din Statele Unite, unde punctajul, cu cât este mai mare, cu atât forma de autism este mai gravă și unde, dacă ajungi la 10 puncte Atec sau mai puține, copilul este considerat recuperat, în afara spectrului autist. Poate să rămână cu anumite întârzieri în limbaj sau comportament, dar asta nu însemnă că rămâne autist. Cu băiețelul meu am început de la 85 de puncte Atec, ceea ce indica o formă gravă de autism și, după 2 ani de dietă și intervenții bio-medicale, am ajuns la 11 puncte.

Dieta vine în ajutorul oricărui tratament pe care putem să îl încercăm, nu este tratamentul în sine, ea vine în ajutorul organismului. Nu este o rețetă unică pentru toată lumea, ar fi foarte ușor, dar marea majoritate a copiilor răspund foarte bine la această dietă. Noi am făcut tot felul de terapii și toate au funcționat, pe lângă dietă am urmat și terapie comportamentală și  homeopatia, care ne-a ajutat enorm, poate cel mai mult, dar la homeopatie este vital să se lucreze, să se colaboreze cu un medic homeopat clasic, să meargă pe remediul constitutiv, care este unic pentru fiecare persoană. Am făcut și terapie Bowen, am mai făcut și altele, însă  dieta este temelia pe care clădești, fără de care cedează întregul edificiul.  Fără dieta aceasta, celelalte terapii nu sunt potențate la maximum.”

Comentarii

unu'

23.06.2017 20:42

Îmi pare rău pentru crucea pe care o poartă și sper ca dieta să fie de folos pe mai departe. Nu era însă mai simplu dacă nu își ducea copilul la vaccinare? Să nu ne ascundem după deget: autismul nu exista înaintea dezlănțuirii campaniei de vaccinare în masă. 

O mamica

25.06.2017 00:02

Corect! Asa si scrie ca autismul e determinat de o intoxicare majora a organismului. Cum poate un copil atat de mic sa se intoxice asa grav? Parerea mea: doar prin vaccinarea mega-repetata la cateva luni una dupa alta.

Tudor

24.06.2017 12:26

Si iata inca o dovada ca autismul nu este genetic, ci este provocat de factori de mediu, printre care se numara si injectarea de vaccinuri cu substante care ataca masiv creierul (compusi de aluminiu, mercur, formaldehida, nanoparticule etc.).

loredana

26.06.2017 15:13

Am si eu un baietel diagnosticat cu autism sever si as dori daca se poate sa iau legatura cu dumneavoastră pt cateva sfaturi in legatura cu regimul alimentar.

Geta

29.06.2017 14:39
Am și eu o fetiță cu autism sever și aș dori să iau legătura cu dumneavoastră dacă de poate

Muresan Laura

09.07.2017 19:53

Aveti aici pagina de Facebook a doamnei https://www.facebook.com/acasaladaniela.ro/

Doi

28.01.2018 13:44
Draga Unu'..părinții copiilor cu autism NU sunt fiinte inferioare pe care sa le compatimesti dumneata ..Și referitor la crucea doamnei cu cred ca e mai grea decât a oricăruia dintre noi ..toti avem o cruce de purtat chiar si dumneata .....Și da autismulul există de foarte multi ani ..doar ca in ultimii 10 ani e mult mai bine diagnosticat si la noi ....

Dan

05.02.2018 20:18
Doi, vezi un pisiholog ca ai probleme! Nimeni nu a zis ca sunt inferioare, ci, ca-i este mila! Mila nu iti este doar de fiintele inferioare, iti este si de copil sau parinte cand are un necaz sau boala! Sau atunci copilul sau parintele devine inferiior? :))) Esti penibil si fara creier, dar plin de mandrii si ego care te fac sa gandesti inferior, asa cum am argumentat logic!

Dan

05.02.2018 20:15

"..săptămâna viitoare va lansa la Cluj o carte care detaliază această dietă prin care autismul poate fi vindecat.."Deci cam atata despre intentii bune, a fi om si a da informatii pt a ajuta ca om si pe altii!  Carti-vanzare-bani..ca sa se plimbe mai mult, gen sasul."..Eram antreprenor, aveam propria mea afacere, călătoream destul de mult și, înainte de toate astea, ultima mea preocupare era masa zilei. În prezent sunt nutriționist...."Cum spuneam, afacere pentru ca ea era afacerita si asa vede viata doar prin bani, nu prin a da informatia gratis, cui are nevoie!Mda, si pun pariu ca nu era i domeniu dar..daca iese bani a devenit peste noapte si nutritionist!App de increderea in nutritionisti, va mai amintiti despre fructe? Acum multi ani era sanatos sa se manance la sfarsitul mesei, dupa care intre mese, mai de curand inainte de masa!  Cam asta stim real despre corp, natura, dar..avem nutritionisti :))))

Adauga comentariu