PORTRET

Povestea Ecaterinei Sgondea, tânăra maseuză ale cărei mâini magice îți vindecă trupul și sufletul

Ecaterina Sgondea e o tânără de 21 de ani ce practică arta masajului, cu o nemăsurată dăruire și afecțiune pentru această tehnică străveche de terapie pentru trup, minte și suflet. Catty, cum îi spun prietenii, e o prezență feminină aparte, cu mâini de o finețe sculpturală și un suflet de-o sensibilitate cu mii de nuanțe.

Ea e o carte complexă și greu de citit, dar ușor de savurat în mod nemijlocit, prin ședințele de masaj de relaxare, de Yumeiho sau Raindrop:

,,De fiecare dată când m-am detașat de sfera mentalului și mi-am lăsat creativitatea să răsfețe ceea ce Dumnezeu a creat, am sesizat o conexiune incredibilă între mine și acea persoană, care se lasă cu încredere «în mâinile mele»; e la un nivel atât de subtil și fascinant…! Genul acela de terapeut vreau să fiu, cel la care mergi cu deschidere, și simți nevoia să-l îmbrățișezi la sfârșit.”

Catty, deși e maseuză de relativ puțin timp, a reușit să devină deja o terapeută a cărei ,,îmbrățișare” vindecătoare te face să te deschizi, să uiți de stres, de anxietate, și de orice alte probleme, pentru ca la final să simți impulsul recunoscător de a o îmbrățișa. Ecaterina e o terapeută la început de drum, ale cărei mâini magice însă sunt înzestrate cu talentul înnăscut de a te vindeca plenar, fizic și emoțional. E o tânără cu potențial, a cărei ambiție, pasiune și sensibilitate o vor duce cu siguranță departe, pe căile miraculoase ale terapiilor alternative.

A copilărit în mijlocul unei naturi pline de sacralitate

Catty e din Vulcani, Valea Jiului, ,,un orășel mic, din care a cam dispărut mineritul și oamenii mor de foame”:

,,E foarte trist că s-a întâmplat așa, mă deprimă locul acela, dar în același timp îl iubesc. Sunt munți, și case, și copilăria mea, în care mergeam des cu bunica… mă trezeam la 4 dimineața și mergeam după afine. 

Plecam devreme și îmi spunea bunica: «Vezi muntele ăla? Acolo, în vârf, trebuie să ajungem!» Îi ziceam că e imposibil, și când ajungeam, se întâmpla uneori să prindem răsăritul și era o scenă din-asta, ca în Moromeții… foarte primordial! Era sacru, pentru că răsărea soarele și toată lumea se oprea din ceea ce făcea și ne întorceam cu fața către răsărit și era un moment de liniște supremă. Când am citit despre sacralitate în viziunea lui Eliade, mi-am adus aminte de momentul acela.”

Copilăria Ecaterinei a fost scăldată astfel într-o spiritualitate firească a naturii, pe care o caută și în prezent, în Clujul lipsit de sacralitatea munților copilăriei și a apelor Jiului. Se plimbă însă și acum în pădurea Hoia, unde se bucură de soare și de armonia creației:

,,Îmi place mult să mă plimb, să mă las scăldată de raze, să mă descalț și să umblu prin iarbă, și să contemplu întreaga creație… Cred că asta e partea cea mai frumoasă din viața mea, când sunt atât de armonizată, încât pot să fac asta.”

La 13 ani a părăsit universul copilăriei, pentru o lume mai ,,atletică”

La 13 ani, Catty a părăsit universul sacramental al copilăriei, pentru a pleca la Deva, la Liceul Sportiv. Era foarte bună la atletism, iar profesorul ei de sport îi recomandase mamei sale să o trimită la Deva, pentru a face atletism de performanță:

,,Ca să poată să mă întrețină în internat și să facă față cheltuielilor, mama a plecat în Italia. Deci, de la 13 ani: internat, chirii, experiențe… La internat stăteam 8 fete în cameră, era o nebunie totală: când eu citeam, colega mea asculta muzică, cealaltă venea de la duș, cealaltă plângea că a părăsit-o iubitul… haos!  Dar, am fost singură la părinți și în internat am învățat să împart tot ce aveam; și un sandviș, îl împărțeam la câte guri aveau nevoie.”

Catty a practicat timp de doi ani atletism de performanță, și 4 ani Karate Shotokan. La artele marțiale a fost campioană națională la 16 ani, dar, fiindcă părinții nu o susțineau financiar pentru a practica acest sport, pentru că nu-l considerau a fi un sport pentru fete, a fost nevoită să renunțe prin clasa a XI-a, deși era pe cale de a ajunge la Campionatele Europene.

Pe Catty însă nu au pasionat-o în liceu doar artele marțiale, ci și cele literare, primind și o mențiune pe țară la un concurs de creație literară. Tot în liceu s-a trezit și pasiunea ei pentru istoria religiilor, probabil dintr-o dorință de cunoaștere spirituală, ce se va manifesta și mai târziu.

Plecată devreme de acasă, și fiindcă îi lipseau părinții foarte mult, în liceu a căutat un mentor printre profesori, dar, spre dezamăgirea ei, nu a găsit niciunul. A trebuit, așadar, să descopere singură tainele vieții, euristică bazată pe experimente personale și pe acel ”feeling” ce întotdeauna ne ghidează pe calea ce ne-o dorim cu adevărat. 

Catty nu a căutat să descopere doar trăirile vieții, ci și locurile, reperele culturale ale acestei lumi, și astfel în liceu și-a economisit timp de 3 ani banii din bursele de performanță și de studiu, pentru a-și materializat visul de a merge în Egipt, ea fiind și acum pasionată de egiptologie.

Facultatea de Drept de la Cluj a fost o mare dezamăgire

În clasa a XII-a, Ecaterina s-a mutat în chirie cu o colegă, în Deva, din acel moment fiind nevoită să devină mult mai responsabilă, și să își ia viața în propriile mâini. Înainte, în internat, avea limite mult mai restrictive, care au dispărut astfel brusc și pe nepregătite:

,,Aveam pedagog și făceam totul după program, și era un act de rebeliune să te duci la non-stop să îți iei un sandviș la 9 seara, și atunci când m-am mutat singură a trebuit să-mi asum o libertate de care nu știu dacă eram pregătită.”

Când a terminat liceul, încurajată și de părinți, a ales Facultatea de Drept din Cluj. După prima lună, însă, și-a dat seama că specificul acestei facultăți era unul prea rigid pentru tipul ei de personalitate, fiind dezamăgită în special de faptul că nu exista loc de polemică, pentru că ,,legea nu se interpretează”.

În școală, Catty a fost o fire introvertită. I se spunea ”Wikipedia”, pentru că până și în pauze citea tot ce prindea, și singura modalitate de a intra în vorbă cu ea era cea de a iniția o discuție legată de subiectul unei cărți. Firea mai filosofică, înclinată spre spiritualitate, a Ecaterinei, nu a putut fi mărginită astfel la Cluj prin studiile juridice. Recent a renunțat la Drept și, îndrăgostită de masaj, intenționează să dea din nou admitere, de această dată la UMF, la balneofiziokinetoterapie, pentru a deveni un desăvârșit terapeut.

Atrasă de spiritualitate, și-a adus luna de pe cer pe încheietura mâinii

Catty e o fată ce la 21 de ani e atrasă de domeniul nemuritor al spiritualității, la urma urmei, și gestul masajului fiind unul cu caracter de epifanie, de transfer de energii spirituale prin intermediul palmelor, pentru că nimic ce ține de ființa umană și de interacțiunea dintre oameni nu poate avea un caracter strict material și fizic. 

Atracția sa ezoterică s-a manifestat inițial prin lectură, continuând firesc prin oameni și prin practici:

,,Am început să citesc cărți ce țin de domeniul spiritualității și m-a atras în special hinduismul, budismul, taoismul. Întotdeauna am simțit că am venit pe pământ ca și spirit, să mă bucur de fiecare lucru mărunt, și că de fapt viața mea se învârte în jurul unui eveniment major – restul sunt detalii. Probabil că am o misiune, nu știu… Am început să citesc cărți în domeniu, am început să meditez, am atras oameni foarte evoluați din punct de vedere spiritual, și am început să dau mai multă importanță și acestei laturi semnificative din viața mea.

Am fost cu mai mulți prieteni în Baia Mare, la un terapeut Yumeiho, nu știam ce mă așteaptă, și omul respectiv era foarte preocupat și de traumele emoționale; mi-a făcut o ședință de aproximativ 15 minute, în care mi-a zis că ar trebui să îmi las feminitatea să se manifeste mai mult, și de atunci s-a schimbat viața mea – mi-am petrecut mult mai mult timp în natură și s-a trezit o pasiune din-asta extremă în mine pentru simboluri.

Îmi doream foarte mult să îmi fac un tatuaj și am început să studiez mai mult, să văd ce mi s-ar potrivi, și sunt absolut fascinată de lună; mi se pare cea mai feminină chestie pe care o pot percepe: luna (și marea) – vorbesc cu ea, și o las să îmi mângâie picioarele, și e prietena mea. Așa că am ales luna.”

Cunoștințe pe care o femeie ar trebui să le aibă

Catty a locuit în Oslo pentru două luni și acolo și-a cunoscut cea mai bună prietenă de acum, Monica Meseșan, care e terapeut în Cluj, și imaginea feminității ideale, în ochii prietenei sale:

,,Când mă gândesc la Monica, fac o asociere între ea și Zeița Mamă, Gaia, Mama Pământ, cumva, foarte feminină. Ea folosea uleiuri esențiale, îi plac foarte mult condimentele, ceaiurile, să gătească, și mi-am zis, ok, trebuie să fac și eu asta… să învăț toate lucrurile acestea și să asimilez cunoștințe pe care o femeie ar trebui să le aibă.”

Masajul a devenit primul obiectiv pe lista deprinderilor prin care tânăra dorea să-și sporească și să-și pună în valoare, la modul aprioric, feminitatea. S-a hotărât ca, odată întoarsă în țară, să urmeze un curs, și tot Monica a fost cea care i-a propus să învețe terapia Yumeiho.

,,Ca să pot practica Yumeiho, a trebuit să fac un curs de tehnician maseur, și apoi m-am îndrăgostit de uleiuri esențiale, terapeutice. Am renunțat pe deplin la Drept, mi-am asumat alegerea asta și acum sunt decisă să merg la UMF la kinetoterapie.”

Catty e o fire paradoxală, plină de contradicții, ce se îngemănează însă și se îmbină armonios, într-o fire plăcută, cu care e foarte  ușor să rezonezi. E sociabilă, dar în același timp singuratică. Se bucură cu aceeași voluptate, atât de compania oamenilor, cât și de solitudine. La Oslo a învățat să aprecieze cu adevărat singurătatea, la un moment dat își găsise și un job și cocheta cu ideea de a rămâne, dar simțea că mai are multe lucruri de făcut în țară, și îi era și dor… e naționalistă de felul ei. S-a reîntors așadar în Cluj, pentru a învăța cum să îi vindece pe oameni trupește și sufletește.

,,Vreau să devin un super terapeut și să le transmit și celorlalți pasiunea mea pentru plante, uleiuri, condimente și ceai”

Imediat după ce a terminat cursul de masaj, lui Catty i s-a propus să lucreze într-un salon din centrul Clujului, Casa Marchizei:

,,Sincer, m-am rugat arzător să nimeresc într-un mediu plăcut, în care să mă simt ca în familie, și exact asta mi s-a oferit. În timpul liber prefer să practic Yumeiho, în măsura în care reușesc, și tehnica Raindrop. Sunt nouă în domeniu și se întâmplă ca prieteni și prieteni de-ai prietenilor să-mi ceară masaj, și mă bucur foarte tare când am ocazia să fac terapie.”

Yumeiho e o metodă terapeutică ce presupune circa 100 de manevre, care se efectuează asupra întregului corp, ,,presupunctură pe meridiane, pușcat de toate cele și manevre de masaj clasic”, după cum ne explică maseuza, pronunțând mereu numele tehnicii cu vădită încântare. 

Raindrop presupune ,,uleiuri esențiale terapeutice aplicate pe coloană și în tălpi, sau zone specifice, în funcție de problemuțe”. Uleiurile respective acționează și asupra emoționalului, fiind astfel eficiente și în cazul celor cu ,,problemuțe” localizate în partea mai eterică a ființei lor:

,,Raindrop e o procedură blândă, eu aș spune că e un real răsfăț pentru trup și spirit.  Se aplică uleiuri esențiale terapeutice, nediluate, pe tălpi și pe spate. Reduce procesele inflamatorii, durerile de spate, disconfortul articular, detoxifică, îndepărtează stările de anxietate, echilibrează energetic.

Eu una m-am îndrăgostit de uleiul de tămâie. Îmi place să îl folosesc dimineața după duș, e un soi de binecuvântare pentru mine. Și mi-am făcut un ritual din a-mi difuza lavandă în cameră înainte de somn, sau Peace & Calming, un blend de uleiuri care mă deconectează de materie și mă trimite în alte sfere ale realității mele interioare.

Referitor la masaj, de fiecare dată când m-am detașat de sfera mentalului și mi-am lăsat creativitatea să răsfețe ceea ce Dumnezeu a creat, am sesizat o conexiune incredibilă între mine și acea persoană, care se lasă cu încredere «în mâinile mele»… e la un nivel atât de subtil și fascinant! Genul acela de terapeut vreau să fiu, cel la care mergi cu deschidere și simți nevoia să-l îmbrățișezi la sfârșit! E o conexiune… îți asumi să fii acolo pentru oricine are nevoie de tine, cu bună intenție, prezență și dăruire. Simți o afecțiune pentru act în sine, pentru omul pe care vrei să îl ajuți în orice fel, e altruism, bunăvoință, compasiune, empatie.”

Catty e o persoană complexă și fascinantă, plăcută și sensibilă, rațională și emoțională, un cumul de stări greu de definit prin cuvinte. Îi place  să citească, să scrie, și scrie cu o expresivitate și o imaginație debordantă, cu același talent cu care imprimă pe trupurile celor masați senzații și emoții. Își dorește, mai presus de toate, să devină un super terapeut și să le transmită și celorlalți pasiunea sa pentru plante, uleiuri, condimente și ceai. 

Tânăra maseuză e, de altfel, o prezență contagioasă, ce îți insuflă ușor dragostea pentru uleiurile a căror aromă ți se impregnează pe trup în urma fiecărui masaj, ca o reverberație a unei senzații de bine, a unei experiențe magice, ce îți reechilibrează trupul și sufletul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *