Potențiale restricții din cauza numărului de infectări: „În următoarele două săptămâni vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”

„Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă", atenționează Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică. 

Restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinei Delta, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, potrivit profesorului clujean. 

„Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe", consideră Răzvan Cherecheș.

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea.

Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat.

Practic, în următoarele două săptămâni vom avea o creștere garantată, de la zi la zi", a apreciat Răzvan Cherecheș într-un interviu pentru hotnews.ro, profesorul clujean fiind unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut ca Profu' de Sănătate Publică.

În privința aplicării diferențiate a restricțiilor pentru vaccinați și nevaccinați, Cherecheș apreciază că persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale:

„Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri - nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate - care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian - tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu”, a notat Răzvan Cherecheș. 

„Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu.

Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă", consideră expertul în sănătate publică. 

Pentru reducerea numărului de infectări cu Sars-Cov-2 în prezent, autoritățile ar fi trebuit să ia măsurile potrivite încă de acum două săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat. În aceste condiții, în următoarea perioadă vom putea asista la o creștere contantă, zilnică a numărului de noi cazuri de infecție cu coronavirus. 

 

 

Adauga comentariu