Diete

Posturile alimentare terapeutice

Fie de scurta durata, efectuate in scopul purificarii organismului sau in scop preventiv, fie de durata mai lunga, efectuate in scop curativ, posturile alimentare terapeutice constituie cea mai puternica metoda naturista de profilaxie, vindecare si autovindecare. Ele sunt, totodata, extrem de utile ca insotitoare sau ajutatoare ale unor metode terapeutice naturale. Posturile sensibilizeaza organismul si amplifica efectul de vindecare ale oricarei alte metode naturiste. Pe durata lor, se interzice consumurile de medicamente chimice, injectiile, iradierile, deoarece toxicitatea lor afecteaza negativ mult mai puternic organismul decat o fac in stare obisnuita.

 

Utilizarea terapeutica a posturilor alimentare este universala: ele au efect benefic in orice tip de boala si in orice stadiu de evolutie al acesteia, rezultatele variind numai in functie de natura maladiei, caracteristicile individuale ale pacientului, de credinta acestuia, precum si de tipul si durata postului. Se considera ca posturile alimentare terapeutice constituie procedura naturista cea puternica, cu efectele cele mai spectaculoase, cea mai ieftina si la indemana oricui

 

Fiecare bolnav, inainte de a se hotari sa tina un post de lunga durata, trebuie sa fie bine edificat in privinta modului de desfasurare a acestuia, trebuie sa fie bine informat asupra eventualelor reactii ce s-ar produce in timpul postului, asupra felulului in care el poate fi interupt si a comportamentului alimentar ulterior pana la reintrarea in normal. Toate aceste aspecte pot fi insusite de la terapeutul care recomanda si supravegheaza postul.

 

Exista numeroase tipuri de posturi alimentare terapeutice, uneori cu deosebiri esentiale intre ele. Iata cateva dintre cele mai importante:

 

Postul absolut

Nu se consuma nici un fel de aliment si nici macar apa. Are efectele cele mai puternice, dar, in conditiile unei vieti active, nu poate fi practicat decat pe perioade foarte scurte, de minimum 6 zile. Clismele nu sunt obligatorii decat daca durata postului depaseste 2 zile; in acest caz se recomanda ca ele sa se execute de la inceput, zilnic, pentru amplificarea procesului de eliminare a toxinelor, de purificare si insanatosiere.

 

Postul total

Nu se consuma nici un fel de aliment, iar pentru baut se foloseste numai apa, in limitele strictului necesar. Apa obisnuita poate fi inlocuita cu cea energizata natural (expusa la soare si vanturata), apa de ploaie sau zapada topita, apa de mare diluata, apa de izvor sau fantana, apa distilata sau fiarta etc. Se pot utiliza si ceaiuri neindulcite din plante medicinale, in special din cele favorabile maladiei respective. Se recomanda ceaiuri laxative din 2 in 2 zile si obligatoriu clisme zilnice.

 

In functie de scopul urmarit (prevenire, curatirea organismului sau vindecarea unor maladii), durata posturilor poate fi de 2-7 zile, mergand pana la 3 saptamani, cand are loc o purificare a intregului organism si cand majoritatea maladiilor sunt vindicate. In unele cazuri, posturile pot dura pana la 6 saptamani, cand, in mod normal, are loc o purificare globala. In cazuri exceptionale, cand boli extrem de grave si foarte vechi nu cedeaza decat foarte greu, posturile pot fi repetate dupa perioade de realimentare si refacere cu o durata cel putin dubla fata de durata postului efectuat.

 

Dupa incetarea postului, alimentatia trebuie reluata cu prudenta, progresiv, atat cantitativ, cat si calitativ, iar durata pana la intrarea in alimentatia normala, de stingere a postului, trebuie sa fie egala cu durata postului. Postul poate fi sau trebuie interupt inainte de termenul propus, fie atunci cand terapeutul supraveghetor constata o eliminare exagerat de mare de deseuri din organism, fie cand se ajunge la un sfarsit natural al acestuia, adica atunci cand a avut loc deja vindecarea, anuntata de semne ca revenirea la normal a salivei, a urinei si a poftei de mancare, care dispar dupa primele zile de ajunare.

 

Postul cu zeama de legume

Se procedeaza ca la postul total, numai ca apa de baut este inlocuita cu zeama de legume (care se maruntesc prin taiere si raman in apa circa 10-12 h, dupa care se beau ca si apa). Clismele nu sunt absolut necesare, sau, in orice caz, nu in fiecare zi, deoarece, de obicei, se mai poate mentine un scaun slab. Totusi ele se recomanda pentru efectul lor de eliminare mai intensa a toxinelor si de grabire a insanatosirii.

 

Postul cu ceaiuri si sucuri

In cursul postului, apa sau zeama de legume se inlocuieste cu ceaiuri de plante medicinale pregatite in conditii specifice si neindulcite. Unele dintre acestea au caracter general, iar altele sunt specifice maladiei respective; unele sunt limitate cantitativ si ca durata de utilizare, iar altele se pot consuma la discretie. Se permit si sucuri de legume in cantitati limitate, in general ½ l / zi. Clismele sunt obligatoriii numai atunci cand dispar scaunele; totusi se recomanda pe durata intregului post, pentru accelerarea purificarii organismului si a insanatosirii, chiar daca nu se efectueaza in fiecare zi.

 

Durata obisnuita este de pana la 3 saptamani, pentru majoritatea maladiilor, iar in cazul unui cancer, pana la 6 saptamani. In mod obisnuit, nu sunt necesare repetari, cu conditia folosirii unei alimentatii corespunzatoare in perioada de stingere a postului si a eliminarii greselilor care au condos la instalarea bolii tratate. De multe ori, adevarata vindecare apare abia in perioada de stingere.

 

Postul cu sucuri

Se consuma numai sucuri: de fructe, care contribuie la purificarea organismului, si de legume, care contribuie la reconstructia organelor si tesuturilor afectate de boala. Cantitatile de suc nu sunt limitate cantitativ, dar trebuie folosite dupa necesitati si fara lacomie. Sucurile de legume si cele de fructe nu trebuie consumate impreuna la aceeasi masa!

 

Postul de cruditati

Se consuma numai cruditati (inclusiv sucuri), si numai in cantitati moderate. Postul se poate tine si numai cu fructe.

 

Postul haric sau isihast

Se consuma numai hrana harica. In principal, aceasta se compune din “paine harica”, salata de cruditati fara ulei si seminte de floarea-soarelui, neprajite, in cantitati cat mai mici. Durata este de pana la 60 de zile, in functie  de gravitatea bolii si de scopul urmarit. In mod normal, scaunul nu dispare, iar clismele nu sunt necesare decat pentru accentuarea procesului de dezintoxicare si grabirea revenirii la starea de sanatate.

 

Postul specific sau adapatat

Se permite consumarea unor mici cantitati de alimente, astfel: fie orice cruditati, fie numai unele dintre ele, in functie de specificul maladiei si in conditiile specifice de folosire (pregatire, cantitati, ore de masa, durata meselor).

 

In general, durata acestor posturi e mare, putand ajunge la 45 de zile, iar uneori chiar pana la 60 de zile. Dupa 45 de zile, la recomandarea terapeutului, postul poate fi prelungit in continuare sau repetat, la anumite intervale de timp, in acelasi conditii sau cu mici modificari sau adaptari.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *