In vizor

Pompierii se revolta impotriva sistemului. Asigurarile de viata principala problema:”domnule Arafat, fara pompieri, SMURD ar fi ramas doar un vis neimplinit”

In Romania, firmele de asigurari ofera pompierilor posibilitatea de a incheia o polita de asigurare doar pentru timpul petrecut in afara orelor de program. Incidentul petrecut in 6 iunie la fabrica de incaltaminte Jilava cand pompierul Razvan Dumitru Luchian in varsta de 35 de ai si-a pierdut viata la datorie incercand sa stinga incendiul a determinat un atac fara precedent venit din partea colegilor sai la adresa sefului Dispeceratului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat. 

Intr-un articol publicat in agendapompierului.ro s-a ridicat o problema extrem de importanta cu privire la asigurarile de viata a personalului din cadrul Inspectoratelor pentru situatii de Urgenta din intreaga tara. O intrebare retorica adresata ministrului Raed Arafat: Cati pompierei mai trebuie sa moara penru ca cineva sa le asigure sanatatea sau viata? Singurele recompense pentru familiile celor care isi risca la fiecare misiune viata este o decoratiune post mortem, cateva salarii compensatorii si ajutorul venit din partea colegilor.

“Moartea unui pompier scoate, inevitabil, la suprafata alte adevaruri dureroase. Desi li se cere sa fie zilnic pregatiti sa se sacrifice si chiar sa moara pentru indeplinirea misiunilor ce le sunt incredintate, pompierii romani nu au asigurare de viata. Si asta in conditiile in care in fiecare secunda in care intra in lupta pentru a mai salva o viata, de fapt, pompierii si-o risca pe a lor. E drept ca nicio suma de bani nu-i va putea inlocui vreodata in sufletele familiilor. Si totusi, la ceas de grea incercare, o asigurare de viata, ar putea fi de un real ajutor pentru familiile salvatorilor. Cu toate acestea pompierii din Romania, nu sunt asigurati. Problema lipsei asigurarilor de viata a pompierilor romani, desi ignorata, este cunoscuta de forurile competente. Din nefericire, nicio structura abilitata din tara aceasta nu-si permite „luxul” de a directiona fonduri spre a-i asigura pe cei de la care toata lumea asteapta sacrificiul suprem. Putinele fonduri alocate salvatorilor sunt directionate spre dotarea tehnica , un alt subiect delicat din viata pompierilor romani” se arata in articolul publicat in agendapompierului.ro.

Potrivit aceleaisi publicatii Raed Arafat este acuzat ca nu a cantarit cu aceeasi unitate de masura deoarece s-a deplasat la Chisinau pentru prabusirea elicopterului  SMURD dar a trecut cu vederea faptul ca la o distanta de doar 15 kilometri de Bucuresti un pompier a cazut la datorie.

“Domnule ministru, daca tot puteti compara cele trei meserii intre ele, cea de pompier cu cea de jandarm si cea de politist, incercati macar statistic savedeti cati pompieri au pierit in ultimii 10 ani in  misiunesi cati jandarmi. Cat despre binemeritatul grad, ne-am obisnuit ca in Romania un pompier sa ajunga erou abia dupa moarte. Din informatiile noastre, Raed Arafat se afla intr-o sedinta cu conducerea IGSU. Si ce era atat de important, domnule secretar de stat? Ce sedinta nu sufera amanare cand e vorba de o situatie de urgenta in care isi pierde viata UN OM? Ce motiv ati putut avea atat Dumneavoastra cat si inspectorul general sa nu fiti la fata locului? Sau ati considerat ca nu e suficient de grava situatia de urgenta in discutie? Ati considerat ca e suficient sa colectati date pe care sale furnizati mass mediei fara a va mai deplasa la fata locului? Domnule Arafat, din Bucuresti panala Jilava sunt cam 15 km. Panala Chisinau 460 km. La Jilava cu semnale acustice pornite, ajungeati in maxim 15 minute. A fost chiar atat de imposibil? Am refuzat sadau curs acelor pareri conform carora „pentru Raed Arafat conteazadoar SMURD-ul”. Evenimentele din ultimele 48 de ore vorbesc singure. Sa nu uitati un lucru, domnule Arafat, fara POMPIERI, SMURD ar fi ramas doar un vis neimplinit”, a publicat agentapompierului.ro

In vederea lamuririi situatiei asigurarilor de care benficiaza sau nu pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” Cluj, Ziar de Cluj a facut o solicitare catre ISU Cluj. Potrivit purtatorului de cuvant, maior Andrei Biris, nu exista nicio diferenta intre judete sistemul fiind unitar pe toata Romania. 

“Nu exista nicio diferenta intre judete. Nu pot sa afirm ca la noi e diferit fata de restul tarii deoarece noi avem aceleasi drepturi ca toti  angajatii MAI, drepturi reglementte prin lege”, a declarat Andrei Biris purtatorul de cuvant al ISU Cluj.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *