Polițiștii locali din Cluj-Napoca au rămas fără body-cam-uri: „Ne-au chemat aseară pe toți să le predăm”

Poliția Locală Cluj-Napoca a renunțat la body-cam-urile pe care le foloseau de aproape doi ani, după ce s-a descoperit că le-au achiziționat DEGEABA. În satutul de funcționare al polițiștilor locali nu există prevedere legală pentru ca acestea să fie utilizate în exercitarea funcției. 

Lovitura pare să fii venit de la București, unde Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a stabilit că polițiștii locali de la Primăria Sectorului 4 au încălcat prevederile GDPR utilizând body-cam-urile. Decizia ANSPDCP pare că are efecte în mai multe orașe din țară, motiv pentru care polițiștii locali din Cluj-Napoca au predat aseară toate body-cam-urile pe care le aveau în dotare. 

„Ne-au chemat pe toți aseară să predăm body-cam-urile. Ni s-a spus că s-a pierdut ceva proces și că nu le mai putem utiliza. Oricum, din nefericire, au existat situații în care acele dispozitive au fost folosite împotriva noastră. Am colegi care au fost sancționați disciplinar nu doar prin sesizări de la cetățeni, ci și prin faptul că unii își sapă partenerii”, declară o sursă din Poliția Locala Cluj-Napoca. 

IPJ Cluj, neafectat de decizie

În urmă cu doi ani primarul Emil Boc a făcut un parteneriat cu conducerea IPJ Cluj prin care li s-au dat cu titlu de folosință pentru polițiștii clujeni din MAI, de la Rutieră și Ordine Publică, un număr de 125 de body-cam-uri. Cu toate acestea, Poliția Română are prevăzut în statutul de funcționare un articol care reglementează la sânge modul de utilizare a acestor camere. Astfel, cele 125 de camere rămân în continuare valabile pentru utilizarea lor de către cei din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. 

Achiziția de aproape 90.000 de euro, parțial degeaba

În octombrie 2019, Emil Boc anunța achiziția totală a 250 de astfel de camere, dintre care 125 au fost predate Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în comodat. Astfel, cele 125 de camere care au rămas la Poliția Locală Cluj-Napoca pentru care lucrează la Serviciul ordine și siguranță publică și la Serviciul Trafic rutier rămân acum depozitate, ajungându-se la concluzia că au fost achiziționate degeaba. 

Întregul contract a valorat peste 390.000 lei + TVA, echivalentul a aproape 90.000 de euro. Sistemele audio video portabile au fost furnizate de SC PROTEK ASTRAL S.R.L. 

Adauga comentariu