Din oras

Politistii clujeni nu au mai folosit sistemul de localizare prin GPS, care ar fi ajutat la gasirea avionului prabusit in Apuseni

Sistemul de localizare a terminalelor GPS, folosit de Politia Romana in instrumentarea unor dosare penale, care ar fi putut ajuta la depistarea locului in care s-a prabusit avionul medical, din muntii Apuseni, nu a fost utilizat pana acum de Inspectoratul de Politie Judetean Cluj. Chestorul Tudor Grindean spune ca nu detine un astfel de sistem, insa este convins ca cei 20 de politisti trimisi sa sprijine actiunile de cautare a victimelor accidentului aviatic si-au facut treaba bine.

Politia Romana dispune de un sistem prin care sunt localizate terminalele GSM, insa poate fi folosit doar in instrumentarea unor cauze penale, in baza unei autorizari a magistratilor, a anuntat, ieri, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). Daca ar fi fost pus in functiune si in cazul accidentului aviatic din Apuseni, in urma caruia doi oameni au murit, este foarte probabil ca localizarea epavei avionului sa se fi facut mult mai repede.

Politia Romana spune, insa, ca sistemul poate fi folosit doar in baza autorizarii magistratilor, in instrumentarea cauzelor penale, pentru localizarea terminalelor GSM folosite de principalii suspecti de comiterea unor infractiuni grave.

De asemenea, acesta poate fi folosit in vederea localizarii persoanelor urmarite in temeiul legii, precum si a celor disparuti in conditii suspecte, care fac obiectul unor cauze penale.

Seful IPJ Cluj, Tudor Grindean spune ca nu stie cum functioneaza, din punct de vedere tehnic, acesta, deoarece nu a fost folosit pana acum de catre anchetatorii clujeni.

“Nu avem specialist pentru acest sistem. Noi nu folosim mecanismul respeciv, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Cluj. De cand am venit la IPJ Cluj, de trei luni, nu s-a apelat la acest sistem, nu am avut nevoie de el, nu am avut nicio situatie prin care sa solicitam aceasta tehnica”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, chestorul Tudor Grindean.

In opinia sefului IPJ Cluj, misiunea celor 20 de politisti clujeni dispusi sa ajute la gasirea victimelor accidentului aviatic din 20 ianuarie a fost indeplinita corespunzator.

“Noi am actionat ca si functie de sprijin, nu noi localizam. Primim datele si, in functie de datele primite, acordam sprijin. Nu stiu daca acest sistem putea sa ofere mai mult, nu stiu daca exista unul care sa ofere coordonatele exacte. Noi am comunicat cu institutiile, ne-au pus la dispozitie datele pe care le-au avut. Sunt convins ca aceste sisteme au funcionat la institutiile care le utilizeaza, si anumite date am avut. Totusi, noi am cautat foarte aproape. Cei dinspre Alba au venit dinspre Alba. Noi ne-am deplasat din judetul Cluj. Intamplarea face ca cei din Alba sa fi avut cai de acces mult mai facile. Era mult mai dificil noi sa ajungem peste creasta, aproape imposibil”, a aratat chestorul.

Seful IPJ Cluj spune ca a tinut tot timpul legatura cu oamenii din teren, care erau constienti de gravitatea situatiei.

“Se uitau la ceas si ma sunau si vedeau ca trece timpul si noi nu puteam sa ajungem acolo, credeti-ma, unii mi-au descris situatii puternic emotionale. Ei stiau ca daca nu ajung repede, tinand cont de temperatura, s-ar putea sa fie probleme mari. Au incercat, si-au mobilizat oamenii, au facut tot ce s-a putut”, a spus Grindean.

Mecanismul OLAF Hercules2 de Asistenta Tehnica a fost achizitionat de Politia Romana anul trecut, in urma accesarii unui proiect finantat din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *