Justitie

Polițist clujean, fost cadru militar, dat afară din IPJ Cluj pentru că își bătea joc de funcție

Polițistul Ovidiu Mircea Mitrea a devenit un procesoman care se cere înapoi în IPJ Cluj, după ce a fost dat afară din insituție pe motiv că își bătea joc de funcția pe care o ocupa la Secția 1 Cluj-Napoca. 

Fost cadru militar și campion la sancțiuni disciplinare (verbale și în scris), Ovidiu Mircea Mitrea a fost dat afară din IPJ Cluj, de către inspectorul șef Mircea Rus, în ianuarie 2019. Principalele motive pentru care acesta a fost sancționat în repetate rânduri (inclusiv în perioada inspectorilor șefi Tudor Grindean,Adrian Ciprian Miron și Constantin Ilea). Mai mult, soția acestuia a fost trimisă în judecată într-un dosar de delapidare a societății Oncos – aspect de care Mitrea s-a folosit în trecut în fața magistraților ca să justifice sancțiunile disciplinare primite. 

Mitrea susține că de fiecare dată a fost cercetat în baza unor constatări „subiective și tendențioase”, în așa fel încât să își neglijeze activitatea de pregătire și formare contiună și să se implice tot mai puțin în munca de poliție.  

Mai mult, acesta susține că soția sa a fost amenințată de către avocata celor de la Oncos ca să recunoască delapidarea că altfel „nu își va găsi loc de muncă pe viitor, iar subsemnatul (Ovidiu Mircea Mitrea) va avea probleme la serviciu”.

Ovidiu Mircea Mitrea a absolvit Școala de subofițeri de poliție „Nicolae Golescu” Slatina în 1996, iar până în 2003 a activat la Secția Regională de Poliție Transporturi Cluj-Napoca. Ulterior a fost mutat în ipji Cluj până în 2007 și s-a întors la Transporturi până în 2011 când a cerut să revină în IPJ Cluj. 

Surse din Secția 1 susțin că în ultimii ani Mitrea era considerat cel mai instabil polițist din secție, fiind sancționat de mai multe ori în acest sens, lipsind de la muncă în mod nejustificat. 

„Așa să vă imaginați că nu asculta de nimeni, nimic. Nu se prezenta la apelurile cetățenilor prin serviciul 112, lipsea de la munca și aproape tot Inspectoratul îl cunoștea că nu își respectă colegii și funcția. Dacă îl chemai la discuții se smiorcăia și promitea că își revine. În următoarea zi suna cineva la 112 și el n-avea chef să meargă în teren să vadă despre ce e vorba”, susține un fost coleg de-al lui Mitrea.

Spre exemplu, în 2016 acesta a primit o mustrare scrisă pentru incompatibilități, conflic de interese și interdicții. În anul următoru a fost sancționat cu diminuarea drepturilor salariale pentru neglijență sau lipsă de preocupare în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. În primăvara anului 2017, Mitrea a fost trecut într-o funcție inferioară din aceleași motive. În  2018 a fost sancționat din nou cu diminuarea salariului de bază pentru Refuzul nejustificat de a îndeplini sarcinile și atribuțiile de serviciu, iar în ianuarie 2019, inspectorul șef Mircea Rus l-a sancționat cu destituirea din poliție. 

După ce a fost dat afară din poliție, Mitrea a cerut revocarea sancțiunii la IGPR, însă i sa respins contestația reținâdu-se că „sancțiunile aplicate anterior au rămas fără consecințe asupra atitudinii manifestate de către polițist”. În același asentiment a fost și Tribunalul Cluj care i-a respins acțiunea prin care cerea anularea sancțiunii de excludere a acestuia din poliție.

Printr-o solicitare formulată la IPJ Cluj, biroul de Compartimentul de Relaţii Publice susțin doar că polițistul a fost cercetat de către cei de la Control Intern de mai multe ori, fiind ulterior destituit din poliție: 

„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, faţă de agentul-şef de poliţie Mitrea Ovidiu Mircea, prin dispoziţiile şefului inspectoratului, au fost dispuse mai multe cercetări prealabile efectuate de către Biroul Control Intern.

Astfel, doar în anul 2018 au fost dispuse un număr de 4 astfel de cercetări prin dispoziţiile şefului inspectoratului nr. 213.325/16.07.2018, nr. 213.301/02.10.2018, nr. 213.333/06.11.2018 şi nr. 213.361/26.11.2018;

Referitor la faptele care au făcut obiectul cercetărilor, vă comunicăm faptul că prevederile art. 583 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Poliţistului stipulează în mod expres nepublicitatea procedurii disciplinare”, arată cei de la IPJ Cluj. 

La sfârșitul lunii octombrie, Mitrea a dat din nou în judecată IPJ Cluj cerând o ordonanţă preşedinţială care să îl readucă în poliție. Dosarul înca nu are un termen stabilit. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *