Din oras

Poliția Rutieră Cluj: ”Trotinetele electrice sunt VEHICULE care trebuie să respecte regulie de circulație”

Ziar de Cluj a încercat să afle sub incidența cărei legi se află trotinetele electrice despre care mulți afirmă că nu sunt reglementate de legislația aflată în vigoare. Drept urmare, există o inițiativă legislativă menită să reglementeze aceste mijloace de transport alternative ce au tot mai mulți adepți.

Astfel, Insectoratul de Poliție Județean ne-a transmis că nu există în legislație noțiunea de trotinetă electrică, dar poate fi încadrat în categoria vehicul.

”Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, privind circulația pe drumurile publice nu face nicio referire la noțiunea de ,,trotinetă electrică”. Totuși, la art. 6 pct. 35 din actul normativ sus menționat este definit vehiculul ca fiind ,,sistemul mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru transportul de persoane şi/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări ”, iar la art. 41 alin. (1) este menționat faptul că ,,vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulaţie, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie”, potrivit IPJ Cluj.

Trotinetele au început recent să intre în atenția publică după ce numărul lor a început să fie tot mai mare. De altfel, și în cadrul proiectului Primăriei de bugetare participativă a fost votat un proiect de sharing pentru trotinetele electrice. Momentan Boc, care s-a declarat un susținător al acestui mijloc de transport alternativ a pus în stand-by acest proiect așteptând reglementarea legislativă a trotinetelor. 

Citește și:

Emil Boc, un susținător al ”trotinetiștilor”, acești kamikaze din trafic

La Senat a fost depus un proiect de lege care va reglementa circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Potrivit proectului, trotinetele sunt definite ca și vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă de construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2kW. Posesorii acestora vor trebui să respecte aceleași reguli ca și biciliștii, respectiv să se deplaseze doar pe banda dedicată acolo unde aceasta există, să poarte cască de protecție dacă au mai puțin de 18 ani.

Între timp posesorii acestor mijloace de transport trebuie să știe că legislația îi cuprinde și pe ei, că nu pot să circule haotic așa cum o fac adesea, că sunt obligați să respecte regulile de circulație și semnalizările rutiere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *