Din oras

Poliția locală, noi atribuții privind sancționarea șoferilor pentru parcarea pe trotuar ori spații verzi, până la dispunerea ridicării autoturismelor

Polițienii locali din Primăria Cluj-Napoca primesc noi atribuții ce le vor permite sancționarea conducătorilor auto pentru parcarea autoturismelor pe trotuare, în parcuri ori pe spații verzi, până la dispunerea ridicării autovehiculelor. În contextul în care chiar administrația locală a desființat banda folosită de șoferi pentru parcare, pentru a înființa o bandă dedicată transportului public în comun, situație în care trotuarul de pe Bdul Nicolae Titulescu s-a transformat în parcare publică, cei 300 de agenți din cadrul poliției locale din subordinea primăriei vor putea sancționa șoferii pentru parcarea ilegală. 

CITEȘTE ȘI: Cum a transformat Primăria trotuarul de pe un întreg bulevard într-o parcare, iar în locul parkingurilor a desenat cu creta pe asfalt

În cazul aplicării unei asemenea măsuri în municipiul Cluj-Napoca se poate lăsa cu zeci de amenzi, în condițiile în care trotuarele sunt pline de autoturisme parcate, iar locurile de parcare insuficiente. 

Primăria a inițiat consultarea publică pentru modificarea și completarea hotărârii Consiliului local 191/2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca.

Hotărârea urmează să fie modificată după intrarea în vigoare a Legii nr. 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților rurale și urbane. din 28 noiembrie 2020.

„Necesitatea adoptării actului normativ este fundamentată pe problemele cu care se confruntă autoritățile locale, respectiv cea a parcării pe spațiile verzi, în parcuri, în zone pietonale. Această inițiativă reglementează ridicarea autovehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decât cele care fac parte din drumul public.

Prin modificările legislative adoptate, se stabilește faptul că pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute, Poliția locală poate dispune măsura ridicării unui vehicul care staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public”, se arată în motivarea propunerii spre adoptare a acestei hotărâri. 

Potrivit hotărârii aflate în dezbatere, polițienii locali vor putea sancționa conducătorii auto pentru ocuparea domeniului public cu autoturisme în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public, cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.

În acest sens, agenții de la locală vor avea atribuții clare privind dispunerea, în cazul staționării pe domeniul public, privind ridicarea autovehiculelor. 

Proiectul de hotărâre se află în consultare publică până în 5 ianuarie 2021. 

Polițiștii locali vor amenda conducătorii auto care parchează pe trotuare/ spații verzi/ parcuri, dispunând de atribuții privind ridicarea mașinilor staționate ilegal. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *