Poliția Locală are treabă, n-are treabă, se leagă de câte-o babă

Când nu are ce face, Poliția Locală din Cluj-Napoca împrăștie cu nemiluita avertismente și amenzi din varii motive, iar cei vizați de aceste sancțiuni sunt - după cum vă puteți da seama cu ușurință – micii comercianți care trăiesc din vânzarea de flori sau alte mărunțișuri. Dar cine se face vinovat atunci când comerciantul deține toate autorizațiile posibile și are taxele plătite la zi, însă din cauza schelelor de construcție amplasate peste tot în oraș, a fost nevoit să-și mute la 3 metri distanță, toneta cu flori? Atunci, sârguincioșii polițiști locali apar de după colț și împart avertismente de sancționare pentru ″ocuparea abuzivă″ a spațiului public: valoarea acestor sancțiuni se situează între 1000 și 2500 de lei.

click foto pentru imagine completă

str. Matei Corvin nr. 2

Mai exact, acesta este cazul Rubincăi Nergheș, care comercializează flori de mai bine de 30 de ani. Așa a reușit - ce-i drept, cu greu – să își crească fiica pe care a adoptat-o în urmă cu mulți ani și pe care a crescut-o din venitul pe care îl câștiga prin vânzarea florilor. Fiica Rubincăi a terminat în acest fel liceul, iar după a fost nevoită să se angajeze, tot din cauza strâmtorării financiare, motiv pentru care nu a avut posibilitatea de a-și continua studiile. Soțul doamnei Nergheș are un diabet în stare gravă și, prin urmare, această familie își asigură traiul zilnic din comerțul stradal cu flori.

Rubinca are autorizație de comercializare și un întreg dosar de hârtii pentru a-și amplasa toneta cu flori în vederea comercializării pe strada Memorandumului nr. 2.

Tot felul de hârtii inutile, dar necesare la dosar, pentru comerțul cu flori. Aici, dovada achitării unei sume de 355 de lei/lună pentru punctul de vânzare Memo 2

Acolo a vândut vreme de 30 de ani, însă în urmă cu 4 ani, de pe clădirea centrală s-a desprins un geam și a căzut peste toneta acesteia, iar o situație tragică a fost evitată printr-o minune: geamul căzut putea fie să o mutileze, fie să o accidenteze mortal. De atunci, angajați din Primărie i-au sugerat să își schimbe locul de vânzare. Astfel, Rubinca Nergheș a făcut o cerere către municipalitate pentru eliberarea unei autorizații conforme spațiului actual, unde vinde în prezent, doar că solicitarea a rămas fără răspuns, cererea fiind pierdută pe undeva, printr-un dosar prăfuit din Primărie. În atare situație, Rubinca și-a mutat toneta la o distanță de 3 metri, adică pe strada Matei Corvin nr 2. În plus, Memo 2 este înconjurat de schele – nu știm dacă se lucrează acolo ori sunt doar niște schele de susținere a clădirilor care se ruinează treptat?!

Doar că litera legii trebuie respectată întocmai – nu, nu de către toți cetățenii, ci de cei mai neajutorați și muncitori locuitori ai urbei clujene. Astfel, acum două zile, Poliția Locală a luat act de ″ocuparea abuzivă″ a domeniului public, adică ocuparea unui metru pătrat de pe Matei Corvin nr 2, adresă care nu se regăsește în hărtiile pe care le deține Rubinca Nergheș și, în acest mod, taxele plătite de ea par a fi lipsite de însemnătate. Probabil, atunci când i-au înmânat avertismentul, polițiștii locali nu au văzut schelele din spatele lor, care împiedică în mod cert amplasarea tonetei în vederea comercializării. Acum, Rubinca este somată să elibereze metrul pătrat pe care-l ocupă ″abuziv″ în termen de 24 de ore, altfel riscă sancțiuni de până la 2.500 de lei, ″iar mobilierul va fi evacuat pe cale administrativă″. 

Hârtia ″oficială″, din 10.04.2018, prin care Rubinca era chemată la raport în Primărie. Actul oficial a fost înmânat de agenții poliției locale

Hârtia eliberată astăzi de municipalitate: Eliberați domeniul public, altfel amendăm...

Din păcate, Directorul General al Poliției Locale, Marcel Bonțidean, nu a fost de găsit la telefon, pentru a se pronunța pe marginea acestui subiect delicat, adică a excesului de zel depus de polițiștii locali. Astfel, nedumerirea rămâne aceeași: cine sunt cei mai însemnați infractori ai Clujului? Probabil, vânzătorii de flori, care au plătite toate dările către Primărie, dar cărora municipalitatea nu le asigură spațiul pentru care plătesc. 

Adauga comentariu