Politia Animalelor se lasa asteptata. Apelati la Protectia si Bunastarea Animalelor de la DSV

Dupa ce in iulie seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, promitea infiintarea Politiei Animalelor in cadrul Directiilor Sanitar-Veterinare din octombrie, se pare ca procedura ar mai putea dura inca 30 de zile. Cel putin asta este situatia la DSV Cluj, dar conducerea Directiei spune ca si pana acum au gestionat cazurile de maltratare sau de abuz prin compartimentul Protectia si Bunastarea Animalelor. Sesizarile sunt surprinzator de putine, 2-3 pe luna, chiar daca seful DSV, Nicolae Pivariu, spune ca lumea e la curent cu partea aceasta a activitatii Directiei.

“Avem un responsabil cu Protectia si Bunastarea Animalelor, care e sinonim cu Politia Animalelor si avem opt medici veterinari oficiali zonali.  Cele mai multe sesizari le-am avut de la iubitorii de animale, asociatii nonguvernamentale, care au reclamat atat adaposturile unde se tin cainii, cat si proprietarii care tin cainii in curti in conditii improprii. Pe langa aceasta problematica mai avem si altele care privesc animalele de ferma. Care la fel necesita o intretinere corepunzatoare in niste limite prevazute pentru fiecare specie in parte”, a subliniat Nicolae Pivariu, seful DSV Cluj.

Acesta spune ca sesizarile se rezolva in functie de gravitatea lor si de disponibilitatea personalului. Acestea se pot face la adresa de mail office-cluj@ansvsa.ro, prin telefon la 0264447997, prin fax la 0264445729 sau la adresa Directiei din Piata Marasti, nr.1.

“In Directia de Bunastare lucram continuu, in baza unui program pasiv la care se adauga reclamatiile care apar. Nu exista luna sa nu avem doua-trei reclamatii care sesizeaza: cal tinut necorespunzator, caini tinuti in mizerie Avem o supraveghere pasiva. Mergem periodic in fermele de animale si verificam bunastarea, intre timp apar reclamatii sau cazuri in care ne autosesizam, cum a fost cazul adapostului de caini de la Dej. Am aplicat imediat o amenda de 3.000 de lei si am facut plangere penala la politie”, a subliniat Pivariu.

In cazul de la Dej, in luna august, ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a unor articole aparute in presa si a unor inregistrari video in care apareau angajati ai unui adapost public de caini fara stapan din Dej, care maltratau animalele.

Reprezentantul departamentului pentru Protectia si Bunastarea animalelor are la indemana un intreg arsenal de legi pe baza carora poate aplica sanctiuni.

“Aplicam sanctiuni contraventionale, masuri de remediere a situatiei prin stabilirea de termene si daca noi nu putem sa ducem pana la capat aceste masuri putem sa intervenim cu celelalte organe ale statului precum politia. Amenda maxima e de 6.000 de lei”, a mai aratat seful DSV.

In ceea ce priveste confiscarea animalelor de la stapanii care ii maltrateaza, deocamdata este doar o utopie.

“Este o problema cu confiscarea animalelor. Ar trebui sa avem pe raza judetului ferme specifice: o ferma de ovine, o ferma de cabaline, o ferma de bovine, pentru ca nu poti duce animalele sa le confisti numai intr-o unitate autorizata care ofera conditii prevazute de legislatie, care sa respecte bunastarea. Pe raza judetului avem la RADP Cluj, dar cu numar limitat: 5 locuri de cabaline, patru locuri de bovine, 15-30 de locuri de ovine. Ar trebui sa existe fonduri necesare, pentru ca animalele stau acolo mai mult sau mai putin in functie de remedierea situatiei sau interventia proprietarului, fonduri pentru hrana si ingrijirea lor”, spune Pivariu.

Nu se asteapta la mai multe sesizari, odata cu infiintarea Politiei Animalelor, procedura estimata a fi finalizata in 30 de zile.

“Va fi un angajat care va primi ajutor cand este nevoie de la celelalte servicii sau de la medicul special care e pe zona, oricum puterea lui va fi marita. O sa avem un om care este suficient de activ, de bine pregatit si incisiv in a rezolva problemele. Avem in spate structuri, va primi ajutor ori de cate ori situatia il depaseste. Suntem in derulare pentru implementarea noului loc, probabil cam in 30 de zile se va finaliza”, a conchis Pivariu.

Comentarii

Mirel

29.08.2016 16:05

Ce pot face daca cineva imi împușcă cainii ,nici nu are permis pentru deținerea armei..unde ma adtesez?

tabarcea denisa

01.05.2017 06:53

Ce pot face in cazu in care stiu pe coneva care a omarat cainele din ograda e groaznic am si martor

Lungu Alexandru

18.03.2018 21:05

Buna Am avut un catel de rasa Brak german.La lovit o masina si cetateanu cu masina a fugit.La lovit chiar in fata mea cu o viteza mare si totusi nu avea voie sa circule numai cu 10km pe ora .Sint agent Dej securitate la o firma .este un drum de unde ies masinile din fabrica si au voie numai cu viteza mica iar acest individ a ignorat facind raliu.Specific ca catelul era dezlegat deoarece trebuie folosit de paza.catelul a murit am chemat politia de la Dej si mia spus ca nu are ce sa faca ca nu este lege sal pedepseasca pe individ.ca eu sint de vina ca nu lam tinut legat.(atunci nul pot folosi ?)de paza.Va rog sa ma informati ce as putea sal pedepsec pe individ..Va multumesc pentru intelegere.

Maria

07.06.2018 17:08

La intrarea în parkingul de pe Negoiu din Manastur ,există o gură de canal în care sunt blocați doi pui de pisică care stau în întuneric de aproape cinci săptămâni și nu pot fi prinși,că fug prin canal atunci când cineva mai coboară să le pună apă sau ceva de mâncare .Poate s-ar putea rezolva cu ajutorul unei capcane de prins pisici și al dumneavoastră .
Vă rog ajutați-le să iasă la lumină !
Mulțumesc.

Panaitescu Daia...

17.07.2018 11:37

Un cetățean deține un câine de rasa.. În casa nui da sa mănânce. Al chinuie... Și nici adăpost nu o sa aibă peste doua trei zile al da afara de akolo. Va rog FC. CV. E păcat de acest cățeluș. Are 7 luni cățelul... Sau contactați-mă pe mn sa va dau adresa. Sa al luați de akolo

Adauga comentariu