În pofida deciziei de neconstituționalitate date de Curtea Constituțională a României, Ministerul Educației a dat Editurii Didactice un contract de 24 milioane lei pentru editarea de manuale

Conform hotnews.ro, Ministerul Educației recunoaște că i-a dat editurii din subordine un contract de 24 de milioane de lei pentru editarea de manuale, la aproape o lună după ce publicația on-line a publicat informația despre atribuirea făcută la presiuni politice. Contractul a fost acordat prin atribuite directă (fără publicarea pe SEAP), ignorând practic o decizie a Curții Constituționale. În acest moment, entitatea cu care Ministerul Educației a încheiat contract pentru manualele copiilor de clasele I-VI nu mai există.

Pe lângă ignorarea unei decizii a CCR, rămâne de neexplicat de ce Ministerul Educației se străduie să facă manuale noi înainte să modifice curriculumul școlar și înainte să realizeze Legea Educației. Practic se aruncă 24 de milioane de lei pe geam. În plus, aceste manuale pe care Ministerul se chinuie să le editeze la EDP sunt pentru clasele I - a VI-a. În afară de clasa a VI-a, care are nevoie urgent de manuale în septembrie conforme programei școlare care se aplică pentru prima dată anul viitor, toate celelalte clase (I - a V-a) au cele mai noi manuale din sistemul educațional românesc: ele au fost realizate print și digital acum 4 ani, sunt conforme programei școlare înnoite de când a fost introdusă clasa pregătitoare. Dar oficialii au decis să nu prelungească contractele cu firmele care au făcut aceste manuale acum 4 ani.

Conform oficialilor din Ministerul Educației (click pe foto jos pentru vizualizarea răspunsului integral al MEN), “între Ministerul Educației Naționale și Editura Didactică și Pedagogică au fost încheiate 2 contracte:

  • Contractul cadru nr. 8913/05.04.2018
  • Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018”

“Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018 are o valoare de 24.018.594,70 lei (fără TVA)”, iar “obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar”, a spus Ministerul Educației, în răspunsul trimis la întrebările HotNews.ro. Contractul este semnat inclusiv de ministrul Valentin Popa, a mai răspuns instituția.

Potrivit răspunsului Ministerului, și dacă acest contract se derulează și EDP trece la tipărire, elevii de clasele I-VI tot vor avea materii la care nu vor avea în septembrie manuale pe bănci. Ce spune instituția: "Obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare). Comparativ, anul trecut s-a tipărit aproximativ același număr de exemplare, dar la un preț/exemplar ușor mai mare, fără traduceri".

Ministerul Educației a ignorat astfel decizia Curții Constituționale din 19 aprilie, potrivit căreia Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni – este neconstituţională. Ministerul a încheiat acest contract chiar înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial.

Precizăm că un minister nu poate încheia un contract direct cu o regie autonomă. Pe de altă parte, OUG declarată neconstituțională este singura care specifică faptul că societatea EDP editează manuale școlare la cererea Ministerului Educației.

Adauga comentariu