In vizor

Podul Grigorescu, neîntreținut, este măcinat de apă până la fierul din armătură

Podul Grigorescu, ce face legătura între cartierele Grigorescu și Mănăștur, este unul dintre podurile din beton armat ale Clujului, a cărui hidroizolație nu a fost întreținută, de la inaugurare, până în prezent. Hidroizolația unor astfel de poduri este eficientă, pentru a proteja structura, timp de 10, maximum 20 de ani, iar atunci când nu e refăcută apa începe să macine betonul și armătura din interior.

Bineînțeles că este mai ieftin să previi, decât să „tratezi”, însă, din punct de vedere electoral, impactul este mai mare atunci când reabilitezi complet un pod. Lucrările de refacere totală sunt mai falnice, mai săritoare în ochi, iar banii publici alocați către firmele agreate sunt mai consistenți. Lucrările de hidroizolație, mai discrete, ar putea fi trecute cu vederea de publicul votant, așa că, în limbaj politicianist, ar fi degeaba.

Primele afectate în lipsa refacerii hidroizolației sunt trotuarele, așa cum am văzut în cazul podului Traian, unde unul dintre trotuare s-a prăbușit în Someș. Și pe podul Fabricii trotuarele ajunseseră să ofere vedere spre râu. Până nu s-a sesizat presa, nu s-a sesizat nici Primăria. Așa cum nu se autosesizează nici acum, când podul Grigorescu se macină încet și sigur, fără a se lua măsuri pentru refacerea și protejarea structurii de rezistență și a traverselor din dreptul trotuarelor.

La îmbinări, betonul din traverse a fost măcinat de apă atât de mult, încât au rămas spații libere de zeci de centimetri, prin care se vede cerul. Podul trosnește la fiecare trecere a unei mașini, iar din el se scutură betonul nou măcinat.

Senzația este una de nesiguranță când stai sub acest pod din care bucăți mari de beton stau să cadă, sprijinite doar de conductele ruginite care îl subtraversează.

Astfel arată un pod a cărui hidroizolație nu a fost refăcută la timp, care va trebui la un moment dat reabilitat complet, cu costuri suplimentare din bugetul public (față de cât ar costa întreținerea periodică):

Buna administrare a unui oraș înseamnă și întreținerea infrastructurii deja existente, nu doar întreținerea electoratului cu promisiuni reîncălzite din patru în patru ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *