Podul albastru din Grigorescu, un pericol public pentru cetăţeni, va intra pentru al treilea an consecutiv în reparaţie

La fiecare început de an primarul Emil Boc îşi aduce aminte de promisiuniele făcute clujenilor de-a ungul timpului. Podul albastru din cartierul Grigorescu, ce trebuia reabilitat  în cursul anului 2014, a reintrat, încă o dată în plus, în atenţia administraţiei Boc. În acest sens, cu două zile înainte de Crăciun, primăria a postat pe site-ul instituţiei o cerere de oferte privind achiziţia directă a serviciilor de expertiză tehnică cu regim de intervenţie de primă necesitate la obiectivul pasarelă pietonală pe râul Someş. Cu alte cuvinte după trei ani de promisiuni în care nu s-a făcut nimic, municipalitatea va evalua într-un final starea tehnică a podului, urmând ca ulterior să elibereze autorizaţia de construire. Ce este ciudat însă că nimenni nu mai ştie nimic despre  firma Drumex, câştigătoarea licitaţiei privind proiectarea unei noi pasarelei de peste Someş.


Clujenii îşi riscă zilnic viaţa de ani buni traverând podul albastru ce face legătura dintre cartierul Grigorescu şi promenada de pe malul Someşului de lângă parcul Iuliu Haţieganu. În tot acest timp municipalitatea nu a mişcat un deget pentru a reabilita această cale de legătură, mai mult la sfârşitul lunii decembrie a anunţat că este interesată de contractarea unor servicii privind avaluarea tehnică a podului. Pentru acest lucru vor fi chetuiţi din bugetul local 5.000 de lei o sumă modică în comparaţie cu valoarea de refacere a podului, estimată la aproximativ 400.000 de euro. 

De la promisiunea lui Emil Boc că pasarela de peste Someş va fi reabilitată în anul 2014, singurul lucru pe care l-au făcut angajatii primăriei este de a monitoriza de aproape trei ani starea degradată a pasarelelei de peste Someş. În tot acest timp cetăţenii s-au arătat  îngrijoraţi de posibilele accidente datorate găurilor apărute pe podeaua podului şi au cerut în nenumărate rânduri primarului să grăbească restaurarea. Emil Boc a reuşit să grăbească refacerea podului în aşa fel încât în utimii trei ani nu s-a făcut nimic. 

Podul albastu din cartierul Grigorescu care traversează Someşul în apropierea Parcului Iului Haţieganu are o lungime de 68 de metri şi de mai bine de trei ani este în atenţia opiniei publice clujene şi atent monitrizat de angajaţii primăriei. Motivul îl constituie starea sa avansată de degradare şi circulaţia pietonală zilnică destul de intensă.

În urma cu aproape trei ani primarul Emil Boc le promitea clujenilor că pasarela ce face legatura între cartierul Grigorescu şi parcul Iuliu Haţieganu va fi complet refacută, ca urmare a faptului că fundaţia acesteia este puternic afectată de eroziune. Valoarea investiţiei anuntaţă la începutul anului 2014 a fost estimată la aproximativ  400.000 de euro, iar firma Drumex, câştigătoarea licitaţiei pentru proiectarea unui nou pod peste Somes avea termen de 50 de zile sa vina cu o soluţie. Nimeni nu a mai zis nimic de atunci, în timp ce clujenii îşi riscă zilnic viaţa traversând Someşul pe podul albastru.

“Am decis să înlocuim complet pasarela şi am demarat deja procedura de proiectare. Este o trecere pietonală extrem de circulată şi nu putem risca apariţia unor situaţii nefericite”, a declarat  primarul Emil Boc în februarie 2014.

O parte dintre cei care îşi riscă viaţa zilnic utilizând podul albastru din Grigorescu l-au luat la întrebări pe primar semnalând înca o data cât de periculoasă este traversarea Someşului prin utilizarea acelei pasarele metalice.

“Puntea de peste Someş se clatină, îmbinările sunt defectuoase, există găuri, spărturi şi până acum doar s-a carpit. Ar trebui luate măsuri pentru a nu se întampla lucruri nedorite, un eventual accident”, s-a adresat primarului in cadrul unei emisiuni radio clujeanca Lili.

Emil Boc le-a răspus cetăţenilor, în urmă cu un an, în stilul său caracteristic populist, cu înca o promisiune şi anume că podul abastru va fi refăcută în  anul 2016. În tot acest interval de timp starea de degradare fiind atent monitorizată de către angajaţii Primăriei Cluj-Napoca.

“Pasarela respectivă este monitorizată constant de inspectorii din serviciul tehnic şi se intervine cu remedieri până când se obţin toate avizele în vederea reconstrucţiei şi modernizării acestei pasarele care va fi anul viitor refacută”, a declarat în luna februarie 2015, în cadrul unei emisiuni radio Emil Boc.

Singura investiţie din ultimii ani facută de către Primăria Cluj-Napoca a fost amenajarea unei rampe pentru bicicişti în partea dinspre parcul Iuliu Haţieganu şi montarea unui sistem de iluminare pe grinzile ruginite ale podului din Grigorescu. În prezent se aşteaptă obţinerea autorizaţiei de construire a unui nou pod pietonal de la Directia de Urbanism, iar ulterior Primaria va organiza o licitatie pentru executia acestuia. În 10 ianuarie primăria va anunţa câştigătorul selecţiei de oferte privind evaluarea stării podului albastru de peste Someş. Ce este totuşi destul de ciudat e faptul că timp de trei ani nu s-au putut obţine toate avizele necesare eliberării autorizaţiei de construire. 

Adauga comentariu