P(NL)SD

Când mă gândesc la un politician român, îmi imaginez un băiat la costum, care își instalează un stand de alba-neagra într-un parc și începe să combine lumea: asta are promisiune electorală, asta n-are, care-i câștigătoare? Și îi face pe bieții naivi de toți banii, de ajung acasă în fundul gol și se ceartă cu nevestele.

Politicienii sunt atât de buni la alba-neagra, încât reușesc să se autofraierească.

Cum e, de exemplu, domnul Ludovic Orban, care declara în septembrie, 2017, atenție: „Dacă ajungem la guvernare, probabil va trebui să îi dăm afară pe toți cei angajați de PSD pe bază de pile, relații și cumetrii politice. Trebuie să restructurăm toate instituțiile politice.”

Au trecut doi ani și PNL-ul a ajuns la guvernare. Și s-au pus pe eliminat pilele, relațiile și cumetriile politice ale celor de la PSD.

Băiat de caracter Orban, și-a respectat cuvântul. Doar că, să vedeți fază: PNL a schimbat oamenii din administrație și din instituții după modelul PSD. Adică și-au numit propriile pile, cunoștințe și relații în funcții publice. Păi ce-ați făcut, măi, băieți? V-ați șmenuit singuri la alba-neagra?

O anchetă Dela0.ro arată că 17 dintre cei 19 inspectori școlari schimbați de Anisie aveau calitatea de membru sau simpatizant PNL. Anisie și-a motivat schimbările spunând că acestea au fost făcute doar în cazurile în care expirau detașările sau delegările, însă realitatea o contrazicea. Spre exemplu, în cazul inspectorului general din Ialomița detașarea ar fi expirat abia acum, la finalul anului școlar 2019-2020, însă inspectorul susținut de PSD a fost înlocuit cu un liberal încă din luna ianuarie.

Everestul competenței în educație, Monica Anisie, dovedește skill-uri deosebite și în distribuția de sinecuri. Acum ce era să facă, draga de ea, dacă trebuiau înlocuiți oamenii? Doar nu era să-i dea afară pe ăia de la PSD și să pună în loc tot de la PSD? Sau, Doamne ferește, să numească pe bază de competențe și nu pe linie de partid? Fugi, bă, de-aici! Se știe că politicienii sunt alergici la meritocrație.

Și preferatul meu din Guvern, Nelu Tătaru, a dat cu mucii-n fasole. „A fost nevoit să explice cum au ajuns manageri un patron de pompe funebre, la Spitalul Județean Neamț, și un director de restaurant care organiza nunți și botezuri, la Spitalul Orășenesc Câmpeni din județul Alba. Pe ambii îi recomandau apartenența sau simpatiile pentru PNL.”, scrie g4media.ro.

Ei, Neluțu, Neluțu, cum nu te poți abține tu să-ți pătezi cămășile alea albe faine, cu care păreai om serios în timpul izolării.

„Nici zona Finanțelor nu a fost ocolită de înlocuirea pesediștilor cu peneliștii. O anchetă G4Media a prezentat cazurile Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și al Fondului Român de Contragarantare.

De la vârf și până la filialele din Craiova, Sfântu Gheorghe sau Focșani, ambele instituții aflate în subordinea Ministerului de Finanțe au devenit baze ale clientelismului politic liberal, printre cei propulsați în funcții aflându-se și reprezentanți din partidele aliate.

Câteva exemple ar fi finul ministrului Mediului, vicepreședintele PNL Gorj, vicepreședintele TNL România, consilierul personal al ministrului de Finanțe, directorul de comunicare al PNL în perioada 2005-2010, vicepreședintele PNL Sector 5 sau consilierii economici ai premierului Orban.

Ministerul Dezvoltării este o altă zonă de unde PNL a extras oameni cu experiență de peste un deceniu în accesarea fondurilor europene pentru a-i înlocui cu persoane apropiate de partid. Surse din cadrul ministerului au confirmat pentru G4Media că instituția era ticsită cu persoane angajate de PSD exclusiv pe criteriul fidelității politice, dar că nu sunt singurele care au fost eliberate din funcții de liberali.”

Vedeți voi, dragii mei, viața politică e complicată și are multe aspecte. Azi te dai mare luptător împotriva practicilor PSD, mâine adopți fix aceleași practici. Ca într-un joc prost de alba-neagra.

Adauga comentariu