In vizor

PNL ar vrea să privatizeze programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Boala așa-zișilor liberali a fost dintodeauna să dea groapă-n bugetul Sănătății. Au ei o fixație cu banii pentru Sănătate, să și bage-n buzunarul camarilei. Da, sănătatea se ține cu bani, dar de aceea există protecție socială să nu nu fie transformată în afacerea unor băieți deștepți. Dar ăștia, practic au ocupat sursele de finanțare din Programele Naționale de Sănătate pentru amicii lor din sistemul medical particular.

Și Orban văd că știe să dea Ordonanță de Urgență Pentru Nevoile Personale ale camarile liberale din domeniul Sănătății. Se modifică doar un alineat di Legea Sănătății prin care se liberalizează complet accesul spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate. Din lege se elimină jumătate de frază în alineatul 52c). Dacă până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program, prin modificarea legii, furnizorii privați pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

În februarie 2016, pseudoliberalii ne spuneau că bolnavii (inclusiv cei bolnavi de cancer) care au avut neobrăzarea să se prezinte la doctor într-un stadiu avansat al oricărei forme de boală vor trebui obligați prin lege să-și plătească nemernicia lipsei de screening prin plata a jumătate de tratamnent. La unele boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, râtanul va trebui să facă fifty-fifty nu nu numai tratamentul, ci și diagnosticul și concediul de boală – în cazul în care a refuzat să se prezinte la ceea ce pseudoliberalii denumeau programele naționale de prevenție. 

Șmecherașii aceștia politici ne-a demonstrat întotdeauna că dacă sunt niște bani de aruncat în buzunarul vreunui amic poltic care să mimeze un proiect zis de prevenție în domeniul medical, ei sunt dispuși să îi arunce. Dar dacă nemernicul de român refuză prevenția, de ce să nu facă ei o lege prin care să-i oblige pe acești români să-și vadă de interes. Că-i al lui, sau al amicului politic, sunt detalii neimportante, sănătatea este mai presus de orice și așa s-ar putea justifica și de ce încă se mai cer bani pentru contribuția obligatorie la acest capitol bugetar inclusiv românilor care nu au nici un venit.

Aveam o fază inițială de prevenție cu analize periodice gratuite pentru toți românii – dar nimeni nu se întreba pe banii cui se face această prevenție și cine se ocupă de ea. Prevenția era parașutată din inima și buzunarul larg al politicienilor – veneau ei cu banii de acasă.

De acord, prevenția este minunată și, poate, mai puțin costisitoare decât tratamentul în sine (n-am la îndemână statistici cu costuri și cheltuieli pe reactivi, personalul plătit pus la dispoziția prevenției, alea, alea, așa că nu mă pronunț) – o fi fiind ca un abonament gratuit la sala de fitness. Dar ce jegos sufletește ar pune la plată în plus un bolnav de cancer aflat în fază terminală? Înțeleg că Sănătate e obligatorie, inclusiv de la morți dacă s-ar putea. În 2013, pe când erau parte activă a Grupului Infracțional Organizat impropriu numit Guvern și Majoritate Parlamentară, liberalii aveau alți pitici cu privire la Sănătate. Memoria Agerpres ne arată cum, pe atunci preşedintele Comisiei de sănătate a PNL, Eugen Nicolăescu, susținea că liberalii vor să desfiinţeze complet asigurările sociale de sănătate, acestea urmând a fi înlocuite cu o taxă de solidaritate şi cu asigurări private complementare. Deci și atunci banilor li se găsea o soluție să meargă după pacient. Pacientul liberal.

Banii colectaţi de CNAS din contribuţiile angajaţilor şi angajatorilor nu sunt fonduri publice. Ele ar trebui să fie fonduri care să stea la dispoziţia asiguraţilor, după principiul „banii urmăresc pacientul”. În ţările civilizate, pe piaţa medicală există un „actor” foarte important, care în România lipseşte cu desăvârşire, „Asociaţia Asiguraţilor”. Această asociaţie este cel mai „feroce” apărător al drepturilor persoanelor care contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, fie el privat sau de stat. În România, aşa cum suntem obişnuiţi, odată ce statul ne ia banii, nimeni nu mai răspunde pentru cheltuirea lor.

PS: Pe 30 decembrie 2019, echipa de prieteni şi clienţi ai ministrului liberal al Sănătății, Victor Costache, a fost instalată la gestiunea banilor.

Aceasta este structura băieților deștepți care se vor juca de-a privatizarea banilor alocați programelor nționale pentru Oncologie:

-președinte – Polisano
-vicepreședinte – Sanador
-secretar – Polisano

Membri:
4. Spitalul privat Regina Maria
5. Vărul soțului Adelei Cojan – Președinta CNAS – director economic Polisano
6. Scripcariu – Rector UMF Iași (DNA – diplome false – în desfășurare ! legături cu cv-ul lui…)
7. Clinica privată Medis Iași
8. Spitalul privat Sf. Constantin Brașov

Avem un program oncologic ”de privatizare a unor bugete publice” estimat minim pentru 10.000 de pacienți anual cu o finațare minimă de 5.000 euro/pacient (un minim de 50 milioane euro). Trai, neneacă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *