Din oras

Plouă cu plângeri referitoare la actualul Plan Urbanistic General, dar Primăria întârzie aprobarea unuia nou

Actualul Plan Urbanistic General (PUG) nu mai corespunde cerințelor din sectorul imobiliar, dovadă fiind nenumăratele plângeri ale cetățenilor și ale dezvoltatorilor imobiliari. În fiecare ședință de Consiliu Local apar plângeri prealabile prin care cetățenii solicită modificarea PUG astfel încât să poată construi pe anumite parcele care au o altă încadrare decât cea care permite construirea de imobile.

În ciuda existenței acestei situații, noul PUG întârzie. Contractul pentru actualizarea PUG a fost semnat anul trecut în septembrie pentru 1,7 milioane lei. Synergetics Corporation (leader de asociere) – AV Transport Planning – Panteia B.V. se ocupă de actualizarea PUG-ului care datează din 2014.

Primarul Emil Boc s-a eschivat astăzi, într-o emisiune la un post de radio local, să spună când va fi gata noul PUG. A precizat doar că anul acesta nu poate să fie finalizat.

„Anul acesta nu are cum să fie gata pentru că nu are avizele terminate și trebuie să fie obținute avizele după care să intre în dezbatere publică, apoi să fie aprobat de Consiliul Local. Deci anul acesta nu are nicio șansă să fie gata. Nu este în termenul contractual pentru anul acesta, de altfel. Dar, aici, repet, suntem foarte atenți și ne uităm la viitor pentru că acum avem în dezbatere mai multe strategii care dau viziune orașului și care îi asigură continuitate pe termen mediu și lung”, a spus Boc.

Primarul a vorbit și despre perioada de dinaintea PUG-ului actual, când Primăria a avut o viziune pe termen mediu și lung.

„Și uitați-vă cum am avut viziunea cu domeniul inovării. Noi nu am construit la Cluj imediat după 2000, nu ne-am repezit să dăm să se facă numai mall-uri în acest oraș. Au fost două mari și late în două părți ale orașului, dar am dat celelalte terenuri mari să se facă clădiri de birouri clasa A pentru inovare, pentru cercetare, pentru IT pentru că de acolo vin slujbele bine plătite și am adus un sector extrem de important și am dat și scutire 50% la cei care au clădiri verzi și iată că avem cel mai puternic sector de inovare nu din România, ci din centrul și estul Europei”, a declarat Boc.

Potrivit primarului, până la adoptarea noului PUG, în zonele unde capacitatea este depășită, se mai pot construi doar școli, grădinițe, cabinete medicale.

„Avem noi Planul Urbanistic General și avem noi niște analize foarte clare care ne arată unde și cât se poate construi. Aici știu că sunt foarte multe nemulțumiri, dar păstrăm aceleași reguli valabile pentru toată lumea astfel încât să ținem orașul sub control. Sunt anumite zone unde avem capacitatea depășită peste 100%. Acolo nu se dă în folosință decât după 2026. Se poate aproba planul, se poate merge mai departe, dar darea în folosință ține de 2026. Singurele elemente care sunt permise e să faci dotări – școală, grădiniță, cabinete medicale care nu aduc populație din altă parte ci sunt pentru cartierul respectiv”, a conchis Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *