ÎN PLINĂ PANDEMIE: Vaccinul împotriva gripei, de negăsit în farmacii. CoordonatorulGrupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei: vaccinul poate fi făcut pe toata durata lunii noiembrie și "nici în decembrie nu este târziu"

Vaccinul împotriva gripei este de negăsit în farmaciile din România încă de la începutul lunii octombrie. O primă tranșă de vaccinuri a ajuns în farmacii în septembrie, dar s-a epuizat rapid. Nu este clar când va ajunge următoarea tranșă. Se întâmplă în plină epidemie de coronavirus, când medicii recomandă mai mult ca niciodată vaccinarea împotriva gripei, deoarece simptomele gripei și ale COVID-19 pot fi foarte greu de deosebit, chiar și de către specialiști. Cererea de vaccin gripal este uriașă în acest an peste tot în Europa și în lume, producția vaccinurilor durează luni de zile, iar capacitățile de producție ale fabricilor care produc vaccinul au rămas, în general, aceleași ca în anii trecuți, neputând crește peste noapte.

Dacă Ministerul Sănătății a reușit să cumpere, pentru categoriile vulnerabile, cu risc mare de îmbolnăvire, dublul cantității de anul trecut - 3 milioane de doze - situația vaccinurilor de pe piața liberă, care ar trebui să ajungă în farmacii, rămâne neclară, cu toate că ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie.

Chiar dacă mulți români caută cu disperare vaccinul în această perioadă, Gindrovel Dumitra (foto), medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, îi liniștește. El a explicat, pentru HotNews.ro, că vaccinarea persoanelor care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. Practic, vaccinul poate fi făcut pe toata durata lunii noiembrie și "nici în decembrie nu este târziu".

"Vaccinarea la persoanele care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. La 15 septembrie începe campania de vaccinare doar pentru copiii care au nevoie de două doze, ca să aibă timp să facă și cea de a doua doză. Nu este deloc târziu pentru vaccinare, oportun este ca oamenii să se vaccineze după 15 octombrie și pe toată durata lunii noiembrie, și nici în decembrie nu este târziu, câtă vreme vârfurile epidemice sunt întâlnite în lunile februarie-martie", explică Gindrovel Dumitra, una dintre cele mai autorizate voci din domeniul vaccinării în țara noastră.

Gindrovel Dumitra amintește și că în cabinetele medicilor de familie vor fi disponibile gratuit, în acest sezon rece, 3 milioane de doze de vaccin gripal, în cadrul campaniei de vaccinare a Ministerului Sănătății. Acestea se adresează însă persoanelor din categoriile considerate cu risc cel mai mare de îmbolnăvire - persoanele cu varsta de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Gindrovel Dumitra este însă de părere că "Avem o solicitare foarte fierbinte de vaccinuri acum din cauză că s-a creat, printr-o comunicare proastă, această așteptare. Practic, în acest moment nu se mai găsește vaccinul în farmacii, dar, pe de altă parte, urmează să vină 3 milioane de doze."

"Acum, lumea se înghesuie să ia vaccinul din farmacii, iar în noiembrie-decembrie, când vor veni ultimele doze, mă tem că nu vom mai avea pe cine să vaccinăm. Inclusiv cei care aveau dreptul să primească vaccinul de la medicul de familie s-au grăbit să și-l cumpere din farmacie. Eu am vaccinat deja pacienți dintre cei care aveau dreptul la vaccin gratuit, dar au cumpărat din farmacie", mai spune Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra se așteaptă ca pe piața liberă (în farmacii) să nu ajungă mai mult de câteva sute de mii de doze, așa că spune că, în cazul în care îi vor rămâne vaccinuri disponibile pentru care nu va exista cerere din partea pacienților din categoriile considerate cu risc, va administra vaccinul doritorilor din afara acestor categorii, care nu l-au mai găsit în farmacie. Face însă, acest lucru pe responsabilitatea lui: "Decât să stau cu el, să îl arunc la gunoi, mai bine îl administrez. Dar îmi asum."

Adauga comentariu