Platformele subterane de deșeuri CU CARTELĂ, un proiect pilot eșuat. Tema nu a încăput nici măcar în pliantele electorale

De unul dintre proiectele-pilot inaugurate de către edilul Emil Boc în toamna anului trecut – platformele subterane de colectare a deșeurilor cu acces pe bază de CARTELĂ – pare să se fi ales praful după ce primarul însuși a dat startul acestui program, iar toate agențiile de presă și site-urile obscure de știri au reflectat acest eveniment grandios. Din păcate, după cum s-a întâmplat și în cazul modernizării eșuate a Podului Porțelanului – proiect blocat de un boț de sare imprevizibil, astfel încât nici studiile geotehnice nu au putut să-l descopere – a cărui „reușită” nu a încăput în pliantele de campanie ale liberalilor clujeni, nici proiectul-pilot de instalare a platformelor subterane pe bază de cartelă nu a fost reflectat în nici un fel în plianul electoral al candidatului Emil Boc.

CITEȘTE ȘISarea care a blocat lucrările: studiul geotehnic de la podul Porțelanului sare peste forajele necesare

În octombrie 2019, primarul Emil Boc inaugura alături de viceprimarul Tarcea și alți slujbași din administrație primul punct de colectare selectivă pe bază de cartelă, amplasat pe str Observatorului din cartierul clujean Zorilor.

„Platforme de colectare selectivă cu acces pe baza de cartelă

Azi a fost dată în folosință în municipiul Cluj-Napoca prima platformă subterană pentru colectarea selectivă a deșeurilor cu acces pe bază de cartelă.

Aceasta face parte din proiectul pilot demarat de primărie pentru 12 puncte gospodărești din municipiu, la care sunt arondate 33 asociații de proprietari”, nota primarul pe pagina personală de socializare. 

sursa video: emilboc/facebook.com

Carevasăzică, proiect-pilot. Potrivit declarațiilor făcute de Emil Boc, programul urma să continue, iar clujenii din toate cartierele orașului trebuiau să beneficieze de un asemenea program care demonstra „respect” pentru cetățeni.

CITEȘTE ȘI: Clujenii stau cu gunoaiele neridicate, iar Emil Boc inaugurează platforme pe bază de cartelă

În secvența video care atesta că acest proiect chiar funcționează, primarul Emil Boc declară:

„Acest proiect pilot cuprinde mai multe asociații de proprietari din Cluj-Napoca. 

Obiectivul nostru este ca toate asociațiile de proprietari din Cluj să fie dotate cu puncte gospodărești cu acces pe bază de cartelă”, promitea Emil Boc în 23 octombrie 2019. 

Într-adevăr, primarul anunțase inițial funcționarea a 12 astfel de platforme subterane cu cartelă, iar un număr de 33 de asociații figurau primele pe lista pentru dotarea cu asemenea tehnologie smart. 

Imediat după această fastuoasă inaugurare, „știrea” a fost preluată de diverse site-uri ce plasau programele Primăriei clujene pe indubitabilul loc 1 din univers. 

„Este un alt mod de a arăta respectul nostru față de clujeni, oferindu-le condiții civilizate, europene, pentru ceea ce înseamnă colectarea selectivă care, repet, trebuie să ne preocupe în fiecare zi, atât autorități în primul rând, dar și cetățeni”, adăuga în încheiere Emil Boc.

La doar câteva zile după inaugurare, Ziar de Cluj verifica în teren „sustenabilitatea” acestui proiect.

Din nefericire, situația era cu totul alta decât cea reflectată în mediul virtual:

pubelele metalice se deschideau la întâmplare, cu și fără cartelă, iar localnicii din zonă nu primiseră cartelele de acces despre care Emil Boc spunea că vor transforma colectarea selectivă într-un proces mai organizat.

Situația este deopotrivă comică și bizară, de-a-ndoaselea:

în secvențele video în care Emil Boc este protagonistul principal, lucrurile funcționează de minune.

Atunci când locul primarului este cedat unui cetățean al Clujului, care vrea să se bucure de tehnologia cu care se laudă Primăria, apoi nici platformele subterane de colectare a deșeurilor nu mai funcționează. Sau funcționează la plesneală. 

Cam așa stau lucrurile atunci când calitatea este lăsată la urmă, iar reclama este singura motivație a slujbașilor din Primărie.

CITEȘTE ȘI: Râsu' plânsu' - Pubelele cu cartelă inaugurate de Boc se deschid cu palma - VIDEO

La aproape un an de la demararea acestui proiect-pilot, tot mai puțini au fost clujenii ce au avut posibilitatea de a se bucura de această uimitoare realizare în materie de tehnologie a administrației Boc. 

Probabil, proiectul a rămas unul pilot. Și cam atât.

Fără să fi fost experimentat și în alte cartiere clujene, la alte și alte asociații de proprietari.

Tocmai din acest motiv, proiectul pilot al platformelor de deșeuri cu acces pe bază de cartelă pare să fi sfârșit printr-un eșec lamentabil. 

Doar reclama făcută atestă că acest experiment a fost realizat chiar de însuși Emil Boc. 

Tot din această cauză, în pliantul electoral împărțit de „martorii” lui Emil Boc se pomenește doar în treacăt despre amplasarea de noi pubele pentru deșeuri.

Dar nu mai aflăm nimic despre minunatul proiect al pubelelor inteligente pe bază de cartelă. 

Nu ar fi primul proiect care în realitate arată cu totul altfel decât în clipurile electorale ale candidatului Emil Boc.

Pentru mai multe detalii, vezi și link-ul atașat:

FOTO - Parkingul de campanie electorală Mogoșoaia 9, finisat în bătaie de joc, declarat finalizat neterminat, are deja infiltrații

În fond, tema colectării selective a deșeurilor a fost ocultată cu bună știință în campania electorală de către administrația liberală întrucât Clujul nu a reușit să rezolve problema gunoaielor. 

Selecția pe categorii a deșeurilor funcționează doar nominal, pe hârtie, iar disfuncționalitatea a fost mascată prin tot mai multă tehnologie. 

 

Adauga comentariu