Planul Urbanistic General al Apahidei: „O poveste tristă pentru comună”

Primarul Apahidei este criticat dur de către un fost "sprijin", Marius Corîci, un clujean care l-a susținut trup și suflet pe edil în campania electorală din 2016 se arată acum profund dezamăgit de promisiunile neonorate ale primarului comunei Apahida.

Pe blogul personal, medium.com, Marius Corîci vorbeşte despre problemele de urbanism din pricina Planului Urbanistic Zonal al Apahidei. 

Iată postarea acestuia: 

Lângă nivelul de performanță al administrației publice locale, Planul Urbanistic General reprezintă fundația și viitorului unei localități. Este cel care definește după caz, frumusețea sau urâțenia vizuală, eficiența sau ineficiența funcțională a unei localități, calitatea vieții acelei comunități. Este acel document care, dacă este făcut cu responsabilitate și implementat la virgulă va contribui în foarte mare măsură la fericirea cetățenilor.

 

Înainte de a intra în detalii, câteva precizări:

Procesul de informare și consultare a publicului pentru PUG este reglementat de ordinul de ministru 2701/2010.
Se desfășoară într-un cadru formal, bine definit.
Valabilitatea unui PUG este de maxim 10 (ZECE) ani.
Până în iunie 2018 când a fost aprobată OUG nr. 51/2018, pentru modificarea Legii nr. 350/2001, legea urbanismului prevedea că orice PUG putea fi prelungit o singură dată, dar fără a se depăşi zece ani de la data depăşirii termenului de valabilitate.
OUG 51/2018 prevede că toate PUG-urile expirate se prelungesc până în 2023.
Actualul PUG (după care se lucrează) al comunei Apahida a intrat în vigoare în 2005 prin HCL 20/31.03.2005. Asta înseamnă ca PUG-ul a expirat în 2015.
Conform legii urbanismului de la acea dată, primăria putea prelungi valabilitatea PUG-ului O SINGURĂ DATĂ.
Primăria l-a prelungit de 5 (CINCI) ori. Vezi HCL 198/2015, HCL 91/2016, HCL 193/2016, HCL 205/2018, HCL 229/2018.

În interviul ELECTORAL acordat miercuri, 09.09.2020, primarul Fati Grigore (începând cu minutul 5:32) declara cu subiect și predicat că PUG-ul se află în lucru de 3 (TREI) ani de zile. Spune că ar fi fost gata acum, în 2020, dacă nu apăreau două ”impedimente” respectiv pandemia și un viitor drum care face legătura între sensul giratoriu din parcul industrial Nervia și viitoarea centură metropolitană.

Tot el spune că a avut mai multe runde de dezbateri (minutul 5:58) în afara celor prevăzute de lege (cele prevazute de lege sunt patru la număr — vezi ordin de ministru 2701/2010) și asta pentru că a preferat să aducă la cunoștința populației în mult mai multe dezbateri decât cele prevăzute de lege (țineți minte această afirmație — veți afla mai jos unde-i minciuna).

Un adevărat primar cu grijă față de oameni, nu? Ai zice ca omul chiar se îngrijește și-i pasă de viitorul comunei… . Dacă doar l-ai asculta și ai crede tot ce spune, fără să verifici ce spune, l-ai vota, așa-i?

Tot ce spune (și despre PUG) se bazează pe dezinformare, manipulare și oportunism.

Încă din 2015 Fati Grigore se ”chinuie” să facă un PUG. Dovadă stau HCL-urile prezentate mai sus (cinci la număr) unde de fiecare dată au fost date ca prelungire a PUG-ului din 2005 pentru că nu reușea sau nu avea interes să facă un PUG nou, modern, european, orientat pe creșterea calității vieții în Apahida.

În iulie 2016 anunța cu surle și trâmbițe că începe dezbaterea publică a noului PUG.

Sursa: Medium.com

Adauga comentariu