Din oras

Planul Strategic al Tetapolis Cluj, realizat de cea mai mare organizatie de profil din lume

Specialistii International Association of Sciene Parks and Areas of Innovation (IASP), cea mai mare organizatie de profil din lume, a realizat Planul Strategic, prima parte a studiului de fezabilitate al proiectului Tetapolis. Viitorul obiectiv clujean se va putea compara cu parcuri stiintifice din SUA, China sau Mexic. Specialistii recomanda sa fie amplasat in oras. 

In Romania au fost infiintate doar cateva parcuri stiintifice si tehnologice la ora actuala, desi legislatia in domeniu este in vigoare inca din 2003. 

“Am aflat de aceasta zona atunci cand mi-am dat doctoratul, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” si am venit in contact cu legislatia si tema, chiar si cu ce se intampla pe plan mondial. In Romania, la acest nivel, Tetapolis este al 6-lea. Dintre acestea, sunt functionale doar doua, unul la Bucuresti, celalalt la Timisoara. Nici al nostru nu e functional, dar vrem sa il facem cu adevarat mare. Cred ca primul parc stiintific si tehnologic e cel de la Iasi, insa nu functioneaza deloc la nivel de parc stiintific, fiind mai mult o zona unde se depoziteaza diverse lucruri. Sunt cateva hale si cladiri, insa nici vorba sa faca ceea ce ar trebui”, a explicat Viorel Gavrea, directorul Tetarom Cluj. 

Primul contact cu IASP au avut loc la un workshop organizat de asociatie in 2009, la Copenhaga. 

“Am mers acolo ca sa ma documentez si, incet-incet, de atunci incoace am tot invatat. Am fost si cu colegi de-ai mei si am venit in contact cu cea mai mare organizatie. Include peste 400 de membri – parcuri stiintifice si tehnologice din peste 70 de tari. Nu exista afilieri din Romania la IASP, noi suntem acum in curs de afiliere. In tara noastra nu a  fost inca nici o conferinta si nici un seminar”, a mai spus Gavrea.

 “Am inceput sa am discutii cu Luis Sanz, directorul general al IASP si cu altii. Cand le-am povestit de resursele Clujului, ca avem peste 100.000 de studenti, masteranzi, doctoranzi  si profesori si raspunzand la foarte multe intrebari de-ale dansilor cu privire la situatia infrastructurii de afaceri din Romania, adica inexistenta lor, mi-au zis ca nu se poate. Domnul Luis Sanz este un mare fan a Romaniei. In prima interventie la Consiuliul Judetean a explicat ca el citeste si ii place foarte mult Tudor Arghezi. La Copenhaga m-a intrebat daca am citit Mihail Sebastian si am avut un soc: cati romani au citit Mihail Sebastian? Am decis atunci sa folosesc acest detaliu in favoarea Clujului. Am inceput primele demersuri sa ne afiliem la ei, am semnat un memorandum cu aceasta organizatie prin care ei s-au obligat sa ne ajute sa dezvoltam o astfel de structura”, a adaugat directorul.  

Cele doua parti au semnat apoi un contract in care cei de la IASP s-au angajat sa dezvolte un studiu de fezabilitate. 

“E gata primul pas, urmeaza urmatorii si poarta semnatura domnului Sanz si a lui Paris Kokorotzikos, un expert al asociatiei. Clujul merita sa aiba un parc stiintific si tehnologic, asa ca noi am apelat la cei mai buni sa ne consilieze. Am invatat si noi foarte multe lucrui de la ei. Au fost de foarte multe ori aici, am desemnat o comisie formata din trei persoane care se ocupa de proiect. Ei viziteaza acum universitatile din Cluj, stau de vorba cu oameni din domeniul cercetarii, cu cercetatori, doctoranzi, studenti din ani terminali. Noi am facut multe analize, coordonati de cei de la IASP, pe baza chestionarelor pe care ei ni le-au trimis am strans foarte multe date”, a detaliat Viorel Gavrea.

Partea a doua a studiului de fezabilitate va include analiza economica si tehnica, analiza cost-beneficiu si toate scenariile care trebuie puse in practica.

“Pana in toamna trebuie sa inchidem acest subiect si sa depunem cererea de finantare la ADR-NV. Tetapolis este un proiect strategic al judetului Cluj, e prins in lista de proiecte a agentiei de dezvoltare si e discutat in Bucuresti si cunoscut, atat de cei de la Ministerul Dezvoltarii, cat si de Ministerul Educatiei, cat si de cei de la Ministerul Fondurilor Europene, unde va ajunge aplicatia noastra intr-un final. Eu cred ca trebuie ca Tetapolis trebuie sa se faca in municipiul Cluj-Napoca, deoarece experienta celor de al IASP spune ca parcurile stiintifice si tehnologice trebuie amplasate acolo unde exista resurse, adica un mediul academic, in oras. Parcurile industriale se organizeaza in afara oraselor”, a mai spus acesta. 

Se doreste, astfel, ca viitorul parc stiintific si tehnologic sa fie construit in continuarea Tetarom I, pe o suprafata recomandata de IASP de 12- 15 hectare. 

„O dezvoltare cu adevarat spectaculoasa ar fi sa il dezvoltam pe un teren de aceasta dimensiune care apartine Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca. Are peste 100 de hectare si e folosit doar ca pasune pentru oi. Am facut o cerere catre USAMV in care Tetarom SA ii invitam, alaturi de cei care fac parte astazi din Tetapolis, UBB si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) sa ne acorde cele 12-15 hectare, contributia la proiect, ramanand proprietari ai terenului. Ar fi util pentru ca este in oras, e lipit de Tetarom I, iar costurile conectarii la utilitati ar fi foarte mici. Noi vom fi doar un administrator foarte bun: vom schimba becurile, vom acoperi costurile de transformare, curatenia, tundem iarba. Nu ne amestecam in chestiuni de genul cercetare stiintifica, nici nu ne pricepem, sa faca fiecare ce se pricepe. USAMV ar primi o cladire asa cum vor ei, gratis.  Nu avem un raspuns de la ei nici astazi”, a subliniat Gavrea.  

 “Dansii ar urma sa primeasca o cladire in care pot sa faca orice fel de cercetare, echipata, cu laboratoare, asa cum va urma sa primeasca fiecare universitate din proiect, in functie de specializarile pe care le au”, a completat Mihai Coca, expert in fonduri europene in cadrul proiectului, cel care coordoneaza echipa care se afla in contact cu cercetatorii. 

O alta cladire din proiect ar fi una pentru toate universitatile implicate, in care sa se faca studii interdisciplinare. 

“Au mai fost gandite si spatii de agrement, Tetapolis va fi frecventat de oameni cu o anumita educatie care isi doresc, probabil, sa joace tenis, baschet. Totul e gandit la un nivel la care cladirea nu se inchide la ora 16, e un spatiu in care trebuie sa iti poti continua activitatea, fie ca e vorba de o cina tarzie, fie de un business lunch, fie ca iti scoti copiii la o activitate recreativa. Mai mult, este gandita in asa fel incat pachetele compensative pentru angajati sa fie pe sistem european: sa poti intra cu un Help Care Plan, sa poti oferi un serviciu si chiar scoala primara rezervata angajatilor de aici. Poti sa iti sustii si sa iti inovezi activitatea fara sa fii nevoit sa iti iei din timpul tau mergand dintr-o parte in alta, atata timp cat poti rezolva totul intr-un singur loc”, a mai explicat Coca.  

Potrivit studiului IASP, viitor parc clujean se va putea asemana cu obiective ca The Research Triangle Park din SUA, Tsighua University Science Park din China sau Tecnotam, Science and Technology Park din  Mexic.

“E o idee generoasa pe care cred ca o meritam cu totii, toti clujenii, si pentru care o sa ne batem. Pot sa va spun ca nume mari din industrie si economie s-au interesat in cel mai serios mod de acest proiect. Totusi, noi nu am gandit acest proiect pentru nume mari, noi il dorim mai ales pentru clujeni. Trebuie sa avem si sa cream propriile afaceri, propriile branduri”, a  mai spus Gavrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *