Diete

Planul alimentar ideal pentru o inima sanatoasa

Exista foarte multe feluri de mancare pe care le puteti gati folosind ingrediente menite sa asigure sanatatea cordului, prevenirea sau chiar diminuarea efectelor bolilor cardiovasculare. Daca sunteti tributar propriilor obisnuinte, s-ar putea ca la inceput sa apreciati ca anumite modificari sunt greu de pus in practica. Insa, pe masura ce veti schita primii pasi catre obiectivul propus, gusturile dvs. se vor modifica treptat si veti incepe sa va simtiti mai bine.

 

Dintre toate alimentele si principiile unei alimentatii corecte , probabil ca cele mai importante sunt:

 

1.    sa mancati cinci portii de legume si fructe pe zi;
2.    sa eliminati carnea, inlocuind-o cu carne de peste sau preparate de soia;
3.    sa mancati o cantitate de seminte sau uleiuri din acestea in fiecare zi;
4.    sa evitati prajelile, zaharul, sarea si alcoolul in exces.

 

Puteti prepara termic aceste alimente cu ajutorul aburilor; adaugati apa intr-o oala plina de legume sau tofu, dupa care puneti capacul si fierbeti mancare inabusit, la foc mic.

 

Planul alimentar pentru o inima sanatoasa

 

Aport crescut de:

–    Fructe si legume – cinci portii pe zi;
–    Pesti carnivori – de trei ori pe saptamana;
–    Seminte – o ligura cu varf in fiecare zi;
–    Uleiuri de seminte presate la rece – pentru salate si gustari reci;
–    Tofu – de trei ori pe saptamana;
–    Usturoi – un catel sau doi in fiecare zi.

 

Aport redus de:

–    Alcool – nu mai mult de patru pahare pe saptamana;
–    Carne – inlocuiti-o cu peste de trei ori pe saptamana si o data carne de pui, daca nu puteti renunta in totalitate la aceasta;
–    Oua – nu mai mult de trei pe saptaman, de la gaini hranite natural, nepreparate prin prajire;
–    Produse lacatate – in cantitati minime, inlocuiti-le cu lapte de soia;
–    Ceai – nu mai mult de doua cesti pe zi;
–    Cafea – nu mai mult de o ceasca pe zi;
–    Zahar si produse inrudite – nu il adaugati in mancare si evitati mancarurile indulcite cu zahar;
–    Sare – deloc sau in cantitati mici de sare cu continut redus de sodiu.

 

Un meniu standard pentru o inima sanatoasa:

 

–    Micul dejun: O ceasca de fulgi de ovaz (porridge), o lingurita cu varf de seminte maruntite (susan, floarea soarelui, dovleac si in), o lingurita de granule de lecitina, un mar sau o para rase; o ceasca de lapte de soia.

–    Gustarea de la ora 11: Un mar sau o para naturale si zece migdale.

 

–    Pranz: cartofi copti cu ton si cereale (porumb) sau Tofu marinat sau afumat, pasta din seminte de susan (tahini), ori sandvis cu salata de apa si paine de secara sau Ciuperci dietetice, supa de tofu si morcovi cruzi  cu galuste de ovaz.

–    Gustarea de dupa-amiaza: un mar sau o para naturale si zece migdale.

 

–    Cina: legume fierte in abur si inghetata de fructe de padure (soia) sau Macrou cu migdale si cartofi noi, cu sos de lamaie sau Somon fiert cu piure de cartofi si varsa de Bruxelles si sos de ciuperci.

 

Avantajele suplimentelor

 

Oricare ar fi parerea dvs. in aceasta privinta, cert este ca suplimentele de combinatii de nutrienti adecvati au rezultate mai bune de terapie pe termen lung fata de medicamentele destinate scaderii valorilor tensionale sau reducerii riscului de infarct miocardic ori accident vascular cerebral. Suplimentele actioneaza asupra cauzei afectiunii mai degraba decat asupra simtomatologiei. Nici chiar o alimentatie corect echilibrata nu furnizeaza aceste principii in dozele necesare pentru mentinerea starii de sanatate.

 

Nivelurile ideale variaza de la o persoana la alta, dar pentru a va mentine inima si vasele de sange sanatoase, se recomanda urmatoarele doze pentru mentinerea unui cord sanatos – nivelul de profilaxie primara:

 

Vitamine:

–    A: 20000 UI;
–    C: 1000 mg;
–    D: 400 UI;
–    E: 150 mg (200 UI);
–    B1 (tiamina): 25 mg;
–    B2 (riboflavina): 25 mg;
–    B3 (niacina): 25 mg;
–    B5 (acid panotenic): 25 mg;
–    B6 (piridoxina): 25 mg;
–    B12: 10 mcg;
–    Acid folic: 100 mcg;
–    Biotina: 50 mg.

 

Minerale:

–    Calciu: 350 mcg;
–    Magneziu: 200 mcg;
–    Zinc: 15 mg;
–    Fier: 10 mg;
–    Mangan: 5 mg;
–    Crom: 50 mcg;
–    Seleniu: 100 mcg.

 

Aminoacizi:

–    Lizina: 500 mg;
–    Glutation redus: 50 mg / N-acetil cisteina: 500 mg.

 

Acizi grasi esentiali:

–    AEP: 300 mg;
–    AGL: 150 mg.

 

Altele: Coenzima Q-10: 30 mg.

 

Practic vorbind, pentru a obtine aceste doze trebuie luate:

–    Preparate complexe multivitaminice si multiminerale, plus suplimente de vitamina C;
–    Un complex antioxidant;
–    In plus, si alte principii nutritive, daca riscul dvs. este crescut.

 

Luand dozele recomandate mai sus sau cele facute de medicul dvs. curant sau nutritionist, urmati  si un regim alimentar pe cat posibil bogat in principii nutritive esentiale.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *