Diete

Piramida dietei echilibrate

Omul modern trebuie sa aiba in vedere  respectarea unor principii alimentare corecte, intrucat sanatatea lui este fundamental legata de alimentatie. Prin insusirea corecat a dietoterapiei, omul poate contribui la mentinerea corpului intr-o stare buna de sanatate si la prevenirea bolilor. O alimentatie sanatoasa respecta modelul piramidei dietei echilibrate.

 

 

Cerealele, pastele fainoase, painea integrala, orezul trebuie sa reprezinte alimentele principale ale fiecarei mese, continutul lor bogat in fibre vegetale, proteine, vitamine, substante minerale asigurand o nutritie sanataosa si o digestie buna.

 

 

Legumele si fructele sunt principala sursa de vitamine, minerale si oligoelemente. Vitaminele A,C, E si seleniul au puternice actiuni nantioxidante, apara organismul impotriva imbolnavirilor, neutralizeaza produsii toxici (radicalii liberi) si stimuleaza sistemul imunitar. Se recomanda ca in fiecare sezon sa se consume fructele si legumele specifice; in sexonul de iarna, sursa principala de vitamina o constituie merele, citricele, bananele, morcovii, sfecla rosie, cartofii, ceapa si usturoiul.

 

 

Laptele si produsele lactate sunt surse de proteine si minerale, dar contin si grasimi animale, de aceea trebuie consumate cu moderatie.

 

 

In ceea ce priveste consumul de carne, se recomanda in special carnea de pui si pestele, care sunt de preferat fata de carnea de porc, ce contine multe grasimi. Pestele are putine toxine, multe saruri minerale si este mai usor digerabil. Dintre oleaginoase se recomanda in special soia, bogata in proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine.

 

 

 

Alimentele din varful piramidei, grasimile si dulciurile, trebuie consummate in cantitatea cea mai mica; se vor evita pe cat posibil zaharul, prajiturile, untul, margarina si produsele zaharoase rafinate.

 

 

Pentru pastrarea sanatatii, omul contemporan trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, axata pe proteine usoare (lapte, oua, peste), salate de cruditati, fructe, sucuri naturale.  Modul in care combinam alimentele este esential pentru metabolism si pentru prevenirea bolilor.

 

 

Cele mai bune combinatii alimentare sunt:

 

 

–    proteinele (carne de pasare, peste, branzeturi, oua, soia) cu legumele (varza, vinetele, conopida, ardeii);
–    hidratii de carbon (orez, cereale, paste fainoase, cartofi) cu legume (dovlecei, telina, morcovi, patrunjel).

 

 

Intr-o dieta echilibrata se recomanda 20 % proteine, o cantitate mare de hidrati de carbon si un minim de grasimi. Carnea ar trebui consumata numai cu salata de cruditati, fara cartofi, orez sau macaroane.

 

 

Fructele contin vitamine, minerale, aminoacizi si 80-90 % apa organica, avand si rolul de a curata corpul de toxine. Se recomanda sa fie consumate pe stomacul gol, fructele proaspete digerandu-se in 30 de minute. Consumul corect al fructelor are ca efect o intinerire a organismului, care devine mai sanatos si mai plin de energie.

 

 

Majoritatea alimentelor moderne sunt poluate de insecticide, ingrasaminte chimice, coloranti, conservanti, aromatizanti, antioxidanti sintetici, iar multe dintre ele, folosite in cantitati mari, sunt obtinute prin procedee tehnologice (de exemplu, zaharul, margarina, uleiurile rafinate s.a.)

 

 

Specialistii in domeniul dietoterapiei recomanda evitarea produselor alimentare conservate si a celor colorate artificial, aromatizate, indulcite cu aditivi alimentari sintetici (E-uri), care pot avea efecte secundare nedorite sau chiar grave asupra organismului uman. De asemenea, multe afectiuni, cum ar fi cele cardiovasculare, ale aparatului digestiv, reumatice, tumorale, metabolice, se datoresc in mare parte unei alimentatii necorespunzatoare.

 

 

O alimentatie sanatoasa, echilibrata, in cantitati suficiente inlatura sau evita cauzele ce conduc la aparitia bolilor, ofera organismului o rezerva energetica suficient de mare pentru a realize fortificarea si activitatea acestuia.

 

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *