Sanatate

Picioarele merita ingrijire si rasfat si iarna

Picioarele sunt parti ale corpului destul de solicitate si delicate in acelasi timp, care necesita o ingrijire speciala: incaltaminte comoda, tratamente de curatare, masaj si hidratare. Inchise in cizme sau ghete, toamna si iarna ele sufera si mai mult. Ingrijirea picioarelor o puteti face si dvs. acasa, fara ajutorul pedichiuristei sau a vreunui cabinet de infrumusetare.

O baie calda in fiecare seara activeaza circulatia periferica din aceasta zona si este si foarte reconfortanta, ajutand sa dormiti mai bine. Adaugati cateva picaturi de ulei parfumat sau o sare de baie: efectul benefic se va instala pe loc si va veti simti destinsa si relaxata. Cautati in farmacie unele produse specifice pe baza de extracte vegetale sau marine (arnica, lamaie, cimbru, alge etc.) cu efecte linistitoare si decongestionate. Sunteti prea ocupata? Folositi macar un spray sau un gel racoritor pentru destinderea picioarelor si a gleznelor.

Igiena de sezon

Daca doriti ca picioarele dvs. sa fie mai moi si mai netede, fara bataturi, micoze si alte intarituri dureroase, nu exista nici un mister: trebuie sa le ingrijiti in mod regulat. Piatra ponce, gomajul, hidratarea, ingrijirea, taiatul unghiilor, acesta este misterul unor picioare sanatoase. Din cauza umezelii, a frigului si a incaltarilor inchise, in sezonul rece sanatatea picioarelor este serios pusa in pericol. Transpiratia poate provoca infectii ori ciuperci, iar incaltamintea rigida, bataturi si basici, astfel ca, pe langa aspectul neplacut, vor aparea si durerile.

O igiena necorespunzatoare duce la aparitia unui miros neplacut al pielii sau chiar la bromhidroza, o boala favorizata de dezvoltarea florei microbiene, ce se manifesta printr-o transpiratie urat mirositoare. Seara, spalati-le cu grija insistand foarte bine printre degete, clatiti-le bine si uscati-le cu mare atentie, stergand bine peste tot. Sa stiti ca orice urma de umezeala favorizeaza fisurile si inmultirea bacteriilor si a ciupercilor.

Nu uitati insa si de incaltamintea pe care o purtati. Pantofii trebuie sa fie lejeri si lasati sa se aseriseasca. Nu folositi timp indelungat aceeasi incaltaminte; purtati alternativ 2-3 perechi. Daca picioarele transpira pe timpul zilei in incaltaminte, masati-le dimineata cu o pudra de talc mentolata; puteti pune putina pudra si in interiorul cizmelor sau pantofilor.

Ritualuri de ingrijire

Scrubul sau curatirea cu o perie adecvata a picioarelor este o prima etapa in ritualul de ingrijire al picioarelor, avand un triplu rol: eliminarea celulelor moarte, regenerarea si indepartarea toxinele in cele mai profunde starturi. In acest sens puteti folosi un produs din comert special creat pentru picioare sau unul preparat acasa din urmatoarele ingrediente: o mana de flori uscate de lavanda, un pahar de lapte integrala, o lingura de unt si cateva picaturi de lamaie.

Incalziti laptele, adaugand apoi untul care se lasa pana se topeste. Turnati totul intr-un lighean cu apa calda in care adaugati florile de lavanda si sucul de lamaie. Tineti-va picioarele in aceasta apa si masati talpile cu lavanda uscata. Daca pe calcaie pielea e ingrosata, masati-va cu o piatra ponce.

Ca si restul corpului, si pielea de pe picioare trebuie sa fie hranita si hidratata. Baia locala de seara facuta cu regularitate este singura modalitate de mentinere a elasticitatii, de impiedicare a formarii intariturilor si crapaturilor de pe calcaie si de prevenire a micozelor. Inainte de culcare, umpleti un lighean cu apa calda, adaugati aici cateva picaturi dintr-un ulei esential cu proprietati antiseptice si tineti 10 minute picioarele in acest amestec. Spalati apoi talpa cu un sapun natural din plante si uleiuri, iar ca sa scapati de bataturile ce apar sub degete, folositi suc extras direct din tulpina de galbenele sau masati zona cu o felie de ananas.

Puteti folosi chiar crema hidratanta de corp. Daca aceasta nu este suficient de activa, optati pentru un produs special pentru picioare foarte uscate, imbogatit cu vitamine (E, F) si cu uleiuri vegetale. Profitati de aplicarea acestui produs pentru a va masa picioarele: este excelent pentru circulatie. Incepeti cu degetele de la picioare (fara a uita unghiile), insistati la nivelul calcaiului apoi urcati spre glezne. Extractul de aloe vera si cel de galbenele ajuta la pastrarea nivelului optim de hidratare a pielii si la vindecarea micilor crapaturi. Folositi o crema speciala cu un astfel de continut si aplicati-o in strat gros, dupa baie. In acest fel, pielea e ferita de uscare excesiva si de aparitia bataturilor

Aveti picioare reci? Faceti seara un masaj revigorant care sa va puna sangele in miscare. Puneti-va in palma, pentru aceasta, cateva picaturi de ulei de corp si masati-va usor talpile, de la degete pana la calcaie. Chiar si acum, desi nu mai este cald afara, dusul cu apa racoroasa pe gambe, pornind de la glezne spre coapse, cu miscari usoare de hidromasaj, va va activa circulatia, va va produce vasoconstrictia picioarelor obosite.

Taiatul unghiilor de la picioare nu este intotdeauna o operatie usoara. Incercati in special dupa baie sau dus cand unghiile sunt mai moi si mai maleabile. Asezati-va confortabil ca sa nu alunecati intr-o parte. Nu le taiati prea scurte, ci usor patrate ca sa nu se incarneze atunci cand incep sa creasca. Nu le rotunjiti prea tare. Clestisorii sau unghierele speciale pentru picioare sunt de preferat (fiind mai puternice) celor prevazuti pentru manichiura. Nu uitati sa le dezinfectati dupa fiecare sedinta, cu alcool de 90º. Piliti apoi usor varful unghiilor pentru eliminarea micilor neregularitati.

Incepeti cu partea cea mai aspra a pilei si la urma folositi partea cea mai fina. Alegeti pilele din carton sau pe cele din sticla (aparute mai nou si care se gasesc in farmacii), si evitati-le pe cele metalice, mai dure si mai agresive. Feriti-va sa curatati partea de sub unghii prea adanc. Puteti provoca o dezlipire a unghiei. Folositi mai degraba o periuta mica. La sfarsit, indepartati pielitele de pe margine cu un betisor cu vata inmuiat intr-un produs emolient. Dezlipiti-le usor de unghie si indepartati-le fara a insista prea tare pentru a nu va rani.

Faceti exercitii cu picioarele pe pereti! Este cea mai simpla tehnica pentru a reactiva circulatia periferica in aceasta zona. Puneti picioarele pe perete, stand intinsa in pat, macar 10 minute. Asociati momentul de relaxare cu un masaj.

Daca picioarele vi se umfla mai des ar trebui sa luati in considerare si o schimbare de dieta: legume proaspete la fiecare masa, cate o portie de fructe proaspete, o singura portie de carne slaba pe zi, cereale integrale si apa suficienta. Pentru picioarele umflate folositi o crema speciala care calmeaza senzatia de disconfort.

Cand trebuie sa consultati un pedolog (sau o pedichiurista)? Nu asteptati sa suferiti si sa nu mai puteti incalta nimic pentru a va duce la pedichiura sau la un specialist pedolog. Programati-va in mod regulat la o sedinta, deoarece acestia sunt specialistii care diagnosticheaza, trateaza si previn bolile picioarelor. Bataturi, intarituri, basici, dar si unghii incarnate, veruci, corectii ale unor deformatii ale picioarelor (talonete) si deviatii ale degetelor.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *