Piața Mihai Viteazul, buricul târgului unde clujenii îşi scot sărăcia la mezat

Piața Mihai Viteazul, cea mai centrală piață a oraşului, este locul unde clujenii îşi scot sărăcia la mezat. Papuci, baterii de baie folosite, rochii, legume și fructe, cizme de cauciuc, mizerie şi deznădejde, toate sunt expuse in buricul târgului, sub privirea vigilentă  a autorităților care mai văd, mai închid ochii, să fie bine, ca să nu fie rău!


În interiorul halei agroalimentare, din spusele oamenilor, chiria pentru tarabă este de 200 de euro lunar/mp, din înscrisurile Primăriei, 160 de euro/mp, o cheltuială pe care puțini şi-o permit. În schimbul acestei taxe care, spun oamenii, este dublă față de cât se percepe în Bucureşti, vânzătorilor nu li se oferă niciun fel de condiții, clima din hală fiind dependentă de cea de afară: vara e caniculă, iar iarna e ger!


Pe strada Argeș, paralelă cu piața, există un fel de Oser permanent, produsele alimentare fiind expuse direct pe trotuar, într-o improvizație totală, alături de tot soiul de vechituri soioase pe care oamenii le scot la vânzare ad-hoc pentru a mai câştiga un ban, cel mult de pâine.

Unii vânzători afirmă că au tarabe închiriate, dar acestea sunt folosite doar pe post de decor, ca butaforie, oamenii expunându-şi marfa toți la comun, pe marginea străzii.

Când îi întrebi de taxe, sărmanii oameni îți spun că plătesc, iar apoi îți trag ştrengăreşte cu ochiul, după care îți povestesc adevărate drame sau tragedii, prin care trec ei sau colegii lor de bazar.

Toată lumea vinde aici de nevoie, iar sărăcia lucie îi face pe oameni să nu le mai pese că este sau nu voie, că e igienic sau nu. Poliția Locală le mai aplică amenzi, le mai confiscă marfa, dar oamenii revin, pentru că nu au de ales. Unii dintre ei. Alții, mai cu mustață întoarsă pe după deget, sau altele, cu fuste înflorate, revin aici pentru că Piața Mihai Viteazul e lumea lor, o lume pestriță, unde mai poți bea un rachiu, mai faci un șmen, mai vinzi un aur, un pantof, un ceas, fiecare, după caracter, dorință și putință!


„Piața e provizorie!”, ne strigă o doamnă din urmă,  după ce am întrebat-o dacă Primăria o lasă să vândă aici și după ce în prealabil se fâstâcise, că „ne-a mutat aici de acolo de unde sunt acum florile... dacă nu este loc, nu sunt condiții…!” „Stăm aici provizoriu! Sperăm încă 10 ani de-acum... până fac ei o piață definitivă, nouă ne mai merge aşa, apoi murim!”, a completat o femeie în vârstă, care vindea zarzavaturi şi fructe de prin grădină, pe strada Argeș. Direct pe stradă. 


Oamenii afirmă că Primăria îi lasă să stea provizoriu pe stradă până când va exista o soluție definitivă pentru – foarte – micii comercianți. Care va fi aceasta, nimeni nu ştie, nimănui nu-i mai pasă! Tarabagiii din această zonă centrală a Clujului nu fac business, ei fac comerț de subzistență, iar când lucrezi doar pentru ziua de mâine, numai pentru a avea o bucată de pâine în stomacul și-așa gol, lege, impozite, taxe, spații de vânzare sunt simple cuvinte, dintr-o altă lume, din lumea celor care cer voturi, iar apoi nu mai oferă nimic în schimb.

In ghena de gunoi a pieței, toți aceşti oameni, dar si trecătorii, şi-au făcut toaletă. Miroase a urină de la o poştă, chiar din piața de flori, care te îmbie astfel cu un buchet bogat de suave duhori de trandafiri, garoafe și dejecții umane, de ți-e mai mare dragul să cumperi o floare!


Gunoiul tronează în această zonă centrală la tot pasul, iar pasul trecătorilor, la un moment dat, este forțat să intre pe carosabil, în dreptul paraginii unui hotel, construit fără autorizație pe întreg trotuarul, într-o zonă supraaglomerată.

După acest model s-a inspirat probabil o altă construcție cu etaje fără autorizație, de pe strada Ploieşti, care muşcă, la rândul ei, un pic și din trotuar. O construcție care domină prin înălțimea ei întreaga piață, un bloc-turn care, însă, în mod paradoxal, deşi se ridică deasupra pieței, nu se află cu nimic peste nivelul acesteia de micime, dacă privim lucrurile din punct de vedere moral, legal şi uman.

Și, ca dovadă supremă că suntem un oraș deosebit, traficul în Piața Mihai Viteazul, monitorizat, după cum se vede din semnul de mai sus, se realizează atât cu autoturisme, cât și cu vehicule cu deplasare pe bază de propulsie umană.

Comentarii

Cell

17.08.2016 10:42

Aici se vede cel mai bine, cum nimeni din Primarie nu isi doreste sa "reglementeze" aceasta Zona. Masini parcate, trafic blocat, vanzatori pe strada, santiere ce ocupa abuziv trotuare, mizerie si nu in ultimul rand impresia generala de zona infestata.Primaria a bagat milioane de euro in ultimii ani pentru reabilitatea unor zone din Cluj, dar Piata MV este uita-ta (oare voit) de ani de zile. Chiar este greu sa civilizezi acest loc? Sunt 2 parcari (una mai mult plina), atunci de ce naiba nu sta zilnic intre 8-16 macar 1 politist local? Pai acel politist ar trebui sa isi "scoata" salaru pe luna in juma de zi de scris amenzi. Garda de mediu? oare ei ce pazesc? Sanepidul? Zona asta are nevoie urgenta de un plan clar de modernizare...trotuare mult mai late, strazi mai inguste (oricum se circula pe 1 banda din cauza masiniilor parcate), si neaparat un birou al poltitiei locale...

Cella

22.09.2017 19:16

    Vai ce buni sunt unii la criticat, pai asa i la noi, pentru ca nu aveti curaj sa va legati ce cei mari care ne fura, va legati de amaratii care abia au cu ce trai....asa ceva nicaieri in lume, avem salarii de mizerii la cei ce muncesc si la lenesii din guvern si cateva domenii salarii de uniune europeana in euro...e posibil.??..si cum se poate altfel daca nu furand si de la angajat cate putin si de la angajator...cum e posibil ca privind putin sa vezi ca dintr un salariu de 1450 minim pe economie brut amaratul ia 1065 de lei, bani care nu i ajung nici chiria sa o platesca pentru ca se permit chirii peste nivelul de trai....dar statul ia dublu atat de la angajator cat si de la angajat...pensie incasata dublu, sanatate incasata dublu, impozit dublu, iar la somaj 8 lei la risc de accidente 5 lei, asta arata cat de mult le pasa lor de soarta romanilor fara de care ei nu ar exista....cat de prosti sa fim sa mai acceptam aceasta soarta mizerabila si sa nu iesim in strada, pentru ca nu se mai poate, daca nu iesim sa ne cerem drepturile ne scot ei in strada cu ajutorul chiriilor prea mari de platit ca nu ne ajung banii primiti...ce sa mai zicem de cheltuieli de viata de mancare si intretinere si crescut un copil? e bataie de joc...e bataie de joc...si da domnilor si eu merg maine la oser ca sa mi vand ce mai am sa pot cumpara de mancare, ca pe proprietar nu l doare ca tre sa traim si noi, si ne cere chiria, ba mai mult deja ne alunga ca vrea sa mareasca...de ce? pentru ca statul le permite...pana si politia a zis ca nu au ce sa le faca chiar daca nici macar contract nu au vrut sa faca....hotii scapa basma curata si oamenii simpli si cinstiti sufera....dar veni va vremea, si sper sa vina cat de repede, ca nici Dumnezeu nu mai suporta asta...si cand va veni vai si amar va fi de toti aceia care ne au chinuit si ne au asuprit...

Adauga comentariu