Phil Hogan la Cluj: "Multe ţări europene au o problemă cu pesta porcină; România poate primi ajutor suplimentar”

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat, vineri, la Cluj, că pesta porcină e o problemă pentru mai multe ţări europene şi că România poate beneficia de ajutor suplimentar pentru supravegherea cazurilor apărute.

"Aceasta nu este doar o problemă strict românească, multe ţări se confruntă cu pesta porcină, dar identificarea cazurilor a crescut în ultimele luni. Încercăm să vedem cum putem face mai mult în România, pentru a ne asigura că este detectată boala şi cum putem limita răspândirea bolii. Trebuie să ne gândim la măsuri de biosecuriate şi discutăm cu serviciile fito-sanitare pentru măsurile care ar ajuta la limitarea răspândirii bolii. Am discutat cu premierul Dăncilă şi cu ministrul Agriculturii să vedem cum îi putem ajuta financiar pe micii agricultori care cresc porci de carne în propria curte, pentru a trece peste această problemă", a spus Phil Hogan.

El a menţionat că pesta porcină reprezintă "o problemă pentru mai multe ţări din Europa".

"Autorităţilor din România le-aş spune care sunt sistemele pe care le au la dispoziţie, ce ajutor suplimentar le putem oferi din partea Comisiei Europene pentru o mai bună supraveghere a cazurilor, pentru a vedea cum putem restrânge comportamentul uman, pentru că această chestiune este foarte importantă pentru UE", a mai spus Phil Hogan.

În context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări că nu va fi interzisă creşterea porcilor în gospodării.

"În România, nu se întrerupe creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. (...) Dar creşterea porcilor în gospodării trebuie să se facă cu respectarea condiţiilor sanitar veterinare impuse de ordinele sanitar veterinare, Ordinul 20, de către toţi. Pentru că, din nefericire, nu toţi au respectat aceste condiţii. (...) Vom continua, acum suntem preocupaţi să eradicăm această boală, să restrângem viteza de înaintare, nu-i uşor, nu-i simplu", a afirmat Petre Daea.

Adauga comentariu