In vizor

Petru Șușca, managerul SCJU Cluj, dă alocări ”cu lopata” către o firmă din Maramureș. Șușca e și el din Maramureș

Ziar de Cluj analizează zilele acestea achizițiile directe efectuate de instituțiile publice din județ; primării, Consiliul Județean Cluj, spitale și alte entități din administrația locală. Astfel, am căutat în achizițiile electronice pentru a vedea de unde vine ”protecția” pentru angajații SCJU Cluj. Chiar astăzi premierul Orban a ieșit cu declarații despre cum UNIFARM-ul s-a dat de ceasul morții să facă rost de stocuri de materiale sanitare, iar acum stă cu ele în depozit pentru că se fac „achiziții de la firme de casă, tot felul de materiale care nu sunt conforme, în timp ce stocurile noastre sunt la dispoziția unităților spitalicești și avem marfă de calitate care într-adevăr garantează protecția”.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și-a făcut provizii de măști, combinezoane impermeabile de protecție și teste rapide pentru depistarea COVID 19 de la trei companii ”aparte”. Haideți să vedem care sunt acestea. 

 

Cea mai bănoasă, vine de acasă 

O companie din Maramureș, care vinde saltele și perne, intră în topul celor mai bănoase achiziții făcute de Spitalul Clinic Județean Cluj. Societatea comercială 4 Brands SRL a vândut către SCJU Cluj măști și combinezoane în valoare de 144 de mii de euro, spre fericirea banului public, la prețuri ”normale” de COVID 19. 4 Brands SRL a fost înființată în 2008 și are sediul în Baia Mare, județul Maramureș. Compania este patronată de Filip Mihai, Tuns Vasile Valentin, Stelea lucia și Tuns Radu Eugen, fiind conectată la o mulțime de firme din județ. 

Odată cu instaurarea stării de urgență, firma s-a reprofilat și a scos la vânzare mafă în valoare de 700 de mii de lei, echivalentul a 144 de mii de euro. De banii respectivi, SCJU Cluj a primit măști în trei straturi și combinezoane impermeabile: 3 lei/masca și 33 lei/combinezon de protecție impermeabil. Singura comandă pusă la bătaie de cei din Maramureș a fost pentru SCJU Cluj. Compania are raportat pe anul fiscal 2018 peste 200 de angajați și o cifră de afaceri de 48,6 milioane de lei. Din Maramureș provine și directorul SCJU Cluj, Petru Șușca. 

 

Măști mai scumpe decât un halat de protecție

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a mai a încheiat pe 26 martie un contract în valoare de 189.000 lei cu firma AIS PRODIMPEX pentru achiziția a 4.500 măști FFP2 cu valvă. Prețul plătit pentru o mască era de 42 lei, mai scump decât un combinezon de protecție vândut de afaceriștii de la Marmureș.

Firma este controlată de Ioana și Ionel Stoica, iar obiectul principal de activitate îl reprezintă comerțul cu produsele farmaceutice. De această societate comercială se leagă și clinica privată cu același nume: AIS CLINICS & HOSPITAL.

AIS Prodimpex a fost înființată în 1991, are 28 de angajați și o cifră de afaceri de peste 7,8 milioane de lei. 

 

Teste pentru COVID de la un TRIO ”bazat”

Și cea de-a treia achiziție s-a făcut de la o firmă ”bazată”. Voribim despre teste rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus. SCJU Cluj a plătit peste 17 mii de euro către Velmed Internațional (Firma care vindea același tip de măști achiziționate de la AIS Prodimpex, către SCJU Ploiești pentru 33 de lei bucata) pentru 1070 de astfel de teste. Valoarea totală a comenzii a fost de 17 mii de euro.

„Testul pentru anticorpii IgM/IgG poate determina dacă un pacient a fost infectat „recent sau anterior 2019-nCoV”. Ușor și rapid de utilizat, fără a necesita alte echipamente, contribuie la prevenirea și la ținerea epidemiei sub control. Testul poate fi efectuat pe probe de sânge total, ser sau plasma; nu este nevoie să se preleveze probe pe cale orofaringiană sau nazofaringiană (exudat). Rezultate disponibile în termen de 10 min, care ajută pacienții să obțină tratament cât mai devreme posibil, scurtând astfel progresul bolii în așteptarea eliberării resurselor medicale. Fiind ușor de utilizat, fără a necesita personal profesionist sau instrumente specifice, se elimină presiunea testării în laboratoare clinice profesionale”, se arată în descrierea produsului furnizat de Velmed Internațional. 

 

În Velmed Internațional sunt băgați doi afaceriști cunoscuți: Velenza Dumitru Iulian și Bucur Dumitru Alexandru. La rândul său, Velenza mai are o firmă cunoscută Delta Pharm SRL, administrată de Coldea Gabriela Mihaiela, clujeanca de la Biosan. 

Cam așa arată pânza firmelor construite în jurul celor trei: Velenza, Bucur și Coldea & „mutual friends”: 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *