Petrecere de Revelion și Ziua Națională, din banii orașului. Argumentul Primăriei: clujenii și-au făcut un obicei frumos în a petrece în piețe

Și anul acesta, vor fi alocați bani din bugetul local pentru petrecerile de Revelion și 1 Decembrie. Vor fi cheltuiți 600.000 lei (aproximativ 130.000 euro). Anul trecut, s-au cheltuit 1.250.000 lei pentru mai multe evenimente. 
Dacă în 2017, au fost alocați 1.250.000 lei pentru Zilele Clujului, Seri de vară clujene, Zilele Recoltei, Ziua Națională a României și Revelion, anul acesta, vor fi cheltuiți 600.000 lei doar pentru Ziua Națională și Revelion. Argumentul adus de inițiatorii proiectului de hotărâre se bazează pe faptul că a devenit deja o tradiție ca an de an clujenii să petreacă în oraș. 

“Municipiul Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. În anul Centenarului Marii Uniri ne dorim să marcăm cum se cuvine cele mai importante evenimente din decursul acestui an. Așadar, ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României reprezintă un eveniment de referință celebrat în toată țara, un moment deosebit, de bucurie și sărbătoare pentru români și clujeni deopotrivă. Aceștia și-au făcut un obicei frumos în a petrece, împreună cu cei dragi, în piețele tradiționale din centrul orașului”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Un alt motiv este sărbătorirea Centenarului. 

“În fiecare an de 1 Decembrie – Ziua Națională a României este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, dar și prin ample acțiuni cultural-artistice care reconstituie atmosfera premergătoare Unirii de la 1 Decembrie 1918, când Transilvania s-a unit cu Principatele Române. În acest an dorim ca prin evenimentele pe care le vom organiza pentru această manifestare să celebrăm cum se cuvine Anul Centenarului Marii Uniri. 
Sărbătorirea Anului Nou reprezintă un eveniment de referință celebrat în toată lumea, în funcție de tradiția fiecărei culturi. Intrarea în noul an e un moment deosebit, de bucurie și sărbătoare pentru clujeni și nu numai, care și-au făcut un obicei frumos în a petrece, împreună cu cei dragi, la trecerea între ani, în piețele tradiționale din centrul orașului. În fiecare an, în noaptea de Revelion, clujenii petrec, admiră focurile de artificii și sărbătoresc cu șampanie și voie bună. Tocmai de aceea, tradiționala petrecere dintre ani are o semnificație aparte, de comuniune între clujeni”, mai este precizat în proiectul de hotărâre.

Statutul de oraș european invocat de Primărie este un alt argument pentru petrecerea de Revelion din oraș.  

“Trecerea în anul 2019 este un moment simbolic pentru municipiul Cluj-Napoca, ce va constitui o sărbătoare artistică ce îmbină tradiționalul cu modernul. Dorim ca spectacolul din noaptea de Revelion să constituie un reper de referință al unui an plin de evenimente care-i conferă municipiului Cluj-Napoca statutul de oraș european din inima Transilvaniei”, se mai arată în proiect. 

Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul pe capitole, solicitat pentru evenimente “1 Decembrie – Ziua Națională a României” și “Revelion 2019” este: cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariul, transportul, cazarea și masa acestora) 250.000 lei; costurile pentru iluminat architectural ajung la suma de 50.000 lei, costurile pentru spectacolele de artificii reprezintă 100.000 lei, realizarea unor spectacole multimedia de lasere și video mapping sincronizat pe o coloană sonoră, 150.000 lei. 

Pentru desfășurarea acestor manifestări din calendarul Centenarului Marii Uniri, propunem alocarea sumei de 600.000 lei de la bugetul local pe anul 2018 pentru organizarea evenimentelor “1 Decembrie – Ziua Națională a României” și “Revelion 2019”. 

Adauga comentariu