Peste 60 de sugestii pentru noul regulament privind cainii in Cluj

In numai trei zile peste 60 de sesizari au venit pe adresa Primariei, privind propunerea de regulament pentru accesul si plimbarea cainilor in Cluj-Napoca. Sugestiile pot fi trimise pana in 6 iunie la adresa consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.

“Am primit aproximativ 60 de propuneri, sugestii, opinii. Oamenii au cerut in principal sa nu fie obligati toti cainii sa poarte botnita, ci doar cei periculosi, potrivit legii. Au mai cerut sa aiba acces in autobuze si in parcuri si sa se amenajeze spatii speciale pentru plimbarea cainilor”, au declarat reprezentantii Primariei.

Sugestiile ajung la Politia Locala, cea care a intocmit proiectul de regulament, urmand sa fie analizate. Cel mai probabil se va organiza si o dezbatere publica inainte ca varianta finala a regulamentului sa fie elaborata si sa fie supusa votului Consiliului Local.

In proiectul propus detinatorii de caini nu mai au nevoie de acordul asociatiei de proprietari pentru a tine un caine, au doar obligatia “de a respecta orele de liniste, normele generale de curatenie, igiena si intretinere a spatiului comun (holuri, casa scarii, etc.). Orice litigiu cu privire la incalcarea proprietatii comune sau individuale se va solutiona de catre instantele de judecata”.

De asemenea toti cainii de talie mare trebuie sa poarte botnita, celor de talie mica fiindu-le suficienta lesa, iar stapanii sunt obligati sa curete dejectiile animalelor. In spatiile publice trebuie sa aiba asupra lor buletinul de identitate si carnetul de sanatate al cainelui.

Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.

Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Un aspect interesant din proiect este interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale câinelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”. Amenda pentru asta este intre 200 si 400 de lei.

Tot atat ar trebui sa scoata din buzunar si cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.

Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Varianta propusa de Politia Locala poate fi consultata AICI.

Comentarii

Andreea

29.05.2014 15:44

Se vede ca nu ati citit cu atentie proiectul de regulament...Se precizeaza negru pe alb ca toti cainii trebuie plimbati cu lesa si botnita, exceptie de la botnita facand doar cainii de talie mica. Singurele locuri in care se propune lasarea in libertate, fara lesa nu si fara botnita, sunt Hoia, Lombului si Faget. in concluzie: informatia referitoare la plimbatul cu botnita doar a cainilor de talie mare, prezentata de dvs. in articol, este eronata.

Lucia

29.05.2014 19:40

E absurd sa consideri ca doar cainii de talie mare sunt agresivi si musca. Am fost muscata de un pudel, iar fiica mea a fost muscata la varsta de 4 ani de un pechinez, in conditiile in care zilnic ne intalneam cu alti oameni cu caini de talie mijlocie sau mare, deoarece sunt de ani buni proprietara unui caine de talie mijlocie, deci stim cum sa ne comportam cu cainii. Pe de alta parte, un Pitbull agresiv, la ce marime de talie ar fi incadrat?

gigi popa

29.05.2014 16:34

Am citit proiectul respectiv si este absolut de bun simt tot ce e propus acolo, nu inteleg de ce se protesteaza impotriva lui. E foarte bun si necesar, avand in vedere ca e plin de excremente de caine peste tot, ca trebuie sa te feresti de caini fara lesa la tot pasu (de botnita nici nu mai vorbesc, rar de tot vezi cine cu botnita). Din pacate, e nevoie de un astfel de proiect pentru ca stapanii de caini sunt nesimtiti, altfel regulile respective ar fi fost respectate din bun simt.

Sandu

30.05.2014 07:09

Ai citit (probabil) dar n-ai inteles nimic (sigur). Problema ta e cu stapanii de caini...adica cum, daca isi permit si au caini, sa aiba si drepturi, nu doar obligatii?Iti urez sa te plimbi cu soacra prin cimitir !!!

andrei

30.05.2014 08:11

nici nu poti sa nu iesi afara de loc cu el " numai in spatiile amenajate" daca stai in centru , totusi maca daca este obligat sa se tina botnita si lesa sa putem merge prin spatiile publice 

elisabeta

09.06.2014 09:15

esti tu un nesimtit! Porcule!! ar trebui sa mori sfasiat de caini!!!! 

mina

29.05.2014 16:45

" interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale câinelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante.Amenda pentru asta este intre 200 si 400 de lei.". Nu am un auz selectiv si nu fac diferenta cand un stapan isi cheama cainele,sau o mama copilul.Ar trebui sa imi fac rost de un tabel cu nume de caini? Legea asta mi se pare o aberatie.Cred ca ajunge ca si mamele cat si proprietarii de caini sa respecte orele de liniste

Vlad

29.05.2014 19:34
Dar pe copiii care racnesc toata ziua pe aleile dintre blocuri, chiar si-n orele de liniste, pe mancatorii de seminte ce scuipa in fiecare seara in grupuri mari, in fata scarilor de bloc si-a parculetelor, pe distrugatorii de banci din parcuri si aruncatorii de pet-uri in gardurile vii si cei care arunca pe trotuarele -domeniu public nu - dintre blocuri hartii,servetele,gunoaie de tot felul si stiti dumneavoastra ce vedem pe jos zilnic, cine-i amendeaza ? Dar pe cei de la Primarie care ne pun 2 containere de gunoi la un bloc cu doua scari a 66 de apartamente, si care sunt vesnic pline de resturi menajere, fiindca nu fac fata,la cte persoane sunt intr-un bloc, cine-i trage la raspundere ? Am vazut intr-un oras mic din Ungaria, Ajka, blocuri de trei etaje cu putine apartamente, care aveau 5-6 containere de gunoi, intotdeauna semipline si....cu capac pe ele ! Nu reusesc toti cainii din Cluj sa faca atata mizerie cat fac oamenii. Ia mai uitati-va in jur, si vedeti cine ar trebui sa poarte si botnita, si sa fie amendat.

GABRIELA

01.06.2014 15:41

Bravo Vlad, ai pus punctul pe  i , si ca sa mai adaug la multitudinea de exemple date de tine... cine vede masinile de la firma Rosal cind aduna gunoiul cum curge din ele zeama acea infecta si se scurge pe trotuar si scuze dar nu pot spune altfel decit :pute: si nimeni nu ia nici o masura. cei care critica pe stapinii de caini calca peste acea zeama , atunci nu ii deranjeaza. Catei nostri sunt mai vaccinati si tratati decit multi alti oameni.

Ms. Wagner

29.05.2014 23:02

Mama, ce aberatii!...Mai tovarasu' Boc... dumneata esti normal la cap? Pai unde ai vrea sa scot catelul cand trebuie sa urineze?... Daca nu pe spatiu verde?... Pe trotuar e bine? In tarile civilizate, tovarasu' Boc, cainii au voie pe toate spatiile verzi si in parcuri. Exista parcuri speciale pentru caini intr-adevar, dar atata timp cat cainii sunt in lesa si stapanii aduna dupa ei, nu sunt interzisi din parcuri, fie ele ptr caini sau nu! Exista posibilitatea sa primesti amenda daca iti chemi cainele si vorbesti "tare"? Pardon?!... V-ati gandit mult pana cand ati scos asa o perla? Da' pe parintii care-si cheama urland plozii taman de la etajul 8, pe aia ii amendati? Dar pe betivii care trec pe sub geamuri injurand si tipand?... si pe cei care dau muzica sa se-auda pana in orasul vecin - ei ce amenzi platesc? Boc si toti imbecilii care-au cacat asa o lege... duceti-va mai si verificati-va la cap, ca se intampla lucruri grave acolo.

nu conteaza

30.05.2014 01:57

legi sa faca statul bani exista... e evident.dar dragii mei inteligenti,in momentul in care locul in care am voie sa imi plimb cainele,este la 16km de mine,pana acolo PE UNDE il duc?si INCERCATI VOI SA DEFECATI/DEJECTATI CAND CINEVA VA STRANGE DE GURA SI DE GAT!!!oamenii sunt superiori animalelor?DA!!!ii batem la orice categorie cand vine de vorba se ne "f" unul pe altul pt o juma' de paine... Iar carnetul de sanatate il cumperi de la orice tipografie,si ti cainii in fata blocului!!!

nu conteaza

30.05.2014 02:11

cele mai multe muscaturi de caini sunt de la caini de talie mica,dar cei de talie mare au nevoie de botnita cica :)).Bischon,pechinez,teckel,cocker sunt caini cumparati de stapani ce isi doresc caini de fite,caini ce sunt la moda...

Athos

03.06.2014 11:09

Mie nu mi se pare corect sa pun botnita cainelui meu care nici nu este preintre " rasele periculoase sau agresive" cand sunt o gramada de caini mici pe langa care cand te duci cu un caine mare latra ca dracu parca vrea sa te atace sau cainele. Deci unde este dreptatea aici? Asta cu botnita e cel mai prost lucru, si cred ca au mai sesizat si alti ca merg cu caini astea de "buzunar" si de talie mica prin parcuri si nu zice nimic nici politia, dar este semnalizat ca este interzis cu cainele dar daca te duci cu un caine mare repede deja sare toata lumea pe time. ( Nu sunt impotriva cainilor de talie mica dar asta mi se pare aiurea)

Adauga comentariu