Peste 200 de milioane de lei, profitul net al Bancii Transilvania la finalul primului semestru din 2014

Banca Transilvania a facut publice rezultatele financiare pentru prima jumatate a anului: profitul brut a crescut cu 17,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel pana in 30 iunie BT a inregistrat un profit brut de 246,1 milioane de lei, respectiv un profit net de 212,1 milioane de lei. De asemenea a crescut si eficienta operationala – raportul cost/venit a ajuns la finalul semestrului I la 44,6%, o imbunatatire de peste 7 puncte procentuale fata de semestrul I 2013.

“Suntem mulţumiţi de rezultatele bancii noastre din prima parte a acestui an. Cu un nivel al indicatorului cost/venit in scadere si o acoperire prudenta cu provizioane, suntem pregatiţi pentru provocarile pietei, pe toate liniile noastre de business. Lichiditatea foarte mare de care ne bucuram, baza solida de capital, precum si echipa consolidata si eficienta de management ne dau incredere ca vom creste in continuare si ne fac sa ne uitam cu atenţie si interes la orice fel de oportunitate care ar putea aparea”, a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie a BT.

La sfarsitul primelor sase luni ale acestui an, activele bancii totalizeaza 33.899 milioane lei, soldul creditelor este cu 3,8% mai mare decat era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu peste 4% peste nivelul de la sfarsitul anului 2013.

„Primul semestru al acestui an a insemnat crestere continua pentru BT - de la profit, volum al operaţiunilor, pana la total active. Am atins ţinta de eficientizare a proceselor si de crestere a veniturilor operaţionale, in contextul in care am continuat sa creditam economia romaneasca. Focusul nostru este, in continuare, cresterea creditarii si a veniturilor”, a precizat Ömer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania.

In primul semestru din 2014 au fost acordate, atat companiilor, cat si persoanelor fizice, peste 66.300 de credite noi, in valoare totala de 5.200 milioane lei. Numarul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 11% faţa de aceeasi perioada a anului 2013, iar ritmul de crestere al  veniturilor din comisioane operationale a fost de peste 15%.

La 30.06.2014, soldul creditelor BT era de 19.773 milioane lei, iar resursele atrase de la clienti au ajuns la 26.904 milioane lei, raportul credite – depozite fiind de 73,50%. Banca Transilvania continua sa se bucure de un excedent de lichiditate, cu un indicator de lichiditate structurala de 51,5%, sensibil mai bun decat media sistemului bancar.

Banca Transilvania a incheiat primul semestru din 2014 cu un portofoliu de 2,2 milioane carduri, generand tranzactii cu 16% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor este de 17,3%. Semestrul I 2014 a adus cresteri consistente pentru Banca Transilvania, pe domeniul retail fiind acordate credite in valoare de 956 mil. lei. In ceea ce priveste companiile, in cursul semestrului I al anului curent, banca a acordat aproximativ 12.400 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 450 mii lei.

Solvabilitatea bancii este de 14,16%, luand in considerare profitul cumulat al primului semestru. In iunie 2014, Banca Transilvania a primit din partea Fitch Ratings reconfirmarea ratingului ”BB-”, cu perspectiva stabila, pentru finantarile in valuta pe termen lung si ”B” pentru cele pe termen scurt. Factorii determinanti ai reconfirmarii rating-ului Bancii Transilvania sunt urmatorii: baza stabila de depozite, profitabilitatea sustenabila a bancii, capacitatea interna de generare de capital, concentrarea scazuta a portofoliului de credite, cota redusa de credite in valuta si acoperirea adecvata cu provizioane a creditelor neperformante.

Adauga comentariu