Peste 20 de copii de la scoala Nicolae Balcescu s-au imbolnavit de la mancare. Asociatia de parinti: mancarea de la catering e in regula. E vorba de o viroza

Peste 20 de copii, elevi ai claselor 0-4, din Liceul Teoretic Nicolae Balcescu s-au imbolnavit de la mancarea pe care au servit-o la scoala, spun parintii. Hrana provine de la firma Rolchim, din Dezmir, iar in acest moment se desfasoara o ancheta a Directiei de Sanatate Publica in acest caz.

Mai multi elevi ai Liceului Nicolae Balcescu s-au simtit rau dupa ce consumat mancarea furnizata de firma de catering contractata. Micutii acuzau dureri de stomac si vomau.

"Aseara a vomat de mai multe ori, iar acum e acasa. Sper sa nu ajungem la antibiotic. Suntem programati in Cehia pentru un control in 1 decembrie si pana atunci nu are voie sa ia antibiotic. Este o foarte mare problema pentru sanatatea copilului daca ratam programarea. Am sunat la firma de catering prin telefonul fiului meu, iar administratoarea s-a simtit foarte jignita cand i-am cerut numele sau datele de contact ale firmei si a refuzat sa dea orice fel de informatie. Asta in conditiile in care fiul meu mananca din mancarea respectiva si mi-a spus de mai multe ori ca a observat lucruri ciudate precum carne goala in interior sau peste cu gust ciudat. Cand ai 20 de copii care au mancat din aceeasi mancare si au aceleasi probleme iti cam poti da seama care e cauza", ne-a relatat unul dintre parinti.

Parintii platesc pentru mancarea de la Rolchim aproximativ 200 de lei pe luna. Pana acum peste 20 de copii s-au imbolnavit dintr-un total de aproximativ 300 de elevi care mananca din mancarea cu pricina.

“Contractul cu firma Rolchim a fost incheiat de Asociatia de Parinti, deci nu scoala a facut contractul. Clasele primare mananca la catering, mancarea se serveste in sala de mese a scolii. Sunt intr-adevar copii bolnavi si este o ancheta a DSP in derulare. Inca nu stim de la ce, medicul scolii mi-a spus ca au fost copii cu enteroviroza pe care i-a trimis acasa, poate fi si asta. Trebuie sa asteptam concluziile celor de la DSP pentru a vedea exact cauza, este o ancheta in derulare”, a declarat Marinela Zamfir, directorul Liceului.

Inspectoratul Scolar Judetean este la curent cu problema si asteapta si ei concluziile anchetei Directiei de Sanatate Publica.

“Stim de problema, chiar daca se serveste masa pe contracte incheiate de parinti, este o problema a scolii. Directia de Sanatate Publica se ocupa de problema de acolo. Sunt peste 20 de copii pana acum cu probleme, dintr-un total de peste 300 care sunt in sistemul after-school si consuma aceasta mancare. E cam 10%, dar nu conteaza, trebuie luate masuri si daca este un copil bolnav. Este inca devreme sa ne pronuntam, asteptam concluziile anchetei, dar daca e o problema cu firma le vom cere parintilor sa analizeze posibilitatea sa se orienteze catre alta societate”, a precizat inspectorul scolar general, Valentin Cuibus.

Reprezentantii societatii Rolchim nu au putut fi contactati pentru a-si exprima punctul de vedere.

Rolchim Impex SRL a fost infiintata in 1992 si are ca obiect de activitate “baruri si alte activitati de servire a bauturilor”. Firma detinuta de Florina Maria Moldovan a avut in 2013 o cifra de afaceri de peste 99.000 de lei si o pierdere de aproape 92.000 de lei cu un numar mediu de 11 angajati.

UPDATE:

Asociatia de parinti, cea care a incheiat contractul cu firma de catering din Dezmir, arata ca nu mancarea servita la scoala este cauza imbolnavirilor.

"Cei de la Sanepid au fost in control, au luat probe din mancare si mancarea nu are nimic. Au confirmat ca elevii nu s-au imbolnavit de la acea mancare. Este o epidemie de viroza intestinala la nivelul intregului oras si s-au imbolnavit si copii de la Balcescu. S-au imbolnavit si copii care nu au mancat din mancarea de la cantina scolii", a subliniat Catalin Berindean, vicepresedintele Asociatiei de parinti de la Liceul Nicolae Balcescu.

Comentarii

Alexandru Krics...

21.11.2014 20:17

Stimate, D-le Cătălin BerindeanSunt și eu un fost elev care a frecventat între anii 1979 -1991, mai întâi cursurile Liceului de Matematică Fizică Nicolae Bălcescu, apoi ale Liceului Industrial Nicolae Bălcescu, ca mai târziu să absolv cursurile Licelui Teoretic Nicolae Bălcescu, precedat fiind de tatăl și unchiul meu. După mine a absolvit și sora mea, acum fiind rândul fiului meu să urmeze cursurile acestei prestigioase și îndrăgite școli clujene.În acest context, referitor la precizările pe care le-ați făcut în presă, calitate de reprezentant al Asociației de părinți, eu cred că dacă totuși v-ați arogat această funcție fără ca să vă fi ales cineva, ar trebui să reprezentați în primul rând interesele elevilor prin părinții lor și nu ale firmelor de catering pe care le intermediați.În același sens, v-aș ruga ca pe viitor să vă abțineți să îi mai telefonați soției mele, pe care dealtfel nu o cunoașteți, pentru a-i cere socoteală pentru opiniile exprimate în presă, întrucât consider că în urmă cu 25 ani ne-am câștigat cu toții dreptul de a ne exprima opiniile liber și vă asigur pe acestă cale că nu sunteți dvs. cel care ne va îngrădi vreodată acest drept !În ceea ce privește rezultatele testelor efectuate pe probele de mâncare prelevate astăzi de către cei de la Sanepid, ele pot fi concludente numai pentru mâncarea de astăzi și nu și pentru îmbolnăvirile pe care le-a provocat anterior acestei date.    Sunt convins că însă, stimate D-le Berindean, că aveți toate argumentele necesare pentru a convinge părinții nemulțumiți și îngrijorați, care nu mai știu cum să se organizeze pentru a-și îngriji mai bine odraslele. Pentru a concluziona mă întreb și eu, retoric desigur, ce anume nu a mergea bine la cantina care a funcționat până anul trecut în școală, unde copilul meu a mâncat timp de trei ani de zile fără a se plânge vreodată și fără a avea cea mai mică problemă de sănătate...Cu deosebită stimă,Alexandru Kricsfalussy    

Coco

22.11.2014 13:04

Aștept cu interes raspunsul.Nu numai de la dl. Berindean (!?) și/sau Lăzureanu,  ci și al D.S.P si al Inspectoratului școlar, chiar dacă dna directoare a evitat sa-și asume responsabilitatea (ca de obicei).

Adauga comentariu