Jos palaria

Peste 100 de copii au devenit Rangeri Juniori. Au construit căsuţe pentru lilieci şi au învăţat să protejeze natura

În timp ce mulţi copii preferă un joc pe calculator sau desenele animate alergatului în natură, peste 100 de copii şi 50 de părinţi au ales să îşi petreacă altfel sfârşiturile de săptămâna.

Din mai şi până în septembrie proiectului “Natură ne învaţă, noi o ocrotim” i s-au alăturat zeci de familii cu copilaşi de la câţiva ani până la adolescenţi, care au străbătut în lung şi în lat două situri Natura 2000 – Făgetul Clujului – Valea Morii şi Someşul Rece.

Pentru al treilea an la rând, Pădurea Făget a fost, timp de 5 luni, gazda proiectului Junior Rangers „Natura ne învaţă, noi o ocrotim”, organizat de Asociaţia Natura Transilvaniei, un program ce urmăreşte promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale. Acest proiect a fost o continuare firească a celor derulate în 2014 „Omul, prieten al naturii” şi 2015 „Natura de lângă mine: prin cunoaştere o protejez”.

Obiectivul principal al proiectului au fost educarea şi implicarea activă a copiilor în protejarea şi administrarea siturilor Natura 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii şi Someşul Rece, prin activităţi practice în ariile protejate: tabere Junior Rangers, Ziua ariilor protejate şi ateliere de creaţie.

Aceiaşi copii care pot spune cu mândrie că au ajutat la conceperea unui Manual de recunoaştere a arborilor şi care pot ghida turiştii, cu ajutorul panourilor la a căror instalare au participat, au învăţat să îndrăgească unele specii protejate în cele două arii protejate: speciile de lilieci, cărora le-au construit adăposturi în situl Făgetul Clujului – Valea Morii.

„Mă bucur tare că am reuşit, pe parcursul câtorva zile din cele cinci luni de proiect, să scoatem din casă şi din faţa televizorului un număr de aproape 100 copii, o reconectare a acestora cu viaţa reală, cu natura atât de stimulantă şi energizantă a pădurilor şi munţilor din zonele învecinate Clujului.
Consider o reuşită faptul că au ajuns să integreze în cunoştinţele lor teoretice şi practice noţiuni de ranger şi custode al pădurii, noţiuni de supravieţuire şi de protejare a faunei şi florei din natură ( lilieci, păsări, plante, arbori). Plus aer curar, distracţie şi socializare”, mărturiseşte pentru Ziar de Cluj Oana, una dintre iniţiatoarele proiectului.

De-a lungul derulării proiectului au fost amplasate în zone prolifice 12 căsuţe pentru adăpostul liliecilor, 3 panouri informative şi 2 stâlpi indicatori pe trasele turistice, dar şi 3 camere foto cu declanşare automată au fost instalate pentru o mai bună monitonizare a zonelor protejate.

Atât asociaţiei, pentru iniţiativa, dar şi copiilor şi familiilor care s-au implicat nu putem decât să le spunem „Jos pălăria!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *