Peste 100 de candidați la alegerile locale sunt DEFINITIV în incompatibilitate sau în conflict de interese. Clujul are 4 pretendenți sub interdicția de a fi aleși

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni că a transmis judecătoriilor și tribunalelor din țară lista tuturor candidaților la alegerilor locale din 27 septembrie care au găsiți definitiv, prin decizii ale instanțelor, în incompatibilitate sau conflict de interese, ceea ce înseamnă că mandatele lor NU pot fi validate dacă aceștia au fost realeși în funcții. 

Potrivit ANI este vorba despre un număr de 103 candidați la funcțiile de primar, viceprimar sau consilier din întreaga țară, notează g4media.ro

Agenția Națională de Integritate atrage atenția că, potrivit legii în vigoare, persoanele care au primit decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa o funcție electivă vreme de trei ani.

Candidați la alegerile locale din Cluj aflați sub interdicția de 3 ani de a mai ocupa o funcție electivă:

MUREŞAN IOAN-FLORIN PRIMAR COMUNA BACIU, JUDEȚUL CLUJ Incompatibilitate 16.05.2019 16.05.2022

MOCEAN IANCU-MARCEL PRIMAR COMUNA CĂMĂRAȘU, JUDEȚUL CLUJ Incompatibilitate 22.01.2020 22.01.2023

NEMEŞ LUCIAN-BOGDAN VICEPRIMAR MUNICIPIUL TURDA, JUDEȚUL CLUJ Conflict de interese administrativ 3 ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020

ROŞ NICOLAE CONSILIER LOCAL MUNICIPIUL TURDA, JUDEȚUL CLUJ Conflict de interese administrativ 3 ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020

Merită semnalată o anumită inadvertență a reprezentanților ANI: numele fostului primar din Baciu, Florin Mureșan, figurează pe lista personajelor aflate sub interdicția de a mai ocupa o funcție electivă vreme de 3 ani, chiar dacă acesta a fost demis de fostul prefect Aurel Cherecheș.

Biroul Electoral de Circumscripție Comunală Baciu a decis că Ioan Florin Mureșan, candidat independent pentru funcția de primar, nu a putut fi înregistrat pentru scrutinul din 27 septembrie, iar dosarul său de candidatură a fost respins.

Florin Mureșan a fost primarul comunei Baciu între 2012 și 2019, din partea PSD. Anul trecut, el a fost demis de prefectul Aurel Cherecheș, după ce Mureșan a epuizat toate căile de atac asupra deciziei de incompatbilitate dată de ANI. În 2013 și 2014, el a fost angajat la firme private, iar în același timp a exercitat funcția de primar, lucru interzis de lege.

După demitere, a rămas pentru scurtă vreme consilierul primarului interimar Balazs Janos.

Acum, după alegerile din 27 septembrie, Balazs Janos a obținut un mandat de primar 2020-2024 însă din partea formațiunii UDMR. 

În schimb, reprezentanții Agenției Naționale de Intergitate nu pomenesc deloc despre situația primarului din Beliș, Viorel Matiș, condamnat pentru dare de mită și trimis în judecată pentru delapidare, fiind cercetat și în alte dosare pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni, dar care a figurat pe buletinele de vot din secțiile de pe raza comunei Beliș, dorind să fie ales pentru încă un mandat.

În cazul său, Instituția Prefectului Cluj anunța că va emite ordinul de încetare a mandatului obținut de Viorel Matiș.   

CITEȘTE ȘI: Și dacă iese azi primar la BELIȘ, pesedistul Viorel Matiș va fi suspendat și se reiau alegerile. Pentru că a fost condamnat definitiv, luni, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită!

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni că a transmis judecătoriilor și tribunalelor din țară lista tuturor candidaților la alegerilor locale din 27 septembrie care au găsiți definitiv, prin decizii ale instanțelor, în incompatibilitate sau conflict de interese, ceea ce înseamnă că, dacă au fost realeși în funcții, mandatele lor nu pot fi validate.

Potrivit legii în vigoare, persoanele care au primit decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa o funcție electivă vreme de trei ani.

În contextul alegerilor locale care au avut loc în data de 27 septembrie 2020, Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința persoanelor care au fost alese să ocupe o funcție eligibilă, o serie de informații utile privind respectarea cadrului legal de integritate.


 

Adauga comentariu