Peste 1 MILION de EURO pentru sistemul de iluminat public inteligent pe un număr de 16 străzi

Autoritățile locale alocă peste 5,3 milioane de lei pentru asigurarea unui sistem de iluminat public inteligent pe 16 străzi din municipiul Cluj-Napoca „pentru scăderea efectelor gazelor cu efect de seră”. Valoarea totală a investiției este de 5.386.247,22 / 1.288.439,74 lei cu TVA. Finanțarea investiției va fi realizată din fonduri de la bugetul local și din alte surse constituite conform legii, arată reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. 

Consilierii locali vor aproba în următoarea ședință de Consiliu local un proiect de hotărâre privind realizarea unui sistem de iluminat public inteligent pe următoarele străzi:

Calea Turzii, B-dul Muncii, Traian Vuia, Mehedinți, Ioan Meșter, Romulus Vuia, Oașului, Căii Ferate, Fabricii de Zahăr, București, G-ral Eremia Grigorescu, Alexandru Vlahuța, Gruia, Alexandru Vaida Voevod, Teodor Mihaly, Unirii.  

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 4 luni.

Investiția este motivată de necesitatea „stabilirii unor ținte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și promovarea unor investițiii care să conducă la creșterea eficienței energetice în toate sectoarele de activitate ce reprezintă o politică larg răspândită și asumată la nivel european și național. (...).

La nivel național cel mai recent document în care România își exprimă angajamentul pentru realizarea de investiții care să conducă la la reducerea emisiilor de CO2 în sectorul public este Planul Național de Redresare și Reziliență”, se arată în motivarea deciziei promovării proiectului ce cumulează peste 120 de pagini.  

În prezent, sistemul de iluminat public de pe cele 16 străzi care fac parte din proiectul de investiții este format din aparate de iluminat echipate cu lămpi cu vapori de sodiu. 

Infrastructura sistemului de iluminat public pe străzile vizate este compusă din 1362 de stâlpi existenți pe care sunt amplasate un număr de 1416 aparate de iluminat. 

Proiectul prevede modernizarea și eficientizarea sistemului public de iluminat public prin înlocuirea aparatelor existente și completare pe stâlpii existenți cu aparate de iluminat bazate pe tehnologia LED.

Scenariul adoptat de administrația locală permite și instalarea unui sistem de management inteligent prin telegestiune, cu posibilitatea urmăririi de la distanță a iluminatului și are rolul de a monitoriza, comanda și controla de la distanță aparatele de iluminat. 
 

 

 

Adauga comentariu