Pesta porcină africană a fost confirmată în Bistrița-Năsăud! Județele Maramureș și Cluj sunt și ele în pericol

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la mistreţi, în judeţul Bistriţa­ Năsăud, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare 3 Agrieş, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu judeţul Maramureş şi 12 km faţă de judeţul Cluj. Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureş. Probele au fost imediat trimise către IDSA Bucureşti care a confirmat suspiciunea.

Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată şi carcasele au fost distruse.

A fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistriţa­-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, care va fi completat în şedinţa CLCB convocată pentru astăzi, 18.01.2019.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toţi porcii domestici din din zonele infectate să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Totodată au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic

Serviciul de comunicare și Logistică Documentară

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor

Adauga comentariu