Peripetii cu pisici la Cluj. Noi probleme pentru Lady Cat, prima cafenea cu "specific felin" din Cluj!

Acum cateva luni, la Cluj s-a deschis prima cafenea cu pisici din oras. Ideea i-a apartinut unei tinere absolvente de jurnalism, mare iubitoare de animale, care si-a dorit ca, in acest mod, sa aduca mai aproape oamenii de animale si invers. Cafeneaua, deschisa in 11 martie, gazduieste constant 4-5 pisici cu care clientii pot interactiona si chiar le pot adopta. Regulile localului sunt cat se poate de riguroase, ele functionand strict pentru bunastarea pisicilor.

Inceputuri pline de emotii

    Inca de la bun inceput, cafeneaua a avut parte de peripetii. Daca avizele de functionare si amenajare a spatiului nu au durat mai mult de o luna, dupa deschidere au inceput sa apara si primele probleme. La doar cateva zile de la inaugurare, Directia Sanitar Veterinara a fortat conducerea sa inchida localul pentru renovari, deoarece, in opinia celor de la DSV, acesta nu respecta legislatia romaneasca in vigoare. Decizia a declansat reactii in lant si a scos la iveala rigiditatea legislatiei noastre in comparatie cu a altor tari. Si cum cafeneaua nu era prima din Romania cu acest specific, confuzia si sentimentul de nedreptate au fost mai mari. Ulterior, implicarea activa a sefului DSV, Ioan Oleleu, a facilitat redeschiderea localului, asa incat lucrurile pareau sa intre pe un fagas normal.

Zeci de pisici oferite spre adoptie, evenimente, campanii, totul din iubire pentru animale

    Piedicile aparute la inceput de drum nu au descurajat deloc implicarea in ajutarea animalelor. Putem spune ca acestea au motivat desfasurarea mai multor evenimente si campanii pentru a incuraja lumea sa adopte pisici. Amintim printre evenimentele derulate de cafenea: "Maraton Tom and Jerry", proiectii de documentare, gradinita cu pisoi prin care cafeneaua ofera gazduire, pana la adoptie, pentru puiutii de pisica gasiti pe strada, I love my pet in care toti clientii care au adoptat pisici sau catei au primit pachete cadou, Proiectii Game of Thrones etc. Desigur, implicarea nu s-a oprit aici. Cafeneaua a organizat o prezentare pe tema sterilizarii pisicilor, in special a celor de pe strada. Chiar ieri cafeneaua a reusit sa ofere spre adoptie 10 puiuti fara stapan. In total, de la deschidere, Lady Cat, in colaborare cu cabinetul veterinar Pet Love, a oferit spre adoptie 20 de pisici, adulte sau pui.

Pisicile ca pisicile, dar cafeneaua?

    Acum cateva zile pe pagina de Facebook a cafenelei a aparut un anunt trist pentru iubitorii de animale. Din cauza lipsei de clienti, Lady Cat a declarat ca, la finalul lui august, vor fi nevoiti sa isi inchida, din nou, portile. De data aceasta, cel mai probabil, definitiv. Anuntul a starnit reactii puternice, sensibilizand clientii vechi ai localului si iubitorii de animale. Contactata de Ziar de Cluj, Lady Cat ne-a prezentat situatia actuala a localului. Ei nu doresc sa se inchida, iar luna asta fac toate demersurile posibile pentru a-l mentine in continuare functionabil.

"Momentan nu se inchide nicio cafenea. ma lupt luna asta sa fac ca proiectul sa mearga in continuare. Pe partea de adoptii stam exceptional de bine si ne luptam sa ajutam cat mai multe cazuri. Dar pe partea de clienti, ca si in momentul de fata, in timp ce va scriu, cafeneaua este goala. greutatile pe care le intampin in momentul de fata sunt strict din punct de vedere financiar, care tin de intretinerea cafenelei si investitia in salvarea unor noi cazuri. Momentan ne-am oprit din a mai prelua alte pisici, incercam in schimb sa ajutam cu promovarea. Daca pana acum, jumatate din cheltuieli le-am acoperit din banii personali, din pacate incepand de luna asta, am cam ajuns din pacate la limita posibilitatilor."


    In opinia celor de la Lady Cat, problema a inceput in momentul in care cafeneaua a fost inchisa pentru prima data. Astfel, unii potentiali clienti nu au aflat nici pana in ziua de azi ca localul s-a redeschis. Mai mult, in opinia Ralucai, cea care gestioneaza cafeneaua, mai e si o problema de perceptie a majoritatii:

"Daca de la inceput am fost perceputi de majoritatea oamenilor ca o mica asociatie, timp in care am ajutat cat de multe cazuri am putut, acum ar fi momentul ca oamenii sa ne perceapa ca si o cafenea. Pentru a face acest proiect posibil, cum nu suntem un ONG si nu primim donatii, singura modalitate de finantare a noastra sunt vanzarile produselor. nu am cerut si nu voi cere ajutor financiar, nu voi cersi sponsorizari. iubitorii de animale cred ca vor intelege situatia, si cei ce vor dori sa ajute, sper din suflet ca o vor face. Tot ce are nevoie proiectul Lady Cat in momentul de fata este strict de oameni care sa vina sa ne viziteze."

    Raluca priveste destul de optimist viitorul. A inceput colaborarea cu mai multe persoane care s-au oferit sa o ajute mai mult la promovare. In plus, pe saptamanile viitoare, are deja programate evenimente cat mai diverse prin care sa se anime spiritul in spatiul de pe Constantin Brancusi. Concret, insa, nu stim ce se va intampla cu localul. Stim doar ca datorita unor legi rigide, a unor intamplari nefericite, cumulate cu neintelegerea si proasta deschidere a autoritatilor locale catre tot ceea ce e nou si inovator, Lady Cat are nevoie de mai multi clienti. Altfel se va pierde inca o idee noua si frumoasa de care are nevoie Clujul.

 

Sursa foto: Facebook Lady Cat

Comentarii

cornel

16.06.2016 12:20

Da, clujenii nu sunt mari amatori de cafea cu par de pisica. Foarte trist. ADMIN: foarte trist că puneți problema așa. Bănuim că în copilărie chinuiați animale, iar acum vă chinuiți familia. Exact așa sună comentariul pe care l-ați făcut.

cornel

16.06.2016 13:14

Nu chinuiam si nu chinui pe nimeni, doar ca locul animalelor de companie nu e in cafenele si restaurante. Numarul mic de clienti ai Lady Cat pare sa indice ca nu-s singurul care crede asta. ADMIN: nu v-a invitat nimeni in acel local sau in unele similare, asa ca parerea dumneavoastra este doar a unuia lipsit de empatie, aflat in treaba cu un comentariu care il arata in toata splendoarea lui de ins dispus sa arunce gratuit o rautate uitandu-se in blidul altuia, nu in al lui personal. 

@admin

16.06.2016 23:40

ADMIN: ce mă distrează este momentul în care fiecare bou își dă mugetul pe față. La început vine și împunge nițel cu cornul la poarta nouă, să vadă dacă îi merge, apoi încearcă o balegă zdravănă căreia îi zice comentariu. Iar când primește una peste belciug, are impresia că poate comenta orice schimbându-și identitatea de bou anonim. Dar, boul, tot bou. Revin  și spun: lipsa de empatie este o boală contactată în tinerețe din lipsă de dragoste maternă și paternă. Nu iubiți animalele din cauza faptului că vă primeați numai șuturi în cur ca și copil de la toți - iar când plecați bâzâind acasă, vă dădea și tăicuțul peste ceafă una că nu sunteți "bărbat" și îl făceați de rușine. Așa că vă răzbunați pe necuvântătoare.

@adminul care p...

17.06.2016 11:13

ADMIN: Până nu de mult am fost sigur că prostia nu este molipsitoare. Ca tot omul, am crezut că prostia se moștenește sau se “învață” după exersări multiple. Încet, dar sigur încep să cred că trăim în mijlocul unei epidemi grave de prostie. Iar tu ești printre pacienții zero.

Daud

17.06.2016 05:58

Dl Cornel,cafeneaua este pentru a uni,a sensibiliza iubitorii de animale si a ajuta animalele inocente care sunt pe strada!Până la urma este si vina noastră faptul că sunt acolo!Cafeaua plătită de Dvs nu se contorizează,daca aveți amabilitatea să acceptați o invitație de la mine,va ofer eu una garantat igienică si daca nivelul Dvs rigid de empatie se va modifica un pic sunt happy!. ADMIN: nu aveți cu cine, vă garantez. Pentru că socialistul nu-i înzestrat cu aparatul dintre urechi și nu poate nuanța, merge pe una dintre cele doua variante clasice pentru idioți: ori nu are nicio reacție, ori interzice tot.

Adauga comentariu