Sanatate

Pericolul automedicatiei

 

Durerile de cap sau de gat, racelile, insomniile, tulburarile digestive, febra, tusea uscata sunt doar cateva afectiuni in care bolnavii ignora consultul si sfatul medicului, instituindu-si singuri tratamentul si devenind  astfel consumatorii unor cantitati impresionante de medicamente. Pericolul si mai mare consta in faptul ca multe persoane sunt tentate sa-si autoadministreze (sa-si prescrie singuri) medicamente despre care “au auzit” ca sunt foarte bune. Este ca si cum fiecare persoana si-ar repara singura ceasul, in loc sa apeleze la ceasornicar.

 

 

Pornind de la ideea ca orice medicament natural sau de sinteza poate produce si reactii secundare adverse, toti bolnavii ar trebui sa consulte medicul, chiar si in cazul administrarii unor medicamente asa-zis banale, ca aspirina sau piramidonul.

 

Pericole si riscuri

 

 

Automedicatia si consumul exagerat de medicamente prezinta riscuri mari de imbolnavire, traduse prin intoxicatii medicamentoase, dereglari functionale, aparitia unor boli de ficat si rinichi greu de vindecat si a unor stari alergice grave. In mod frecvent, cele mai multe alergii sunt provocate de folosirea nesabuita a antibioticilor si sulfamidelor.

 

 

Destul de frecvente sunt si starile de hipotensiune arteriala, ca urmare a consumului mare de tranchilizante si antidepresive. Utilizarea abuziva a medicamentelor cu actiune anticoagulanta provoaca dese stari hemoragice, iar diureticele si laxativele lasate la discretia bolnavilor produc grave tulburari ale sistemului cardiac.

 

 

Obiceiul de a lua somnifere, fara o indicatie speciala este daunator sanatatii. Organismul, odata obisnuit cu somnifere nu mai reactioneaza cu timpul la actiunea lor, iar renuntarea la ele dupa o perioada indelungata agraveaza starea de insomnie. Iar acumularea de bromuri toxice continute in unele somnifere poate duce si la incetinirea gandirii si reactiilor, la slabirea memoriei si la stari depresive.

 

 

In obezitate, abuzul de diuretice si laxative sau utilizarea de extracte tiroidiene – din proprie initiativa – pentru scaderea greutatii poate determina tulburari grave, dificil de corectat ulterior.

 

 

Folosirea in exces a medicamentelor fara avizul medicului prezinta si riscul impiedicarii descoperirii la timp a unor boli grave si chiar provocarea unor decese. Utilizarea fara discernamant a antibioticelor a favorizat dezvoltarea unor generatii de virusi foarte rezistenti la actiunea acestor medicamente, ceea ce solicita doze curative din ce in ce mai mari si introducerea unor noi preparate medicamentoase.

 

Automedicatia “dupa ureche” poate duce la o alegere gresita si la aparitia unor complicatii greu de controlat. Medicina actuala “contabilizeaza” boli ca migrene medicamentoase – dureri de cap cauzate de antalgice luate vreme indelungata – sau maladia laxativelor – iritatie a colonului provocata de abuzul de medicamente cu efect laxativ. Binecunoscutul paracetamol reprezinta cauza principala de intoxicatie medicamentoasa a ficatului in unele tari europene. Exista, de asemenea, si riscul sporit de a trata un simptom ce nu face parte din gama de manifestare specifice bolii presupuse de consumatorul-pacient. De pilda, o tuse banala poate fi primul semn al unui cancer pulmonar. Acoperit cu medicamente eliberate fara reteta, semnul nu poate fi diagnosticat rapid si boala poate evolua nestingherita. 

 

 

Limite si reguli

 

 

Trebuie sa se recunoasca faptul ca automedicatia este o practica actuala foarte raspandita in randurile populatiei. Totusi ea trebuie limitata pe cat posibil doar la un anumit numar de simptome sau de mici anomalii. Cele mai frecvente cazuri sunt: durerile articulare, durerile de cap si de spate, spasmele intestinale, arsurile la stomac, tusea seaca si expectoranta, diareea, constipatia, anxietatea, stresul, insomnia trecatoare. In toate aceste cazuri, sfatul medicului, este ca automedicatia trebuie sa fie folosita cu moderatie.

 

 

automedicatia nu trebuie sa se adreseze decat simptomelor benigne, lipsite de gravitate;

trebuie sa fie de scurta durata;

nu trebuie sa se adreseze unor persoane cu boli cronice, femeilor gravide sau care alapteaza, sugarilor;

cu ocazia cumpararii unor medicamente noi, eliberate fara reteta, se va avea grija sa se ceara sfatul farmacistului;

automedicatia foloseste medicamente care, chiar daca sunt folosite scurt timp, au o posologie precisa (doze si mod de administrare), contraindicatii, o data de expirare si o durata de intrebuintare.

 

 

 

Totusi medicii recomanda ca nimeni sa nu ia medicamente fara prescriptie. Medicamentul se elibereaza  si se administreaza in urma unei consultatii medicale in care se stabileste diagnosticul. In cazul in care prin anumite reglementari s-ar acorda dreptul de eliberare a anumitor medicamente, ar trebui urmarita prescriptia care insoteste medicamentul. Respectarea acesteia nu fereste pacientul de reactii adverse sau alergice care ar putea sa apara, si care sunt greu de prevenit. In general, la aceste medicamente riscul este minim, dar el exista.

 

 

.ro

Foto: sxc.hu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *