In vizor

Pericol de iradiere vizavi de un liceu clujean

Placute cu “Pericol de iradiere”, “Nu stationati”, “Zona controlata” ii avertizeaza pe cei care trec pe strada Constanta, vizavi de Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” si pe o latura a curtii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj.

Colorate in galben, indicatoarele care avertizeaza asupra pericolului de pe trotuar  sunt fixate pe doi pereti ai Institutului de  Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. Una dintre laturi da spre strada si interzice stationarea pe un trotuar ingust pe care trec zilnic mii de oameni, inclusiv elevii Liceului “Nicolae Balcescu”, iar celalalt in curtea cladirii care gazduieste doua institutii sanitare, DSP si Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a judetului Cluj, gazduind, de asemenea, un aflux mare de persoane. 

Marinela Zamfir, directoarea Liceului Teoretic “Nicolae Balcescu” a declarat ca nici nu a observat indicatoarele cu pricina. 

“Nu le-am vazut, nu stiu cat e de periculos si la ce distanta. Banuiesc ca, daca ei au toate avizele, ar trebui sa fie in regula. O sa verific, ma interesez si, probabil, voi ridica problema mai departe”, a spus Zamfir. 

In zona vizata a cladirii institutului e Laboratorul de Radioterapie din cadrul institutiei, dupa cum a precizat Adrian Mlesnite, managerul institutiei. 

“Nu e pericol de iradiere. Placutele au fost puse pentru ca exista niste norme europene care ne obliga sa afisam asta. La capitolul echipamente care au sursa de radiatii gamma nu exista rabat de la autorizari. Totul e autorizat de CNCAN- Comisia pentru Controlul Activitatilor Nucleare, care este o autoritate supervizata in permanenta la nivel european si mondial”, a declarat Mlesnite. 

Managerul a spus ca biroul sau se afla chiar deasupra laboratorului respectiv si nu are nici o problema cu asta. 

“Sunt semne de atentionare. Asta inseamna ca inauntru se lucreaza cu radiatii, dar nu inseamna ca nu se poate stationa acolo, chiar daca asa scrie pe placute. Asa sunt regulile. E un loc unde nu e voie sa se intre  decat cu personalul de specialitate. Se fac masuratori anuale ale nivelului de radiatii la ferestre si usi, iar cei care lucreaza acolo au la ei niste device-uri care masoara gradul de iradiere si sunt verificate lunar. In consecinta, nu e nici un pericol de iradiere in afara geamurilor cladirii”, a mai spus Mlesnite. 
Potrivit specialistilor, expunerea la radiatii are diferite efecte periculoase asupra organismului, printre care si tumorile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *