Din oras

Peretele unui bloc din Manastur, „decupat” de proprietarii care isi construiesc balcoane generoase

Lucrarile de reamenajare a apartamentelor in Cluj-Napoca se desfasoara, de cele mai mult ori, in functie de dorintele proprietarilor, nu a prevederilor legale. In unele cazuri, clujenii solicita autorizatii de construire, insa acest lucru se intampla, cu precadere, cand e vorba de lucrari ce schimba fatada blocului. Oricum, si in aceste cazuri, autorizatia este ceruta mai mult de gura vecinilor decat pentru a fi respectata.

O situatie similara s-a intamplat si in cartierul Manastur, mai precis pe Aleea Borsa. In octombrie 2014, Primaria Cluj-Napoca le-a eliberat proprietarilor unui apartament din aceasta zona o autorizatie de „construire doua balcoane la parter”. Zis si facut, oamenii s-au apucat de treaba, insa balconul proaspat ridicat a ajuns sa fie de doua ori mai lat fata de celelalte balcoane din bloc, iar pentru un „acces facil”, proprietarii au „renuntat” la cea mai mare parte a peretelui exterior.

Acum, vecinii ii acuza pe proprietari ca au decupat blocul dupa bunul plac. Suparati pe situatie, vecinii spun ca structura de rezistenta a blocului a fost afectata si vor sa se ia masuri. Ana Morarescu a solicitat reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca sa verifice in ce masura se respecta proiectul autorizat, insa pana acum nu a primit niciun raspuns.

„Domnul cu pricina construieste doua balcoane care depasesc marimea balcoanelor vecine si iesirea din apartament spre balcon este taiata la fiecare incapere. Mai exact este distrusa structura de rezistenta a blocului respectiv. Totusi, nu cred ca este posibil asa ceva. Astept ca legea sa fie respectata de toata lumea, nu doar de cei amarati si fara relatii”, spune clujeanca.

Controalele se fac doar in cazuri exceptionale

Reprezentantii autoritatilor locale nu merg in control la clujenii care cer astfel de autorizatii. Astfel de controale nu se desfasoara nici macar prin sondaj. Singurele ocazii in care sunt trimisi totusi agenti ai Politiei Locale sunt in momentele in care exista plangeri sau suspiciuni ca nu se respecta legea. Aceasta situatie se aplica atat in cazul autorizatiilor de construire pentru imobile, cat is in cazul lucrarilor de reamenajare.

“Se merge in control in cazul in care exista suspiciuni ca nu se respecta autorizatia. Oricum, la final se face receptia lucrarii si daca nu e conforma cu autorizatia nu se elibereaza documentele necesare pentru ca omul sa isi intabuleze spatiul. Daca la final autorizatia nu e respectata, beneficiarul e obligat sa aduca constructia la forma initiala”, mentioneaza Mirela Ogrutan, din cadrul Biroului Mass-media al Primariei Cluj-Napoca.

Totusi, si in cazul in care sunt semnalate nereguli, controalele nu se efectueaza cu viteza luminii. Desi clujeanca a alertat autoritatile in urma cu aproape o saptamana, raspunsul intarzie sa apara, iar proprietarii apartamentului isi continua lucrarile de reamenajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *