Pepenarii prefera sa primeasca amenzi dar sa isi vanda marfa

Cluj-Napoca, datorita puterii ridicate de cumpararea populatiei, a devenit o Mecca a vanzatorilor de pepeni. Desi nu mai exista in oras, de mai bine de trei sezoane, spatii destinate special comercializarii de pepeni, producatorii din Dabuleni isi gasesc cu usurinta locatii, fie pe spatiu privat, fie pe domeniul public, in care sa isi desfaca marfa. Politia Locala aplica amenzi in mod constant, insa comerciantii prefera sa le plateasca fara ezitare in termenul prevazut de lege. Cat de retabil este nimei nu stie, cert este ca in Cluj-Napoca nu exista o piata doar pentru vanzarea pepenilor, iar in cartiere mizeria lasata de comerciantii de Dabuleni este de nedescris. 

Potrivit Legii 12/1990 republicata in 2009 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite care atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, este interzisa  vanzarea ambulanta a oricaror produse in alte locuri decat cele autorizate de primarie sau prefectura. Un paradox intalnit la Cluj-Napoca il constituie faptul ca vanzarea pepenilor este permisa doar in pietele agroalimentare, deoarece de mai bine de trei sezoane locurile din oras in care pepenarii erau obisnuiti sa isi desfaca marfa au fost interzise. Cum administratia ocala nu mai permite vanzarea pepenilor nici pe domeniu public sau privat, prin intermediul politiei locale sunt aplicate amenzi celor care desfasoara acte de comert ambulant. Astfel, numai de la inceputul acestei luni, Politia Locala a  aplicat nu mai putin de 55 de amenzi cuprinse intre 500-1000 de lei. Se pare ca pepenarii prefera sa plateasca aceste sanctiuni si sa ramana in continuare in locatiile in care au fost amendati fara a elibera spatiile respective in urma somatiilor politistilor locali.

“Pe legea 12/1990 au fost aplicate 55 de amenzi contraventionale vanzatorilor de pepeni. Cuantumul sanctiunior fiind cuprins intre 500 si 1000 de lei. Contravenientii sunt somati odata cu aplicarea sanctiunii sa elibereze spatiul, fie ca este vorba de domeniul public sau cel privat. Cu toate acestea ei prefera sa isi platesca amenzile si sa ramana pe locul respectiv. Au fost cazuri in care acelasi comerciant a primit mai mult de doua sau trei amenzi pentru aceeasi fapta insa se pare ca le este rentabil din moment ce nu doresc sa elibereze spatiile ocupate, de multe ori abuziv”, au afirmat reprezentantii primariei.

Avem o intrebare de bun simt pentru cei care vremelnic conduc orasul: din moment ce in pietele agroalimetare nu exista locuri pentru pepenari, “mafia” pietelor stie de ce, nu ar fi normal ca Primaria sa amenajeze un spatiu permanent pentru comercialiarea lubenitei dupa modelul pietelor volante? Platoul salii Sporturilor ar fi o solutie de compromis - insa ar putea fi o solutie. Astfel ar disparea din cartiere mizereia, mirosul neplacut al pepenilor stricati si galagia de pe tipul noptii creata de vanzatorii sezonieri. Un loc civilizat, decent,  amenajat cu cabine de dus si toaleta ar face probabil ca activitatea de cmercializare a pepenilor sa se desfasoare normal, asa cum ii sade bine unui oras de cinci stele. 

 

 

Comentarii

E U.

12.07.2016 00:12

Așa ceva într-un stat de drept nu se poate întâmpla. Părerea mea este că ori autoritățile sunt slabe, ori este o înțelegere între ei . Ceva interes trebuie să fie acolo.Atunci propun să lăsăm și pe producătorii de cartofi, mai sunt producătorii de varză, de mere etc.În nicio țară civilizată n-am văzut așaceva.Trăiesc între blocuri , nu știu unde își fac nevoile, unde se spală, nu știu unde este protecția copilului? Și toate astea sub atenta supraveghere a autorităților care se joacă acum cu greva

Adauga comentariu