Pentru cine arde rampa RADP, Nea’ Pandelică?

Cum s-ar zice, să vorbim pe înțelesul tuturor: nimeni nu poate cuantifica jaful și gaura la buget pe care o aduce afacerea cu deșeuri. Nu numai cea din Cluj, ci din orice alt județ al țării. Dar pe noi ne interesează Clujul. Că acesta are o istorie a jafului pe această afacere veche de măcar 27 de ani, care ne-a lăsat în urmă o comunitate de sclavi (cetățeni de mâna a doua) de cam 3000 de suflete, o pată pe râtul simandicos al Clujului. În plus, aceste afaceri cu deșeuri, făcute de un țigan care și-a exploatat fără milă semenii, au uns cariere politice mai bine de două decenii și jumătate.

Trebuie să vă fie foarte clar: de mai bine de două decenii, nu s-a dorit rezolvarea problemei gunoaielor clujene, pentru că s-ar fi distrus o sursa de cash la negru ce a alimentat în toți acești ani toată zona politicului clujean.

Vereș “Țiganul” a murit, așa că secretele sale au luat calea mormântului.

Pe noi ne interesează, dincolo de bârfe, chestiunile concrete: cele în care Șerban Grațian făcea praf 6,5 milioane de euro din banii publici, în mandatul 2000 – 2004, pentru două mașini de împachetat deșeuri care n-au funcționat însumat mai mult de 24 de ore și nici un procuror nu a deschis vreun dosar penal. Că 6,5 milioane de euro sunt un fleac la îndemâna oricui.

Ne interesează cum din 2011 și până azi nu s-a reușit finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.

Ar trebui să-i interesze pe procurori cum pupilul lui Vereș “Țiganul” din funcția sa de șef al CJ Cluj s-a opus la oruce altă soluție de rezolvare a deșeurilor care nu s-ar fi dezvoltat pe lângă rampa de gunoi a Salprest.

Ar trebui să-i interseze cum de pe rampa închisă de ani de zile de la Pata Rât încă se mai depozitează deșeuri (văd degeaba cei de la Garda de Mediu prin satelit) – cum a descoperit acolo și a depus plângere penală în acest sens Mihai Seplecan, fostul președinte al CJ Cluj (degeaba bineînțeles), deșeuri depozitate ilegal în valoare de 10 milioane de euro (alt fleac).

Și despre cum a luat brusc foc rampa de la Pata Rât acum un an și a ars cam trei săptămâni, distrugând probele materiale ale jafului în valoare de măcar acele 10 milioane de euro.

Ar mai trebui să-i intereseze cum s-a făcut cu 1 milion de euro rampa de gunoi a RADP a municipiului Cluj-Napoca care sabotează, după cum am arătat, însuși proiectul european al CMID (chit că-i doare-n cur pe toți de acest proiect, că oricum se dau banii înapoi și nu din buzunarele vinovaților, ci din cele ale clujenilor – niște vinovați, dacă este să ne gândim ce anume au votat).

Așa că, pe modelul Pata Rât, întrebăm și noi, să ne aflăm în treabă, în locul procurorilor, pentru cine ard de trei zile gunoaiele de pe rampa RADP, Nea’ Pandelică? În beneficiul cui, ștergând care urme de depozitare presupus ilegală?

Cam care ar fi dâra puturoasă a banilor din deșeuri acoperită de fumul unui nou incendiu în zona Pata Rât? Răspunzând la această întrebare, ajungem direct la miezul fierbinte al fiecărei incendieri care are loc la rampele de deșeuri din zona Salprest.  Incendiul pus “de o mână criminală” în primăvara anului trecut a fost un bun prilej să se poată face descărcarea de pământ de pe actuala rampă de depozitare a deșeurilor a RADP (rampa lui Boc), pământ cu care s-a "stins" vechiul incendiu. Cam acesta este mecanismul descris de un cititor al Ziar de Cluj. Iar dacă este adevărat și s-a luat pământ din rampa RADP să se pună peste incendiul de la Pata Rât, suntem într-o situație similară cu pământul luat din fundația CMID (care a și distrus, practic, proiectul) și a fost dus în fundația pistei Aeroportului Internațional Cluj.

Chiar nu se observă de pe margine, din Republica Autonomă a Justiției din Cluj că toate, dar absolut toate proiectele pe deșeuri ale județului, au fost sabotate cu intenție de către politicieni? 

Comentarii

Elf

09.07.2017 01:29

De ceva vreme se depozitează pe vechea rampa material provenit din actualele depozite .Informația poate fi ușor verificară prin faptul ca vechea groapa a fost acoperita cu pământ iar acum este iar vizibil gunoiul la suprafața.Garda de mediu iar tace!Cum rămâne cu cele 500000 m3 depozitați ilegal care au blocat închiderea gropii cu peste 3 ani?!

Adauga comentariu