Pensionarii si fiarele din Parcul Central

Sunt patru, trecuti bine de prima tinerete. In diminetile reci, cand majoritatea incercam sa ne trezim cu o cafea fierbinte sau ne grabim sa ajungem la caldura de la serviciu, ei sunt in Parcul Central. In fiecare zi, negresit. Echipati cu manusi si cu perne de burete, pensionarii fac exercitii pe aparatele de fitness de langa lacul inghetat. Cate 100 – 150 pe fiecare aparat. Vin de trei ani, de cand s-au amplasat aparatele de fitness in Parcul Central, indiferent de anotimp si de conditiile meteo. Aici s-au cunoscut si s-au imprietenit, doar isi petrec in fiecare zi cate doua ore impreuna.
“De obicei suntem mai multi, suntem vreo sase care venim in fiecare zi. Este foarte bine, simt nevoia sa vin si sa fac exercitiile. E ca si cum am merge la serviciu. Toate aparatele imi plac, vin si le iau la rand”, spune Ion Puscas, in timp ce isi aranjeaza pernita pe metalul rece, in pauza dintre doua ture de abdomene.
La cei 72 de ani ai sai, se lauda ca nu il doare nimic si spune ca asta se datoreaza exercitiilor zilnice din Parcul Central. Singura suparare este ca “cel mai performant” aparat a fost demontat de cateva zile si dus la reparat, iar termenul promis de reamplasare nu a fost respectat. Colegul de exercitii, Dumitru Somesan, il aproba si ne povesteste si el cum l-a ajutat fitness-ul in aer liber.
“Eu am avut accident vascular acum sase ani, nu puteam umbla. Vin aici de trei ani si fac exercitii, pe fiecare aparat. Mi-a spus si doctorul ca acum merg mult mai bine si chiar ma simt mai bine”, spune barbatul de 70 de ani, care vine zilnic din cartierul Manastur.
Alaturi de el, in fiecare zi la ora 8 fix, este prezent si Trifon Lazea, seniorul grupului, de 75 de ani. Ii placea sportul si in tinerete, avea haltere home-made. Acum, e clientul fidel al aparatelor germane din parc.
“De ce sa stai anchilozat toata ziua in casa? Mai bine vii aici, faci miscare, stai in aer curat. Vara vin de doua ori pe zi, vin si dupa masa. Mai ales cand au fost caldurile alea infernale, ma sufocam si mai bine veneam aici”, ne marturiseste acesta.
Cel de-al patrulea dintre prieteni, Ioan Cioban, vine numai de un an sa faca miscare in parc, dar are cu ce se lauda.
“Imi face bine, aveam 100 de kile, acum am 88. Intr-un an de zile! Vin in fiecare zi, in afara de duminica, de la 8 la 10. Dupa ce termin cu aparatele, mai si fug o tura roata si ma duc acasa pe jos. Stau in Marasti”, spune  cel mai tanar membru al grupului, de 67 de ani.
Cei patru se tin bine, stau cu spatele drept si pofta de viata li se citeste pe fata. Prefera sa isi inceapa ziua cu miscare in aer liber, nu cu emisiunile in reluare de la televizor si nu dau din coate ca disperatii sa se inghesuie in autobuzele arhipline. Unii mai incet, mai batraneste, altii cu o energie demna de invidiat, “calaresc” zilnic "fiarele din parc". Nu se plang de soarta grea a pensionarilor, fac lucruri care le dau o senzatie de bine. Se rezuma sa ia lucrurile pe rand, asa cum vin: primele doua ore din zi sunt pentru fitness, iar pentru asta primesc un “Jos palaria!” din partea noastra!

Adauga comentariu