In vizor

Pensii speciale si pentru alesii locali. Cei de la Cluj nici macar nu stiau

La ora actuala, din cei 110 primari de municipii si sectoare ale capitalei, peste 40 au dosare penale pentru coruptie. Iar dintre cei 41 de sefi de consilii judetene, mai mult de jumatate au fost condamnati, anchetati de DNA, declarati incompatibili sau in conflict de interese. Asta nu i-a impiedicat insa pe parlamentari sa elaboreze un proiect ce prevede ca toti primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene sa incaseze o pensie si jumatate, in plus, pe langa pensia clasica.

Proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale alesilor locali – primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene care au ocupat o astfel de functie cel putin doi ani – a primit ieri un raport favorabil in sedinta comuna a comisiilor juridica si de administratie din Senat si merge cu propunere de admitere in plenul Senatului, camera decizionala. Raportul favorabil a venit in aceeasi zi in care parlamentarii si-au votat pensii speciale in plenul comun. 

Proiectul este semnat de 29 de deputati si senatori de la mai multe partide, majoritatea PSD si UDMR, dar si din PNL, UNPR si grupul minoritatilor.

Vakar Istvan spune ca administratorii oraselor si ai judetelor nu trebuie sa aleaga aceasta misiune motivati de venituri. „Banii sunt efemeri, bucuria de a ajuta un om ramane”, spune Vakar, care spune ca nu stia ca si vicepresedintii de consilii judetene sunt inclusi in categoria celor care ar putea sa beneficieze de pensii speciale. 

„Eu, cand am venit consilier judetean, am venit pentru a face ceva in judet. Cand am ajuns vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, am ajuns sa am un venit injumatatit fata de ce aveam inainte. Nu am ales sa fac asta pentru bani. Daca va fi candva o astfel de compensatie, o fi; nu stiu daca asta e misiunea pe care trebuie sa io aiba alesul, sa mearga intr-o anumita functie pentru a-si rotunji venitul. Cand rezolvi o problema, ai o bucurie mult mai mare decat iti pot aduce vreodata banii, care sunt efemeri. Iar eu mai am mult pana la pensie”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj. 

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara, aceeasi formula de calcul ca si la parlamentari, indemnizatie care insa nu este identica la toti alesii locali. Indemnizatia se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensie si se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, se mai arata in proiect.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in noiembrie

Pentru mandatele incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat exercitata, care nu poate fi mai mica de doi ani. Ca si in cazul parlamentarilor, initiatorii justifica aceasta nevoie prin faptul ca alesii nu pot desfasura alte activitati in timp ce ocupa respectivele functii si pentru a oferi „atractivitate” acestor functii.

„Multi dintre cei care au indeplinit sau indeplinesc functiile de primari, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean au plecat din sfera de activitate privata, renuntand la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune in slujba comunitatilor locale” se arata in expunerea de motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *