Pensii de 200.000 de lei, acordate ilegal la Cluj

Curtea de Conturi arata in raportul pe anul 2012 ca in mai multe judete, printre care si la Cluj s-au acordat plati necuvenite, reprezentand pensii de invaliditate sau de urmas, pensii anticipate precum si indemnizatii de insotitor. Valoarea  prejudiciului se ridica la aproximativ 4 milioane de lei.

“Au fost identificate plati necuvenite, in suma estimata la 2.974 mii lei, reprezentand pensii pentru invaliditate de gradul I, gradul II si de urmas, platite persoanelor care realizau concomitent venituri de  natura salariala si din activitati independente, potrivit declaratiilor de venit si plati necuvenite de drepturi, reprezentand pensii anticipate si anticipate partial, persoanelor care realizau in acelasi timp si venituri de natura salariala la Casele Judetene de Pensii (CJP) Cluj, Dambovita, Maramures, Calarasi, Constanta, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mures, Salaj, Timis, Valcea, Vaslui, Alba, Giurgiu, Galati si CP a Municipiul Bucuresti”, arata raportul.

Reprezentantii CJP Cluj au initiat demersurile pentru recuperarea sumelor acordate nelegal.

“In  urma  verificarilor efectuate de catre membrii  Camerei de Conturi Cluj au fost identificate  persoane incompatibile , beneficiare  de pensii de invaliditate gradul I, II sau III , care obtinut  si venituri din activitati salariale sau activitati independente , si persoane beneficiare de pensii de urmas care au realizat venituri mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut pe economie , pentru care  s-au emis decizii de debit  in valoare totala  de 124.518 lei  , din care s-a recuperat pana in 31. 12. 2013 40.816 lei in conformitate cu legislatia in vigoare”, arata reprezentantii CJP Cluj.

In raport se mai evidentiaza ca la nivel national s-au platit nelegal indemnizatii de insotitor in valoare de 956.000 de lei. Beneficiarii primeau indemnizatia din doua surse – din bugetul asigurarilor sociale si din bugetele locale. Astfel de cazuri s-au gasit la Maramures, Mures, Prahova, Timis, Valcea, Alba, Bihor, Cluj, Giurgiu, Sibiu, Salaj si Vaslui.

“In  urma  verificarilor efectuate de catre membrii  Camerei de Conturi Cluj au fost identificate  persoane incompatibile , beneficiare atat de indemnizatie de insotitor acordata de catre CJP Cluj in conformitate cu Legea 263/2010 cat si pentru asistent personal in conformitate cu Legea 448/2006  stabilit de catre DJAPSC Cluj , pentru care s-au emis decizii de debit in  valoare totala  de 81.482 lei , din care s-a recuperat  6.048 lei pana in 31 decembrie 2013,  in conformitate cu legislatia in vigoare”, au precizat reprezentantii CJP Cluj.

Debitele curg in continuare si beneficiarii platesc esalonat, pana la recuperarea totala a prejudiciului.

Foto: evz.ro

 

Adauga comentariu