Din oras

Pe urmele Revolutiei Romane de la Cluj, cu tinerii din Asociatia Korzo

La 26 de ani de la evenimentele din 1989, un grup de tineri organizeaza tururi ghidate prin locurile emblematice petrecute la Cluj. Au povestit detalii despre cum s-au petrecut diverse episoade, dar si din felul in care clujenii traiau in asa-numita Epoca de Aur. 

 

Totul a inceput  pe strada Traian, in fata impunatoare cladiri care gazduieste acum sediul SRI, insa, pe vremuri, era o zona de groaza pentru locuitorii orasului. 

„Prima oara am organizat o astfel de plimbare anul trecut, cand s-au implinit 25 de ani de la Revolutie. Ne-am gandit ca cei care s-au nascut dupa ’89 ar trebui sa stie si ei ceva despre evenimentele din decembrie, fiindca sunt foarte importante si nu prea mai auzim atat de multe despre aceste lucruri”, a precizat Dorottya Ujvari, membra a Asociatiei Korzo, una dintre indrumatoarele turului. 

Prima parte a evenimentului si-a propus sa prezinte cate putin despre comunismul in Romania si Europa. 

„De aceea incepem de la sediul fostei Securitati. O sa povestim putin si despre cladirea, aceasta a fost construita initial pentru o scoala, dar, dupa al Doilea Razboi Mondial a devenit sediul Securitatii, un loc foarte inspaimantator pentru clujeni. Toata lumea cunostea aceasta cladire si tuturor le era frica de aceasta zona”, a mai spus ghidul. 

Cei cativa participanti la tur au ascultat aceste povesti, sub ochii vigilenti ai unui politist din apropiere, dupa care s-au indreptat spre zona Astoria. 

„Pe strada Horea au venit muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu, CUG-ul, cum era cunoscut, din cartierul Iris. Au vrut sa ajunga in centru, sa faca o demonstratie de solidaritate cu cei din Timisoara, dar, pana ce au ajuns aici, la Astoria, in jurul orelor 15-16, aici venisera deja cateva zeci de militari cu tancurile. Le-au cerut oamenilor sa plece acasa, dar stim ca ei nu au facut asta. S-a tras in multime si au murit cinci oameni. Zvonurile spun ca nu numai din randul soldatilor au venit impuscaturi, ci si din podul unei case. Unii spun ca acestia au fost teroristii, sau securitatea, nu se stie. E chiar enervant ca si dupa 26 de ani nu am aflat aceste lucruri”, a explicat Dorottya. 

Urmatorul punct de oprire a fost Piata Mihai Viteazul. Chiar in fata statuii eroului, participantii la tur au aflat ca acolo a fost cu cateva zeci de ani in urma o intalnire cu Ceausescu, in 1974, cand a si schimbat numele orasului Cluj. Au fost impartite imagini cu parade si sarbatori de 23 august de al Cluj. 

„In decembrie ’89 a fost acolo si Doina Cornea. A tinut un discurs si a fost un moment foarte interesant, pentru ca, dupa cateva zile, s-a simtit o apropiere intre oamenis i soldati. Am gasit multe istorisiri prin ziare despre asta. Cel mai emotionant episod a fost atunci cand o femeie si un barbat i-au dat unui soldat garoafe, iar el a inceput sa planga. Alte articole relateaza cum clujenii le duceau soldatilor mancare. Erau foarte tineri soldatii, aveau pana in 25 de ani”, a mai spus ghidul. 

Grupul a mers apoi in centru, in Piata Unirii. 

„Aici s-au strans intelectualii, oamenii de la universitati. In unele povestiri apare ca s-a tras si acolo si nu doar din partea armatei, ci si din cladiri, mai ales a hotelului Melody. In 22-23 decembrie, oamenii au aprins lumanari in memoria celor decedati, in fiecare loc al orasului unde s-a intamplat asta. De al Libraria Universitatii s-au aruncat si au ars carti de-ale lui Ceausescu, iar afara au scris „Am ars cartile, dar vitrina o pastram”, a mai explicat tanara. 

„Am mai citit ca in 24 decembrie cineva a cantat aici „Silent Night” in romana, maghiara si germana”, a completat ea. 

Grupul a mai poposit la cladirea PCR, unde acum e prefectura, unde a fost o mica demonstratie, vizibila in filmuletul cu Revolutia postat de o clujeanca pe Youtube. 

 

La final, turul ghidat a ajus in fata Catedralei Ortodoxe din Piata „Avram Iancu”.

„Locul acesta simbolizeaza cumva acest inceput nou. Am pornit de la cladirea Securitatii, locul trecutului si a comunimului, iar lumea noua a inceput la Catedrala Ortodoxa. Acolo s-au tinut mai multe discursuri, dupa Craciunul din ’89, in fotografii se pot vedea multimile prezente aici, vreo 10.000-15.000 de oameni care au crezut ca va veni o lume foarte buna, libera si deschisa, dar se pare ca nu prea am stiut ce sa facem. E interesat somndajul facut de Adevarul, din care reiese ca cel mai bun conducator al Romaniei a fost Ceausescu”, a mai spus Dorottya Ujvari. 

Un tur in limba romana al locurilor Revolutiei Romane de la Cluj va avea loc in organizarea Asociatiei Korzo la inceputul anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *