Diete

Pe lista de cumparaturi ouale, carnea si pestele

Pentru a slabi, kilogramele in plus nu trebuie sa ne preocupe doar in momentul cand ne asezam la masa, ci tot timpul, mai ales cand facem cumparaturi in marile centre comerciale sau supermarketuri.

 

 

Iata cateva recomandari de care este bine sa tinem seama cand facem cumparaturi la raionul de carne (macelarie), mezeluri si peste:

 

 

Ouale reprezinta alimente de o foarte mare importanta nutritiva, datorita vitaminelor (A, E si B12) care se gasesc mai mai ales in galbenus, a proteinelor de o calitate incomparabila, mai ales in albus si a mineralelor (fier, fosfor) prezente in cantitati insemnate. Singurul inconvenient este cantitatea mare de colesterol din galbenus. Dar daca in sangele nostru acesta nu este prea mare, fiind la urma urmelor esentiali bunei functionari a organismului nostru, indispensabil in fabricarea anumitor hormoni, putem consuma fara teama cate oua vrem, mai ales daca regimul nostru are ca scop remodelarea siluetei.

 

 

Sa cumparam oua in cantitate suficienta, pentru ca sunt bune pentru intreaga familie. Sa fierbem oua tari pe care sa le tinem la frigider, intrucat sunt un mijloc excelent de a taia foamea. Multe din retele de mancare contin oua.

 

 

Carnea este un aliment pretios datorita aportului de proteine de calitate excelenta, care ne feresc de oboseala sau de malnutritie si ne ajuta la remodelarea siluetei.

 

 

Carnea care nu trebuie sa lipseasca de pe lista de cumparaturi – fiind permisa in orice cantitate si in orice moment al zilei – este cea de pasare, cu conditia sa-i indepartam pielea. Aici se include puiul, puiul de curca, bibilica si curcanul. Sa facem in fiecare saptamana un pui la rotisor, sa-l portionam si sa-l tinem la frigider pentru a avea oricand gata o masa rece ce ne va ajuta in cazul in care apar accese de foame. Se gasesc de obicei la mezeluri, gata preparate, bucati de piept de pui, piept de curcan, pui de curca prajit, taiat cubulete (practice pentru a face repede o salata asortata).

 

 

Din carnea de pasare mai sunt indicate si pulpele, fiind excelente pentru programul de remodelare a siluetei. Sunt usor de pregatit: la cuptor, in folie, la gratar sau in tigaie antiadeziva. Sa ne facem provizii in frigider si sa le consumam dupa cum credem de cuviinta.

 

 

Sa trecem cu regularitate  in meniu si pe lista de cumparaturi: gratar, pulpa de vitel, vita sau iepure de casa. Sa trecem  pe lista, pentru toata familia, carne tocata, mai ales din cea care are sub 5 % grasime, deoarece este de obicei preferata copiilor. Sa-i cerem totdeauna macelarului sa indeparteze stratul de grasime de pe gratare.

 

 

Pentru a nu ramane niciodata fara carne si pentru a avea tot timpul la indemana, sa cautam in supermarketuri ofertele promotionale la cantitati mari (fara a uita sa verificam data expirarii), pentru a le congela. Putem sa facem astfel economii deloc de neglijat

 

 

Atentie si la vanatul mare (mistret, caprioara). Acest fel de carne nu se consuma in fiecare zi si este de obicei foarte saraca in grasimi. Este insa bogata in acid uric, motiv pentru care nu este recomandata intr-un regim de slabire, cand numeroase alte reziduuri sunt eliminate in sange.

 

 

Sarace in grasimi si bogate in proteine, in vitamine din complexul B si mai ales in fier (ficatul este cea mai buna sursa, prezentand interes mai ales pentru femei, care au cu regularitate carente de fier din cauza ciclului menstrual), maruntaiele sunt foarte bune impotriva anemiei si a oboselii care pot surveni intr-un regim de slabire.

 

 

Mezelurile reprezinta, impreuna cu produsele zaharoase, cei mai mari dusmani ai siluetei (cu exceptia suncii obisnuite si a celei crude). Sa ni le scoatem repede din minte pentru a ne putea modifica comportamentul alimentar. Cu toate acestea, cei care le apreciaza in mod deosebit si le consuma cu regularitate in familie pot sa nu le elimine complet din alimentatie si sa le consume in varianta degresata disponibila pe piata.

 

 

Vedeta incontestabila este sunca degresata si fara sorici, deoarece este bogata in proteine si are mai putin de 4 % grasimi. Putem astfel s-o consumam la orice ora si in orice cantitate.

 

 

Cele mai interesante alimente sunt produsele noi care inlocuiesc carnea de porc cu carnea de pasare: sunca de pui, carnati de curcan, piept de pui de curca. Sa le incercam si, daca ne plac, sa le folosim la salate sau sandviciuri, cu diferite ocazii.

 

 

La raionul de peste (pescarie), de fructe de mare si de crustacee, toate bogate in proteine de calitate superioara, suntem in elementul nostru, pentru ca nu exista produse interzise. Nici macar pestii “grasi” nu trebuie scosi din meniu, deoarece grasimile pe care le contin, putine in comparatie cu celelalte sortimente de carne, au acizi grasi de mare importanta, numiti “omega”, foarte buni pentru sanatate, mai ales in reglarea metabolismului colesterolului.

 

 

Sa cumparam o bucata mare de peste, sa o preparam si sa o pastram pentru a include cu regularitate pestele in meniu. Acesta este prin excelenata alimentul de baza al multor regimuri de slabit. Lista care urmeaza ne poate usura alegerea: lupul-pestilor, platica, stiuca, morun, crap, nisetru, babusca, porcusor-comun, randunica de mare, cambula, batog, limanda, scrumbie, vulpe de mare, rechin cu spini, sardine, somon, ton, lin, pastrav, calcan etc.

 

 

Fructele de mare, scoicile si crustaceele pot fi consumate la fel de bine ca antreu sau ca fel principal. De fapt, continand multe proteine si putine grasimi, ele sunt alimente importante in regimul de slabire, fiind destul de hranitoare, asa ca pot fi consumate la orice ora. Sa trecem cu regularitate pe lista de cumparaturi crevete, scoici, calmari, moluste, raci, homari, languste, midii, stridii etc.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *