Pe fumuri încă de la 13 ani. Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia că debutul vârstei de consum a substanţelor psihoactive în rândul tinerilor a scăzut, iar drogurile se pot găsi “uşor”

Tragic este şi faptul că specialiştii susţin că substanţele se găsesc prea uşor, tinerii considerând că unele droguri se pot găsi “uşor”. Tinerii se aprovizionează cu canabisul sau noile substanţe psihoactive din locurile unde îşi petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, străzi şi parcuri, dar şi de la şcoală sau internet. Iar Cluj-Napoca devine renumit pentru faptul că cea mai mare discotecă ilegală în aer liber, Untold, are patronii şi administratorul implicaţi în consum de droguri. Că primarul Emil Boc şi autorităţile de forţă locale au pus oraşul preş la picioarele unor prăjiţi care funcţionează pe prafuri şi iarbă.

CITEŞTE: Dosarul UNTOLDroguri - adevaratele dileme. Pentru DIICOT Cluj - unde e FLAGRANTUL, cine si-a batut joc de munca procurorului Emanuela Oltean? Pentru Statul Roman: cine are interes ca DIICOT sa fie neperformant si subfinantat?

CITEŞTE: Bogdan Buta, seful UNTOLD, se droga la greu cu asociatul sau Sorin Gadola si cu dealerul Ionut Morariu, administratorul Untold SRL! Emil Boc, cum te simti cand stii ca ai facut din Cluj-Napoca un pres pentru drogatii UNTOLD?

CITEŞTE: Ionut Morariu, TRAFICANTUL care ii dadea droguri lui Sorin GADOLA, a fost 2 ani ADMINISTRATOR al UNTOLD SRL! Gadola junior si Morariu se drogau impreuna in timp ce organizau festivalul! Bogdan BUTA, TU ai tras ceva, ca apari in rechizitoriu?!

CITEŞTE: Lanțul încârdășirilor

Potrivit ultimelor date ale Agenţiei Naţionale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani

„Potrivit rezultatelor(...) pe un eşantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenţii care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) la solicitarea Meediafax.

De asemenea, specialiştii mai anunţă că cele mai multe urgenţe medicale în rândul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substanţe psihoactive.`

„În anul 2016, serviciile de tratament adresate consumatorilor de droguri au fost accesate de 329 copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani, reprezentând 9,3% din totalul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de droguri. (...) Cele mai multe urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substanţe psihoactive (49% în cazul copiilor şi 30% în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani)”, mai anunţă specialiştii antidrog.

Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanţe psihoactive cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6% şi cocaină cu 3,3%.

În ultimul an, Ziar de Cluj a prezentat zeci de filmuleţe cu adolescenţi clujeni “inghetaţi” de drogul ZOMBIE, o substanţă nouă din categoria etnobotanicelor, care a făcut ravagii prin liceele din întreg judeţul. Ştirea că DIICOT Cluj l-a prins pe Sorin Sergiu Scrob, zis şi Baghera, considerat capul reţelei de traficanţi de Zombie, a făcut înconjurul ţării. De altfel, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după publicarea unor imagini cu numeroşi tineri surprinşi prăbuşiţi pe străzile oraşului Câmpia Turzii, judeţul Cluj, care s-ar fi aflat sub influenţa acestui drog. Sesizarea vizează posibila încălcare a unui articol din Constituţie privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

 

Adauga comentariu